Logo Logo
6 tipov na správnu starostlivosť o plavky
  • 05.07.2022
  • plavky,

Nielen s teplým počasím je spájaná obľuba plaviek. Či už radi plávate v bazéne, chodíte do vírivky alebo sa kúpete v mori, plavky vás pritom v drvivej väčšine prípadov sprevádzajú. Ale ako sa starať o plavky, aby vám vydržali čo najdlhšie? To sa dozviete v našom článku!

Správna starostlivosť o plavky

6 tipov na správnu starostlivosť o plavky

Než sa začneme o plavky starať, tak treba vedieť, z akých sú materiálov. Následne sa pozrieme na to, ako sa bijú plavky, a dokonca ako vyprať zažltnuté plavky. Následne samozrejme prejdeme k správnemu sušeniu a ďalším bodom správnej starostlivosti, o ktorých sa u nás dočítate.

Materiál

Plavky sa vyrábajú z mnohých materiálov a medzi materiály, ktoré sa na ich výrobu najčastejšie používajú, patrí bavlna, nylon a polyester. Bavlnené plavky sú priedušné a príjemné na dotyk. Nylonové plavky sú hladké, pevné a odolné voči chemikáliám. Polyesterové plavky sú zase ľahké a odolné proti slnečnému žiareniu.

Dámske plavky, a je jedno, či dvojdielne plavky alebo jednodielne plavky, sa často vyrábajú z bohatých materiálov ako je hodváb, polyamid alebo elastan. Hodvábne plavky sú luxusné a pružné. Polyamidové plavky sú odolné, ľahké a skvele sa nosia. Elastanové plavky sú elastické a prispôsobivé.

Pánske plavky sa často vyrábajú z rovnakých materiálov ako dámske plavky. Medzi materiály, ktoré sa na ich výrobu najčastejšie používajú, patria už spomínané materiály ako bavlna, nylon, polyester a elastan. Detské plavky sa často vyrábajú z materiálov, ktoré sú ľahké a mäkké. Medzi materiály, ktoré sa na ich výrobu najčastejšie používajú, patrí bavlna, nylon a polyester. Detské plavky by mali byť obzvlášť pohodlné a bezpečné voči pokožke.

PLAVKY

Pranie

Ako prať plavky? Plavky je vhodné prať v práčke na programe pre jemnú bielizeň a teplote 30 °C. Ak sú plavky vyrobené z bavlny, je možné ich prať aj na 40 °C. Ak sú plavky vyrobené z umelého materiálu, je možné ich prať iba na 30 °C. Pred praním plaviek je dobré overiť si, či sa na tento typ prania používa špeciálny prací prostriedok, čo nájdete spomenuté na štítku plaviek. Plavky by sa nemali prať vo vode horúce alebo studené, ale teplé – viď. spomínané teploty.

Ručné pranie plaviek

Ak nemôžete plavky prať v práčke, tak ich môžete opláchnuť a prať v rukách v teplej vode s mydlovým roztokom. Potom by ste plavky mali dôkladne opláchnuť pod tečúcou teplou vodou. Plavky potom položte na uterák a nechajte ich usušiť na vzduchu. Ak chcete urýchliť proces sušenia, tak ich môžete vysušiť aj na sušiaku.

Pranie zažltnutých plaviek

Ak sú vaše plavky začiernené alebo zažltnuté, tak ich môžete vyprať v roztoku z bieleho ílu a octu. Zmiešajte jednu čajovú lyžičku bieleho ílu s polovicou pohára octu a potom túto zmes naneste na zažltnuté miesto. Nechajte pôsobiť asi pol hodiny a potom plavky dôkladne opláchnite teplou vodou. Na dosiahnutie najlepších výsledkov opakujte tento postup niekoľkokrát.

Pokiaľ budete dodržiavať tieto jednoduché tipy, tak si budete môcť užívať vaše plavky po mnoho rokov.

OLAIAN Štandardné boardové šortky

Sušenie

Starostlivosť o plavky je veľmi jednoduchá a správne ju zvládnete aj vy. Najdôležitejšie je vedieť, ako sa plavky sušia. Ak sú plavky zo syntetických materiálov, ako je napríklad polyester, musíte ich sušiť inak ako iné materiály. Než tak začnete dávať plavky do sušičky, tak si skontrolujte ich štítok, kde je možnosť sušenia v sušičke popísaná. Pokiaľ ide o sušenie plaviek na vzduchu, dajte ich na suché miesto, kde nebude príliš teplo alebo svietiť priame slnko. Neprikrývajte ich žiadnou látkou a nechajte ich voľne uschnúť. Pokiaľ ide o sušenie plaviek v sušičke na bielizeň, dajte ich do nej na najnižší stupeň sušenia a nechajte ich tam len chvíľu, aby sa plavky nezačali príliš vyťahovať.

Pokiaľ ide o sušenie plaviek vonku, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Plavky dôkladne osušte uterákom.
  2. Dajte plavky na suché miesto, kde nebude príliš teplo alebo svietiť slnko.
  3. Nechajte ich voľne uschnúť.

Pokiaľ ide o sušenie plaviek v sušičke na bielizeň, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Plavky dôkladne osušte uterákom.
  2. Dajte ich do sušičky na najnižší stupeň sušenia.
  3. Nechajte ich tam len chvíľu, aby sa plavky nezačali príliš vyťahovať.

Pamätajte, že akékoľvek plavky by ste mali sušiť jemne, aby sa materiál nezačal príliš vyťahovať. Pokiaľ budete postupovať podľa týchto jednoduchých pokynov, budú vaše plavky vždy v dobrom stave a vydržia vám dlhšie.

Počas nosenia

Plavky sú jedným z najpoužívanejších letných kusov oblečenia. Ako sa správne starať o plavky, aby ste im predĺžili ich životnosť? V prvom rade je potrebné vziať do úvahy typ plaviek. Plavky s jemným materiálom a tenkými švami sú citlivejšie na zamastenie opaľovacím krémom a zničenie bazénovými tryskami. Tiež plavky s potlačami sú oveľa náchylnejšie ako iné typy plaviek a potlač sa môže začať už čoskoro odlupovať, čo negatívne ovplyvní ich estetický a dizajnový prvok.

Pokiaľ ide o starostlivosť o plavky, je potrebné si uvedomiť, že paradoxne slnko a voda majú veľmi negatívny vplyv na ich životnosť. Na pláži odporúčame plavky zakrývať uterákom, aby nestrácali vplyvom priameho slnečného svitu svoju farebnosť a čoskoro nevybledli. Slaná a chlórovaná voda majú tiež veľmi negatívny vplyv na životnosť plaviek. Pokiaľ idete do bazéna, odporúčame plavky ihneď po skončení kúpania opláchnuť čistou vodou a potom ich nechať uschnúť na čerstvom vzduchu. Tiež piesok dokáže veľmi razantne znížiť životnosť plaviek, pretože sa môže ľahko dostať do jemných tkanín a elastických pásikov plaviek.

Pamätajte, že akékoľvek iné faktory, ako napríklad zlé skladovacie podmienky, nevhodný prací prostriedok či iná nedostatočná starostlivosť môžu taktiež veľmi rýchlo a negatívne ovplyvniť životnosť vašich plaviek.

Prenos

Dôvodom na vysušenie plaviek je nielen ich estetická stránka, ale predovšetkým zdravotná bezpečnosť. Plavky totiž často bývajú nositeľom rôznych baktérií, a to ako tie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach, tak tie, ktoré môžu vyvolať kožné ochorenie. Baktérie sa do plaviek dostávajú napríklad pri plávaní vo vonkajších jazerách či rybníkoch, a preto je dôležité dbať na to, aby ste ich po plávaní čo najskôr vyprali a usušili.

Pokiaľ sú plavky nasiaknuté vodou, je najlepšie ich ihneď po plávaní vybrať z tašky či batohu a dať ich na sušiak. Pokiaľ to nie je možné, nechajte ich aspoň uschnúť vo vzduchu. Plavky by ste nemali nechať ležať v taške či batohu, pretože sa tam množia baktérie a plavky tak môžu postupom času začať páchnuť. Ak sa plavky nechajú dlho vo vode, môže sa stať, že sa zmení ich farba. Aby ste tomu predišli, po plávaní ich ihneď vyperte. Pokiaľ už došlo k zmene farby, je treba postupovať opatrne – perte ich samostatne a použite jemný prací prostriedok.

Skladovanie a zazimovanie

Plavky je nutné ukladať do sucha a chladu. Pokiaľ ste sa rozhodli plavky uložiť na dlhší čas, je nutné ich zazimovať. Ako na to?

Predovšetkým plavky vyčistite od všetkých nečistôt a potom ich namočte do octu. Ocot neutralizuje nepríjemný zápach a tiež odstráni plesne. Následne plavky opláchnite studenou vodou a vysušte. Potom ich môžete uschovať napríklad v pivnici. Dbajte tiež na to, aby ste plavky neukladali na príliš teplé miesto. Vysoká teplota môže spôsobiť, že sa plavky začnú rozťahovať.

Pamätajte tiež na to, že čím dlhší čas plavky skladujete, tým väčšie je riziko, že sa začnú rozkladať. Ak ste si istí, že plavky budete chcieť nosiť dlhšie ako jednu sezónu, tak ich dajte do krabice s otvorom a uložte ich na suché a chladné miesto, ako sme už spomínali.

PLAVKY

Záver

A sme na konci nášho článku. Starostlivosť o plavky je v porovnaní s ostatnými typmi oblečenia veľmi jednoduchá. Vždy sa treba riadiť hlavne materiálom, z ktorého sú plavky vyrobené. Na to sa totiž nabaľujem ďalšie kroky ako správne sušenie či skladovanie. Pevne veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako sa správne starať práve o vaše plavky!