Logo Logo
Ako nastaviť posed na bicykli
  • 23.12.2021
  • posed, cyklistický posed,

Správny posed na bicykli je najdôležitejším faktorom na maximalizáciu efektivity vášho výkonu a zníženie zdravotných komplikácií, ktoré zo zlého cyklistického posedu vyplývajú. Posed sa nastavuje individuálne a úplne na jazdcove parametre. Týchto 9 krokov v našom blogu Vám pomôžu so správnym nastavením vášho cyklistického posedu.

Ako nastaviť posed na bicykli

Ako nastaviť posed na bicykli

K správnemu posedu na Váš bicykel hrajú riadidlá, rukoväte riadidiel, predstavec, páčky brzdenia a prehadzovanie rovnako dôležitú úlohu ako Vaše sedlo. Na nastavenie budeme potrebovať meter, vodováhu, olovnicu (alebo šnúrku so závažím), torx a imbusové kľúče.

1. krok – porovnať cyklistické sedlo

Pomocou vodováhy zarovnajte cyklistické sedlo do horizontálnej polohy – vodorovný sklon. Sedlo môže byť v športovej polohe trochu sklopené, vo vzpriamenej polohe mierne zdvihnuté.

Nastavenie výšky sedlovky kolesa

2. krok – nastaviť výšku sedla

Výšku sedadla určíme podľa veľkosti nohy. Vnútorná dĺžka nohy sa vynásobí koeficientom 0,885. Výsledné číslo je potom vzdialenosť medzi prostriedkom stredového hriadeľa po vrchnú hranu sedadla. O správnom nastavení výšky sedla sme písali aj v našom článku Ako správne nastaviť výšku cyklistického sedla.

3. krok – vyskúšanie

Správnu výšku sedadla vyskúšate tým, že sa naň posadíte. Pätami sa oprite do pedálov a šliapte pospiatky na voľno. Pri pozícii pedálov na 5 hodinách by ste mali mať nohu ľahko natiahnutú.

4. krok - nohy na pedále

Ďalšou kontrolou správne nastaveného posedu sa robí cez pedále v pozícii na 3 hodinách s pomocou olovnice. Pri tejto pozícii pedálov by koleno malo byť v úrovni kĺbu palca na nohe. Na kontrolu použijeme už spomínanú olovnicu. Podľa výsledku kontroly potom posuňte sedlo dopredu alebo dozadu, aby ste docielili správnu polohu nôh.

5. krok – zmerať výšku sedla a riadidiel

Pri trekingovom bicykli by mali byť riadidlá až o 5 cm vyššie ako sedlo. Pri mestskom bicykli by mali byť riadidlá dokonca o 5 až 10 cm vyššie ako sedlo. Na zvýšenie výšky pomôžu spacery alebo staviteľné predstavce.

6. krok – zarovnanie rukovätí

Zarovnajte rukoväte do vodorovnej polohy. Vyššie osoby si plochy rukovätí môžu mierne zdvihnúť. Nižšie osoby môžu naopak plochy sklopiť.

Správne prepnutie nohy na bicykli

7. krok – nastavenie rohov

Ak sa na riadidlá pozeráme z boku, tak by rohy mali byť zdvihnuté na 15 až 30°. Vyššie osoby tiahnu k menšiemu sklonu, nižšie osoby k väčšiemu sklonu.

8. krok - pohodlný posed

Pri vašom cyklistickom posede by ukazovák mal jednoducho a pohodlne dosiahnuť na brzdovú páčku. Podľa potreby prípadne sklon bŕzd a rozstup brzdovej páčky na riadidlách prenastaviť.

9. krok – nastavenie radiacich páčok

Radiace páčky musia byť jednoducho na dosah a pokiaľ možno plochou k palcu pre jednoduché prehadzovanie hore a dole.

Záver

Podľa týchto 9 bodov si jednoducho sami nastavíte posed na Vašom bicykli. Prajeme príjemne a bezpečne strávené chvíle v jednej stope!