Logo Logo
Ako sa starať o batériu elektrobicykla
  • 14.08.2021
  • batéria elektrobicykla,

Srdcom elektrobicykle je jej batérie. Ak je chybná, tak je vám elektromotor k ničomu a samotná batéria sa môže dosť predražiť. Preto v tomto článku nájdete veľa užitočných rád a tipov k správnemu nabíjanie, údržbe a predĺženie životnosti batérie elektrobicykla.

Batéria pro elektrobicykle

Ako sa starať o batériu elektrobicykla

Najprv sa pozrieme na to, ako nabíjať batériu elektrobicykle, následne pre vás máme pár tipov, ako čo najviac predĺžiť životnosť batérie pre elektrobicykle a nakoniec rozlúskneme, či v prípade poruchy je vhodné kúpiť novú batériu alebo ju nechať opraviť. Poďme na to!

Správne nabíjanie

Veľmi dôležité sú poveternostné podmienky, pri ktorých na nabíjanie dochádza. Ideálne je počas nabíjania batérie do elektrobicykle 10 až 20 ° C v suchom prostredí (najlepšie izby). Batérie by taky nemala pri nabíjaní byť na priamom slnku. Zaistite tiež, aby batériu dlho vystavená vlhkosti alebo dažďu.

Optimálna hladina či stav nabitia batérie pre elektrobicykle sa udáva medzi 20 až 80%. To znamená, že by ste mali zamedziť úplnému nabitia a úplnému vybitiu batérie a radšej ju častejšie nabíjať. Veľmi škodlivé pre batériu elektrobicykle sú podmienky, pri ktorých je dlhšiu dobu úplne vybitá, k čomu môže dôjsť napríklad cez zimu.

BATÉRIE DO ELEKTROBICYKLE

Veľa batérií má na sebe LED ukazovateľ stavu nabitia. Ak sa už bude blížiť plný stav nabitia batérie, tak batériu z nabíjačky bez váhania vyberte, čím chránite a šetríte nabíjací elektroniku. Tiež by ste nemali nechať batériu nepozorovane nabíjať. Nehovoríme, že musíte vedľa nej celú dobu sedieť, ale neodporúčame počas nabíjania napríklad odchádzať z domu či bytu alebo byť od batérie ďaleko.

Batéria do elektrobicykla

Predĺženie životnosti

Batérie pre elektrobicykle vydrží stovky a niekedy aj tisíce nabíjacie cykly, bez toho aby sa to podpísalo na jej výkonnosti. To znamená, že kapacita batérie sa aj pri každodennom nabíjaní začne zmenšovať až po cca 2 rokoch.

Čím však môžete predĺžiť životnosť batérie do elektrobicykla je jej ochranou pred priamym slnečným svitom. Ak niekam dôjdete a chcete si na chvíľu oddýchnuť, tak nechajte elektrobicykel v tieni alebo vezmite batériu elektrobicykle so sebou. Správna údržba samozrejme platí aj v zime, kedy je dôležité skladovanie v suchých miestnostiach pri izbovej teplote.

Vždy používajte originálnu nabíjačku. Ak sa naskytne problém s kabelážou či inou časťou nabíjačky, tak vždy siahnite po novej originálnej nabíjačke. Len tak docielite naozaj správneho nabitia batérie a neriskujete prípadné prepadnutie záruky.

Dojazd elektrobicykle

Tiež dojazd elektrobicykle hrá úlohu v predĺžení životnosti vašej batérie. Čím vyššia dojazd, tým menej musíte batériu nabíjať, tým vyššia je jej životnosť. O tom, ako predĺžiť dojazdovú vzdialenosť elektrobicykle sme písali v našom článku Elektrobicykel - na čo pred kúpou myslieť.

Chybná batéria - opraviť alebo kúpiť novú?

Ak je vaša batéria pre elektrobicykel chybná a nechce sa nabíjať, tak prvýkrát skontrolujte, či nie je problém vo vašej nabíjačke. Najlepšie je batériu doniesť do najbližšieho obchodu s kolesami a elektrobicyklami, v ktorom je vysoká pravdepodobnosť, že budú mať kompatibilnú nabíjačku batérií. Tým veľmi rýchlo zistíte, či je problém v batérii alebo nabíjačke.

U opravy batérie sa často vymieňajú iba chybné alebo málo výkonné články batérie elektrobicykla. S ostatnými komponentmi ako kabeláž, elektronika alebo kryt sa nemanipuluje. Ak je problém v článkoch, tak sa mení iba tie chybné. Ostatné zostávajú zachované. U Li-Ion batériou potrebujete okrem vedomostí taky patričné nástroje v podobe diagnostiky a ďalšieho vybavenia.

Jednoducho povedané by ste mali opravy batérií prenechať špecialistom, ktorí majú patričné znalosti a hlavne vybavenia. Oprava batérie sa však takmer vždy vyplatí a odporúčame ju pred kúpou novej batérie do elektrobicykle skúsiť.

Záver

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme si prešli, ako správne nabíjať či skladovať batériu pre elektrobicykle a ako predĺžiť jej životnosť. Nám nezostáva už nič iné než sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme u ďalšieho nášho článku!