Logo Logo
Ako správne jazdiť na kolobežke
  • 02.08.2021
  • kolobežka,

Kolobežky sú veľmi obľúbeným dopravným prostriedkom, ktorý sa používa na rýchly presun, voľnočasovú alebo športovú jazdu. Správna technika jazdy je však absolútne zásadný a v našom článku sa dozviete správnu techniku pre jazdu na kolobežke.

Ako správne jazdiť na kolobežke

Ako správne jazdiť na kolobežke

Správne držanie tela, výška riadidiel a správny odraz je úplným základom na to, aby bola jazda na kolobežke príjemná aj po dlhší časový úsek. Čo pre to musíte urobiť a čoho sa riadiť sa dočítate v nasledujúcich kapitolách!

Správne držanie tela

V naprostej väčšine prípadov nie je na kolobežke sedadlo, takže na kolobežke stojíte. Vaša pozícia na kolobežke sa teda odvíja práve od vášho držanie tela. Pre každý typ kolobežky a štýl jazdy existujú rôzne možnosti a techniky. V zásade však platí, že pri jazde na kolobežke máte pri odrážanie nohy od zeme mierne pokrčenejší držanie tela než pri jazde na bicykli. To znižuje odpor vzduchu a umožňuje efektívne odraz. Jazdou na kolobežke zapájate celé telo.

Správne držanie tela a správna pozícia ide tak ruka v ruke a pre nájdenie príjemné pozície by ste mali myslieť na tieto pravidlá:

  • Mať rovný chrbát
  • Paže nemať úplne napnuté, ale mierne uvoľnené

Výška riadidiel

Ďalším faktorom je správna výška riadidiel, ktorá ale nie je tak dôležitá ako je to pri bicykli, pretože na kolobežke ovplyvňuje držanie tela len čiastočne. O problémoch a bolestiach, ktoré môžu u zle nastaveného kola vzniknúť sme už písali v našom článku Bolesť chrbta, kolien a zadku na bicykli? Pár rád a tipov čo zmeniť. Pri nastavení výšky riadidiel na kolobežke sa môžete riadiť nasledovným pravidlom:

  • Výška riadidiel = Vnútorná dĺžka nohy + 5 cm

Z tohto nastavenia sa potom môžete odpichnúť a prípadne hľadať či jemne ladiť vašu ideálnu jazdnú polohu. Na začiatku vám táto výška môže prísť moc nízko, ale časom si k nej nájdete cestu.

Správne držanie tela sa odvíja tiež od pozície kolena, ktorá by mala byť nad prednou časťou chodidla. Nikdy by koleno nemalo byť v pozícii pred chodidlom, čím by ste svoje ťažisko posunuli až moc dopredu.

PONUKA KOLOBEŽIEK

Striedanie nôh

Pohyb vpred sa pri jazde na kolobežke generuje odrazom jednej nohy. V drvivej väčšine prípadov však nepoužívate stále jednu a tú istú nohu, ale nohy striedate. Na správne striedanie je naozaj dôležité myslieť, pretože na začiatku vás to bude pravdepodobne nútiť používať jednu nohu (ktorú máte svalnatejší alebo s ktorou máte lepšiu koordináciu) častejšie ako druhú.

Poctivé striedanie nôh, a tým rovnomerná záťaž je tak veľmi dôležitým aspektom k tomu, aby vaše nohy boli pre jazdu na kolobežke rovnako koordinované. Neprichádza to však hneď a je treba čas.

Frekvencia striedania nôh sa rôznia podľa intenzity záťaže. Na rovine a pri dobrých podmienok pre jazdu na kolobežke dochádza k striedaniu nôh zhruba až po 6. až 10. odrazu. V stúpaní je to často už po 3. odraze.

Čo sa týka techniky, tak existuje mnoho techník striedanie nôh od základných pre začiatočníkov až po pretekárske, ktoré pre čo najlepší odraz používajú aj prenos sily nohy na doske. Pre začiatočníkov však platí hlavne zvládnuť odrážať sa len prednej časti nohy, a nie celými chodidlami a tiež striedať nohy v správnych cykloch. Odraz je vhodné pekne pretiahnuť.

Pri jazde do kopca sú vhodnejšie kratšie odrazy s väčšou frekvenciou a rýchlejším striedaním nôh.

Záver

A sme na konci nášho článku! Prešli sme si tak základné faktory a vlastné, aby ste vedel, ako správne jazdiť na kolobežke. Napospol je to naozaj jednoduché, len je potrebné dbať na správny odraz a pravidelné striedanie, aby ste sa vyhli prípadným bolestiam. Dúfame, že sa uvidíme aj u ďalšieho článku!