Logo Logo
Ako umyť elektrobicykel
  • 23.11.2021
  • elektrobicykel,

Čo sa týka prevádzky, tak je elektrobicykel vystavovaný rovnakým mechanickým a klimatickým vplyvom, ako klasický bicykel. Správna údržba je tak dôležitým prvkom dlhej životnosti, čo platí aj pri elektrobicykli. Presne na to sme sa zamerali v našom článku!

Reťaz elektrobicykle

Správna údržba elektrobicykla

Najprv sa pozrieme na všeobecné zásady, ktoré sú pre čistenie a údržbu elektrobicykla dôležité. Následne potom prejdeme už k praktickým radám a tipom, podľa ktorých by ste mali pri čistení elektrobicykla postupovať. Poďme na to.

Pravidelné čistenie

Zásadné je pravidelné čistenie elektrobicykla. Nenechávajte nečistoty a špinu zatvrdnúť, pretože potom bude následne čistenie ťažšie. Hlavne potom, ak pôjdete bahnom či po pláži pri mori. Tento typ nečistôt a slaná voda dokážu veľmi rýchlo prispieť ku korózii dôležitých súčastí. Zaujímate sa, čo všetko môžete na čistenie elektrobicykla použiť?

MAZANIE A ČISTENIE ELEKTROBICYKLA

Aké čistiace prostriedky môžem použiť?

Aké však použiť čistiace prostriedky? Veľmi odporúčame špeciálne prostriedky a čističe na bicykel a elektrobicykel, pretože svojim zložením neovplyvňujú funkciu tesnenia a ďalších komponentov z umelej hmoty. Pokiaľ taký čistič nemáte práve po ruke a snažíte sa elektrobicykel vyčistiť tým, čo dom dal, tak môžete použiť aj mydlovú vodu alebo klasický saponát. Nemali by však byť veľmi agresívne alebo odmasťujúce.

Ako umyť elektrobicykel

Pozrieme sa na kroky, ktoré by ste pri umývaní a údržbe bicykla mali dodržiavať. V každom prípade by ste najprv mali vybrať batériu elektrobicykla, a pokiaľ je to možné, tak odrobiť aj displej. Pevne montované displeje by ste mali prípadne zakryť igelitom alebo fóliou.

Odmasťovač Reťaze Bio

Správne čistenie

Ruky preč od vysokotlakových čističov! Veľmi obľúbená metóda umytia wabkou ako pri klasickom kolese je pre elektrobicykle veľmi problémová. Vďaka vysokému tlaku zbavíte elektrobicykel dôležitých vrstiev maziva a voda môže preniknúť do vnútorných častí elektromotora. Ako sme už spomínali, je dôležité na čistenie použiť vhodné čistiace prostriedky ak tomu kefu a vodou vlhčené handričky.

Elektronika a batéria elektrobicykla

Pred čistením by ste v každom prípade mali batériu z elektrobicykla vytiahnuť. Mnoho modelov elektrobicyklov má batériu na zámok, čo ju chráni pred odcudzením. Než začnete batériu líčiť von tak skontrolujte, či práve tá vaša nie je tiež na zámok a práve je zamknutá. Už sme spomenuli aj displeje, ktoré by ste pred čistením mali odmontovať alebo prekryť igelitom. Vytiahnutú batériu môžete následne utrieť vlhčenou handričkou. Nikdy nevkladajte batériu pod tečúcu vodu! Tiež konektory batérie na elektrobicykli by mali byť čistené, pričom nemusíte mať strach, tieto súčasti sú vodotesné.

Reťaz elektrobicykla

Reťaz elektrobicykla by spravidla mala byť každých 500 až 800 km premazávaná. Pred mazaním je však dôležité reťaz a kazetu elektrobicykla zbaviť nečistôt a starého maziva na čo slúžia špeciálne čističe reťazí. Tiež handričky a kefa vám pri čistení prídu vhod. Nasleduje už spomínaná aplikácia maziva v podobe oleja na reťaz. Najvhodnejšie je nanášať na reťaz olej v blízkosti motora, aby sa nadbytočný olej nedostal do bŕzd na zadnom kolese (to platí v prípade, keď je elektromotor súčasťou stredovej osi elektrobicykla). Po nanesení je vhodné nechať reťaz niekoľkokrát prejsť, pričom prepínajte na všetky prevody, aby sa olej dobre rozšíril na všetky dôležité súčasti.

Kontrola funkčnosti

Po vyčistení a údržbe sa môžu na suchý elektrobicykel vrátiť všetky vybraté komponenty. Mala by potom nasledovať kontrola funkčnosti elektrobicykla. Fungujú všetky gombíky? Funguje elektronika? Môžem jednoducho radiť prevody?

MAZANIE A ČISTENIE ELEKTROBICYKLA

Záver

A sme na konci nášho článku. Už na začiatku bolo spomenuté, že správna údržba a čistenie sú dôležitými faktormi pre čo najdlhšiu životnosť vášho elektrobicykla. Podotýkame však, že tá údržba musí byť správna a veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to.