Logo Logo
Ako vybrať bežecký pás
  • 11.11.2021
  • bežecký pás,

Zaobstaranie bežeckého pásu môže byť veľmi rozumnou voľbou, ktorá vám ponúkne možnosť pravidelného pohybu, respektíve behu v prípade, keď vonku nepanujú k behu vhodné podmienky. Pre domáce použitie sú to najlepším typom trenažéra, ktorý je veľmi funkčný a jednoduchý na použitie, pričom ponúka možnosť, ako efektívne spáliť kalórie či posilniť svalstvo nôh a kardiovaskulárny systém. Na trhu však nájdete širokú ponuku bežeckých pásov, ktoré sa líšia konštrukciou a pohonom. V našom článku vám poradíme, ako správne vybrať bežecký pás.

Ako vybrať bežecký pás

Ako vybrať bežecký pás

Najprv sa pozrieme na to, ako bežecký pás funguje a aké máme hlavné typy bežeckých pásov. Následne sa zameriame na rozdiely medzi oboma hlavnými typmi, čo od nich môžete očakávať a k akému tipu tréningu sú jednotlivé typy vhodnejšie. Aby vám nový bežecký pás čo najdlhšie slúžil, tak vám dáme množstvo užitočných rád s údržbou a na záver si prejdeme najčastejšie otázky ohľadom bežeckých pásov. Poďme na to!

Ako funguje bežecký pás

Bežecké pásy sa dajú rozdeliť do dvoch skupín - motorové bežecké pásy a bezmotorové bežecké pásy. Bezmotorové verzie sa nazývajú tiež mechanické bežecké pásy, pričom tento typ pásu poháňate vlastnou silou. Každým krokom a odrazom tak posúvate pás, ktorý tým uvádzate do pohybu. Hlavne zo začiatku je potrebné viac sily na to rozpohybovať pás. Ako však dostanete bežecký pás do pohybu, stačí už len na páse behať. Ak ste sa niekedy pýtali, čo je magnetický bežecký pás, tak ste v tejto časti článku správne as týmto typom bežeckého pásu je možné precvičiť vytrvalosť a silu nôh.

PONUKA BEŽECKÝCH PÁSOV

Motorové bežecké pásy sú poháňané zabudovaným motorom, ktorý pás poháňa. Bežec sa tak prispôsobuje tempu pásu a nie naopak, ako je to pri bezmotorových modeloch. Bežecké pásy s motorom ponúkajú široké spektrum funkcií od základného nastavenia rýchlosti až po nastavenie sklonu či odporu. Spravidla sú všetky údaje a nastavenia možné vidieť na prehľadnom multifunkčnom displeji. Niektoré modely bežeckých pásov disponujú špeciálnymi programami, v ktorých sa tempo a obťažnosť automaticky mení či prispôsobuje bežcovi.

Motorový alebo bezmotorový?

Vďaka chýbajúcemu motoru sú bezmotorové bežecké pásy spravidla lacnejšie ako modely s motorom. Tým samozrejme odpadá aj elektrická energia, ktorú bezmotorové pásy na prevádzku nepotrebujú. Po obstaraní tak v podstate k tomuto typu pásu nie sú vynaložené ďalšie náklady pre prevádzku. Pokiaľ je vaším cieľom tréning sily v behu, tak sú pre vás vhodnejšie bezmotorové bežecké pásy, ktoré sú v tomto type tréningu efektívnejšie.

Bežecký pás Intense Run

Motorové bežecké pásy ponúkajú naopak vyšší komfort behu a disponujú väčším množstvom prídavných funkcií a možností. Môžete tak lepšie sledovať svoj tréningový pokrok a viac sa zamerať na správny štýl a techniku behu. Nižšie nájdete výhody a nevýhody motorových bežeckých pásov oproti bezmotorovým bežeckým pásom:

Výhody

  • Možnosť nastavenia rýchlosti, odporu a sklonu
  • Často s prednastavenými tréningovými programami
  • Viac komfortné
  • Možno prepojiť cez Bluetooth s mobilným telefónom či hodinkami

Nevýhody

  • Často drahšie
  • Nutnosť pripojenia k elektrickej sieti

Správna údržba

Aby váš bežecký pás dlho a správne slúžil, tak je potrebné, aby bez problémov fungoval. Od správnej údržby sa totiž odvíja, ako dlho vydrží bežecký pás. K tomu je potrebné vedieť, ako sa oň správne starať. Pod to spadá aj správny výber miesta pre bežecký pás. Mal by byť umiestnený v prostredí či izbe, v ktorej bude čo najmenej v kontakte s prachom a zvieracími chlpmi. Hlavne potom spomínané chlpy môžu niektoré súčasťou pásu poškodiť natrvalo.

Dôležité je bežecký pás pravidelne utierať vlhčeným obrúskom, pričom by sa malo zanevrieť na čistiace prostriedky. Voda v tomto prípade úplne stačí. Čistiaci prostriedok by totiž mohol poškodiť niektorý z dôležitých komponentov bežeckého pásu

Okrem toho by mal mať bežecký pás dobré klzné vlastnosti, ktoré docielite ošetrením bežeckej plochy silikónovým sprejom. Nemali by sme zabudnúť na mazanie a ako mazať bežecký pás. Aby ste zistili, či je potreba novej vrstvy mazania, tak stačí nahmatať za hranu pásu. Taktiež je vhodné z času na čas skontrolovať napnutie bežeckého pásu, ktorý je potrebné prípadne napnúť alebo aspoň dotiahnuť uvoľnené matky a skrutky. Niektoré modely bežeckých pásov majú zabudované indikátory, ktoré oznamujú nutnosť akejkoľvek údržby alebo ju oznamujú v určených intervaloch.

Najčastejšie otázky

Poďme si teraz prejsť najčastejšie otázky týkajúce sa výberu, fungovania či použitia bežeckého pásu.

Chodecký Pás Walk500

Ako dlho trénovať na bežeckom páse?

Dĺžka tréningovej jednotky na bežeckom páse záleží na vašom tréningovom pláne a zdatnosti. Aby ste predišli zraneniu, tak odporúčame sa držať určeného tréningového plánu, ktorý mnoho modelov motorových bežeckých pásov ponúka. Tým dosiahnete najlepší tréningový efekt a progres. Pokiaľ ste začiatočníkom či začiatočníčkou, tak by ste bežecký pás mali používať maximálne 3krát týždenne a dĺžka behu by nemala prekročiť 40 minút. Samozrejme čím dlhšie beháte, tým sa intenzita, dĺžka a frekvencia tréningu bude rôzniť.

Bežecký pás alebo orbitrek?

Čo je lepšie, bežecký pás alebo orbitrek? Zatiaľ čo na bežeckom páse trénujete hlavne svaly nôh, tak na eliptickom trenažéri alebo orbitreku zapájate aj hornú časť tela – hlavne svaly rúk. Záleží teda, ktoré svalové partie máte v úmysle trénovať. Ak vám ide čisto o beh, tak odporúčame bežecký pás. Ak chcete zapojiť viac partií, tak nie je od veci popremýšľať nad kúpou eliptického trenažéra.

Má bežecký pás zmysel?

Bežecký pás má rozhodne zmysel pre vytrvalostný tréning a posilňovanie kardiovaskulárneho systému, svalov nôh a zvyšovanie pohyblivosti. Ponúka možnosť kardia hlavne v prípade, keď vonku sneží alebo panuje iné behu nepriaznivé počasie. Na domáce použitie odporúčame sklápacie bežecké pásy, s ktorým môžete v prípade nepoužívania ušetriť dosť miesta.

Aký rýchly by mal byť bežecký pás?

Motorový bežecký pás by mal mať minimálne ponúkať rýchlosť 20 km/h, vďaka ktorej sú možné intervalové tréningy. Je však nutné, aby bol pás správne kalibrovaný a ukazoval/nastavoval správnu rýchlostnú hodnotu.

PONUKA BEŽECKÝCH PÁSOV

Záver

A sme na konci nášho článku. Než si začnete vyberať nový bežecký pás, tak je dôležité poznať váš budget, priestorové možnosti miestnosti, v ktorej pás bude a prípadne zameranie vášho tréningu. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako vybrať bežecký pás