Logo Logo
Ako vybrať bikiny?
  • 15.06.2021
  • bikiny, dvojdielne plavky

Či už pri mori alebo bazéne. Leto je ročné obdobie zaručujúce vysoké teploty a s ním príležitosti na kúpanie. Bez plaviek to však nepôjde. V našom článku sme sa zamerali na, pre nás pohodlnejšie a viac ženské, bikiny. Prezradíme vám, aké typy dvojdielnych plaviek nájdete a ktorý typ plaviek sa hodí k vášmu typu postavy. Poďme na to!

Dámske plavky brazilky

Ako vybrať bikiny

Najprv sa spolu pozrieme, aké typy bikín na trhu nájdete a prejdeme si typy ženských postáv a k nim najvhodnejší typ dámskych plaviek. Nezabudli sme ani na to, na čo si dať pri výbere nových dvojdielnych plaviek pozor.

Typy bikín

Dvojdielne dámské plavky alebo bikiny sa vždy skladajú z dvoch dielov - spodný diel a horný diel plaviek. Môžete ich kupovať v spoločnom balení alebo si kúpiť hornej či spodný diel plaviek zvlášť a medzi sebou je podľa chuti variovať. Existujú však rôzne druhy a typy bikín, o ktorých je dobré pred variácií vedieť. Presne to si prejdeme v následnom prehľade.

Klasické bikiny

Ako už názov napovedá sú to úplnou klasikou medzi bikinami, skladajúci sa zo dvojdielneho kompletu. Horný diel plaviek často pripomína klasickú podprsenku, pretože je vybavená ramienkami a zaväzovaním na chrbte.

++ Dobrá opora pŕs

Športové bikiny

Vďaka športovému strihu a zvolených materiálov držia vrchný diel športových plaviek pekne poprsia aj pri rýchlych zmenách smeru. Tomu dopomáhajú aj často širší strih ramienok. Spodný diel plaviek je často širší či dokonca vo forme šortiek vyššieho strihu s krátkou nohavičkou. Tieto dámske športové plavky sú často obľúbenou voľbou.

+++ Skvelá opora pŕs

Dámske plavky roxy floral spodný diel na surfovanie

Bralette bikiny

Vrchný diel týchto trojuholníkových bikín má klasické viazanie na chrbte a na to má navyše širšie ramienka, ktoré sa viažu za krkom. Vďaka tomu ponúka bralette bikiny prsiam veľmi dobrú podporu.

++ Dobrá opora pŕs

Retro bikiny

Tieto retro dvojdielne plavky nájdete taky pod názvom vintage bikiny a spájajú prvky moderných bikín s retro tvarmi, dizajnom a farebnými kombináciami z dôb minulých. Spodný diel plaviek má často vysoký pás.

++ Dobrá opora pŕs

Bandeau bikiny

Tento typ bikín sa vyznačuje vrchným dielom plaviek v podobe širokého pruhu látky, ktorý zakrýva prsia aj priestor medzi nimi. Často ich nájdete bez ramienok, takže je neodporúčame ženám s väčším poprsím, pretože bandeau plavky neponúkajú v hornom diele toľko podpory.

+ Normálna podpora

Mikro bikiny

Tiež nájdete pod názvami mini bikini alebo extreme bikini sú typom dvojdielnych plaviek, ktorý k nám prišiel z USA a Latinskej Ameriky. Strih je často podobný trojúholníčkovým bikinám, avšak nájdete na nich naozaj málo látky zakrývajúci intímne partie v hornom i spodnom diele.

- Takmer žiadna podpora

PONUKA BIKÍN

Akú máte postavu

Pri výbere dámskych plaviek je potrebné myslieť aj na typ vašej postavy, čo nemá nič spoločné s hmotnosťou. Môžete mať napríklad typ postavy jablko, hruška alebo presýpacie hodiny, na ktoré sa hodia rôzne typy dvojdielnych plaviek. Následne si prejdeme, typy ženských postáv a k nim vhodný výber dámskych plaviek.

Postava typu jablko

Tvar jablko znamená, že je žena širšia v oblasti poprsia a pása, ale aj ramenách a bokoch. Krivky bokov zvýrazníte vzorovanými nohavičkami a bočným zaväzovaním. Zoštíhliť široké ramená a silný trup dokážu hlboké výstrihy.

Plavky dámske dvojdielne môžu tvoriť taktiež horný diel typu tankiny a dolný diel s vysokým pásom, ktorý postavu spevní a sploští.

  • Zvýraznite krivky svojich bokov spodnými dieliky bikín s potlačami a stužkami po stranách.
  • Odporúčame hlboký výstrih s viazaním vrchného dielu plaviek za krkom, čím opticky zmenšíte silnejšie vrchnú časť tela a široké ramená
  • Tiež spodný diel plaviek s vysokým pásom v kombinácii s tankini dokáže veľmi šikovne schovať možné bruško a opticky zúžia vrchnú časť vášho tela.

Postava typu hruška

Tvar hruška (čiže trojuholník či postava typu A) sa používa na opis ženského tela, ktoré je širšie v bokoch, má menšie poprsie a úzke ramená. Snažte sa upútať pozornosť na hornú časť tela, a preto si vyberajte horný diel plaviek s výraznými vzormi, prepracovanými strihmi, vystuženými košíčkami a hlbokými výstrihmi, ktoré podčiarknu prirodzené krivky poprsia. Pri spodnom diele sa držte jednofarebných variantov a tmavších odtieňov, pretože lichotia postave. Vysoký strih spodného dielu pomáha, aby veľké stehná vyzerali štíhlejšie a dlhšie.

  • Top bikín s pútavými vzormi, potlače, polstrovanými košíčky a hlbokým výstrihom je ideálny pre zvýraznenie prirodzených kriviek Vášho poprsia.
  • Pre spodný diel plaviek odporúčame zvoliť tmavé prosté tóny, pretože vizuálne zužujú boky.
  • Spodné diely plaviek s vysokým pásom sú ideálne pre kombináciu so silnejšími stehnami, pretože je opticky zoštíhľujú a predlžujú

Dámske plavky minimizer eden vrchný diel s kosticami čierne

Atletická postava

Atletický tvar je v podstate obrátený trojuholník, takže taká žena má široké ramená s rovným hrudníkom, užším pásom a bokmi. V takom prípade by mali dámske plavky dvojdielne kombinovať jednoduché a hladké topy s pestrými spodnými dielmi, ktoré pritiahnu pozornosť k dlhým nohám a zvýraznia boky.

  • Kombinujte jednoduché a jednofarebné topy bikín s neobvyklými či ozdobnými spodnými diely dámskych plaviek, aby ste vyvážila proporcie ramien a bokov.
  • Top bikín s hlbokým výstrihom a polstrovanými košíčkami opticky zúži šírku vašich ramien, čím zvýrazníte Vaše ženské krivky.
  • Plavkové nohavičky s neobvyklými vzormi na seba upútajú pozornosť, čím nechajú vyniknúť vaše dlhé nohy a opticky dodajú bokom viac kriviek.

Postava typu presýpacích hodín

Presýpacie hodiny znázorňujú, že má žena prirodzene veľké poprsie a boky, pritom však úzky pás. Ženy s týmito proporciami si môžu dať akékoľvek plavky, predovšetkým im pristanú sexi bikiny. Záleží aj na tom, akú časť tela chcete zdôrazniť.

Dvojdielne plavky s vysokým pásom pritiahnu pozornosť k štíhlemu pásu a zakryjú bruško. Vhodné je siahnuť po zladených sadách plaviek.

  • Ženské a vyvážené proporcie postavy presýpacích hodín znamenajú, že ženám s týmto typom postavy bude sedieť snáď každý typ bikín. Je tak na vás, ktorým typom plaviek budete chcieť zvýrazniť aké vaše krivky.
  • Vysoký pás plavkových nohavičiek dokáže prípadne schovať malé bruško a zvýrazní váš celkovo úzky pás.
  • Odporúčame vybrať rovnakofarebná vrchný aj spodný diel plaviek. Aby ste tým podčiarkla vaša už tak harmonické, ženské krivky.

Postava typu obdĺžnik

Obdĺžnikový tvar postavy (alebo tiež typ postavy H) má rovnú siluetu s minimálnymi rozdielmi medzi pásom, bokmi a poprsím. Vzhľadom k tomu, že bikiny plavky zvýrazňujú poprsie a boky, je dobré si ich zakúpiť. Štíhlejším postavám pristanú skromné trojuholníkové horné diely a nohavičky s bočným zaväzovaním. Výrazné vzory, farby a volániky zase opticky zväčšia boky a poprsie.

  • Pre ženy s veľmi štíhlou a rovno postavou sú ideálne tesné trojuholníkové topy bikín a spodný diel bikín s bočným šnurovaním.
  • Dámske plavky s vykrojením na bokoch môžu vytvoriť dojem postavy presýpacích hodín s jasne definovaným pasom, a to aj u obzvlášť rovné postavy.
  • Výrazné vzory a farby sú tiež ideálne na to, aby vaše boky získali väčší objem

PONUKA BIKÍN

Porozumenie dvojdielnym plavkám

Aj napriek tomu, čo si väčšina žien myslí, bikiny nie sú len na rekreáciu, ale hodia sa prakticky na akúkoľvek vodnú aktivitu.

  • Plavky na trénovanie: Slúžia skôr závodným plavkyniam, pričom sú vyrobené tak, aby znižovali odpor vzduchu a pri tréningu zostali na svojom mieste.
  • Plavky na bicykel/aktivity/fitness: Na cvičenie vo vode (aqua fitnes či jogging) sú ako stvorené tankiny, ktoré sú síce konzervatívnejšieho strihu a dizajnu, ale poskytujú väčšiu voľnosť pohybu.
  • Tehotenské plavky: Ako už názov napovedá, také plavky sú určené pre nastávajúce mamičky a sú prispôsobené rastúcemu brušku.
  • Rekreačné plavky: V rekreačných plavkách, ktoré sú určené na zábavu na slnku, sa snúbi zábava, koketovanie a móda. Podľa štýlu nie sú vždy najvhodnejšie na plávanie alebo cvičenie vo vode, čo však neznamená, že v nich nemôžete plávať.

Kritériá výberu

Teraz si prejdeme kritériá výberu dvojdielnych plaviek, aby ste vedeli, na čo sa pri výbere bikín zamerať.

Použitie

Prvou vecou, akú treba pri výbere akéhokoľvek typu plaviek zvážiť, je ich použitie. Na čo alebo ako plánujete dvojdielne plavky používať?

Aj keď si môžete zaplávať takmer v každom type dvojdielnych plaviek, podotýkame, že nie každé plavky sú najlepšie určené na plávanie. Volániky a riasenie na plavkách vyzerajú roztomilo, pri plávaní však zvyšujú odpor.

Pevný chrbát vs. zaväzovanie

Zadné časti dvojdielnych plaviek sa vyrábajú v dvoch štýloch, a to buď pevné, alebo zaväzovacie. Záleží na tom, aký variant uprednostňujete.

Pevný chrbát: Ako názov napovedá, tento typ nie je možné upravovať. Svojím spôsobom je chrbát predpripravený. Nie je potrebné nič zaväzovať (ani rozväzovať) a mnoho týchto vrchných dielov bikín vyzerá ako športová podprsenka.

Zaväzovanie na chrbte: Na rozdiel od pevného chrbta vám zaväzovanie na chrbte umožňuje upravovať ramienka. Jednou z hlavných výhod je, že horný diel plaviek si nastavíte tak, ako chcete. Rovnako si redukujete aj línie opálenia.

Dámske high waist bikiny Nebbia Sporty Bottom 555 Dark Green

Štýl prednej strany horného dielu plaviek

Človek by to nepovedal, ale predná časť dvojdielneho topu sa taktiež vyrába v mnohých rôznych štýloch, keď niektoré sú konzervatívne, iné zase vyzývavé.

Trojuholníkové prevedenie je obvykle najbežnejším štýlom horných dielov a ponúka najmenšiu mieru zakrytia poprsia. Pokiaľ chcete, aby váš dvojdielny horný diel viac kryl intímne partie, zvážte skôr košíčky.

Materiál a spracovanie

Väčšina bikín sa materiálovým zložením od seba veľmi nelíšia a najčastejšie sa pomerovo drží 80% polyester alebo polyamid a 20% elastan. Vďaka tomuto zloženiu sú dámske plavky elastické, robustné a obzvlášť rýchloschnúci. Niektorí výrobcovia pridávajú do svojich dámskych plaviek bavlnu, ktorá však dobu schnutia značne predlžuje. Plavky zo 100% polyesteru sú oveľa odolnejšie voči chlóru ako plavky z nylonu a lycry.

Rozdiely však nájdeme v spracovaní bikín, čo sa často prejavuje na ich cene. Pritom je potrebné zmerať sa na hrúbku a pevnosť látky a tiež spracovanie švov. Už touto kontrolou rozdelíte zrno od pliev.

Chlór a slaná voda nie sú k plavkám najšetrnejšie. Znehodnotí materiál, takže farba vybledne, látka sa roztiahne a elastická časť skrehne. Niektoré materiály sú odolnejšie, iné vydržia iba niekoľko mesiacov. Záleží samozrejme aj na tom, ako často budete vo vode.

Správna veľkosť a strih

Aby ste si pri kúpaní alebo plávaní nemusela čo chvíľu bikiny popoťahovať a upravovať, tak je veľmi zásadný vybrať padnúci strih. Veľa voľného miesta alebo zarezávania plaviek do kože je samozrejme zle.

Pri strihu záleží aj na type bikín, čo sme si prešli už na začiatku nášho článku. Niektoré dvojdielne plavky proste zaručujú lepšiu podporu. Najlepšie v tom sú pravdepodobne športové dámske plavky, pretože sú vyrábané na to, aby skvele padli aj počas pohybu.

Mnoho žien sa tiež cíti zvlášť pohodlne v individuálne prispôsobiteľných bikinách. Tie možno obmeniť šnurovaním alebo nastaviteľným zapínaním. Šnurovanie z dlhých textilných stužiek sa často nachádza ako na oboch stranách spodnej časti bikín, tak ako zapínanie v oblasti krku a chrbta. Opäť pritom záleží na type bikín, avšak opäť musíme spomenúť, že to ide ruka v ruke so správnym strihom.

Dvojdielne plavky so šnurovaním majú tiež tú výhodu, že v prípade zníženia či zvýšenie Vašej hmotnosti je môžete podľa potreby individuálne zaviazať. Zapínanie topu bikín je často v rovnakom mieste ako u väčšiny podprseniek, a to v oblasti chrbta. Aj v tomto prípade sa často jedná o šnurovanie, ktoré môžete individuálne utiahnuť alebo povoliť.

UV ochrana

Aj keď nám slniečko poskytuje príjemné letné opálenie a pomáha pri tvorbe vitamínu D, tak nie je žiadnym tajomstvom, že UV žiarenie slnečných lúčov má aj negatívny efekt v podobe rýchlejšieho starnutia kože a väčšieho rizika rakoviny kože. Nie je tak od veci zaobstarať si tričko do vody s UV ochranou. Často ho môžete vidieť na ľuďoch prevádzkujúce vodné športy ako wakeboarding alebo surfing. Je to presne z tohto dôvodu ochrany.

PONUKA BIKÍN

Záver

A sme u konca nášho článku, v ktorom sme si predstavili typy bikín, aké dvojdielne plavky sa hodí ku ktorej postave a na čo si dať pri kúpe nových plaviek pozor. Veríme, že teraz už budete vedieť, ktoré bikiny vám budú sedieť najlepšie. Nám neostáva nič iné ako sa rozlúčiť a dúfať, že sa uvidíme u ďalšieho článku!