Logo Logo
Ako vybrať elektrokolobežku
  • 05.06.2021
  • elektrokolobežka, elektrická kolobežka

Jednoduché použitie, žiadne problémy s hľadaním parkovacieho miesta a jednoduchá údržba. Elektrokolobežky už dlho nie sú len pre srandu, ale sú plnohodnotným, alternatívnym dopravným prostriedok pre rýchly pohyb v meste. V našom článku sa dočítate, ako si elektrokolobežku správne vybrať.

Elektrická kolobežka ideálna pre jazdu v meste

Ako vybrať elektrokolobežku

Ako sme už spomenuli, elektrokolobežky naberajú na vážnosti a dôležitosti ako alternatívny dopravný prostriedok. Správny výber však podlieha mnohým faktorom a vlastnostiam. V našom článku si prejdeme výhody a nevýhody elektrokolobežek a poradíme Vám, na čo sa pri výbere zamerať.

Čo je elektrokolobežka

Elektrokolobežka či e-kolobežka je elektrické dvojkoleso bez pedálu pre osobné využitie. Trochu viac "ľudsky" napísané, je to veľmi podobné klasickej kolobežke, akurát bez elektropohonu. Niektoré elektrokolobežky môžu mať navyše aj sedlo, čo však majú aj niektoré modely klasických kolobežiek. Elektrická kolobežka je momentálne neoddeliteľnou súčasťou moderných elektrických dopravných prostriedkov na krátke trate ako alternatíva k preplneným cestám a dopravným prostriedkom.

Neoficiálne sa elektrické kolobežky radí spoločne s elektroboardy, segwayi a e-wheels do skupiny malých elektrických dopravných prostriedkov (Pleva - Personal Light Electric Vehicle).

PONUKA ELEKTROKOLOBEŽEK

Typy elektrokolobežek

Musíme tiež napísať, že elektrokolobežky sú proste "in". Okrem toho, že sa líšia výkonom motora, dojazdovú vzdialeností, maximálnou rýchlosťou a ďalšími faktormi, tak rozlišujeme elektrické kolobežky do základných skupín, ktoré si teraz predstavíme.

Čierna elektrokolobežka pre jazdu v meste

Bez sedla

Absolútny základ medzi elektrickými kolobežkami je elektrokolobežka bez sedla. Stavbou sú veľmi podobné klasickým kolobežkám, takže sú bez sedla. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou a do tejto kategórie spadajú aj skladacie elektrokolobežky.

So sedlom

Elektrické kolobežky so sedlom vďaka zabudovanej sedlovky ponúkajú možnosť jazdy v stoji aj v sede. Sedlo býva spravidla nastaviteľné pre optimálne nastavenie výšky pre čo najpríjemnejšie jazdu.

Pre deti

Malú vedľajšej skupinou sú elektrokolobežky pre deti. Tento typ elektrokolobežek nájdete veľmi často v detskom dizajnovom prevedení a farbách a s maximálnou nosnosťou do 50 kg. Čo sa týka komfortu jazdy a bezpečnosti, tak veľmi často držia krok s modelmi pre dospelých.

Výhody a nevýhody

Ako všetko, aj elektrické kolobežky majú svoje výhody a nevýhody, na ktoré sme sa v našom prehľade zamerali v porovnaní s elektrobicyklami.

Výhody

  • Kompaktná konštrukcia, mobilné
  • Často skladacie, šetrí miesto, možno aj v aute jednoducho prepraviť
  • Vyžadované takmer žiadne úsilie, jazdec musí len držať rovnováhu
  • Nižšia cena

Nevýhody

  • Obmedzený dojazd, nie sú určené na dlhšie trate
  • V porovnaní sú pomalšie

5 krokov k správnej elektrokolobežke

Teraz sa pozrieme na 5 zásadných faktorov a vlastností, na ktoré by ste sa pri výbere novej e kolobežky mali zamerať!

Dojazd

Najčastejšie sa v elektrokolobežkách používajú Li-Ion batérie, ktoré majú oproti klasickým oloveným akumulátorom mnoho výhod, vrátane poskytnutia väčšieho dojazdu pri nižšej hmotnosti batérie. Ako je tomu aj automobilov, tak zima nie je s batériami práve najlepší kamarát. Ak teda elektrickú kolobežku chcete používať aj v chladnejších mesiacoch, tak počítajte s 1/3 až 2/3 straty dojazdovej vzdialenosti oproti dojazdom, ktorých dosahujete v teplých, letných mesiacoch. Myslite aj na to, že veľa výrobcov udáva svoju dojazdovú vzdialenosti, ktoré možno teoreticky dosiahnuť za absolútne ideálnych podmienok. Ak viete, na ktorú trasu budete elektrokolobežkou najčastejšie používať, tak si vyberte nejakú s rezervou na dojazd.

Čierna mestská elektrická kolobežka

Krátke vzdialenosti

Ako sme už písali, výber elektrické kolobežky podľa dojazdovej vzdialenosti by sa mal riadiť najčastejšie plánovanú tratí. Pre jazdu v meste často stačí modely, ktorým vydrží nabitá batéria na približne 20 km. Elektrokolobežky v tejto kategórii majú často ľahšie batériu (okolo 13,5 kg) a sú tým pádom ľahšie a jednoduchšie na prenos a transport. Ak je to presne Váš dôvod hľadania, tak Vás pravdepodobne budú zaujímať elektrokolobežky s dojazdom do 20 km.

Dlhšie vzdialenosti

Ak hľadáte elektrickú kolobežku pre jazdu na dlhšie trate, tak Vás iste budú zaujímať iné modely. Je to samozrejme niečo za niečo a za dlhšie dojazd zaplatíte vyššou hmotnosťou, ktorá môže byť aj 20 kg. Avšak to sú, ako sa hovorí "povolené straty" a keďže Vašou prioritou je v tomto prípade dojazd, tak Vás zrejme budú zaujímať elektrické kolobežky s dojazdom 50 až 100 km.

Výkon motora

Výkon motora je u elektrokolobežek esenciálna hlavne pre čo najvyššiu zrýchlenie a bezproblémovú jazdu do kopca. Hlavne dospelému človeku s hmotnosťou okolo 80 kg by elektrokolobe    žka napríklad s výkonom motora 150 Wattov moc radosti nepriniesla. Pre každodenné použitie by ste mali siahnuť po e kolobežke s výkonom motora minimálne 300 W. V ideálnom prípade s ešte silnejším motorom.

Vaša hmotnosť a nosnosť

Čo sa týka nosnosti, tak odporúčame vybrať model s minimálnou nosnosťou 100 kg. Samozrejme pritom záleží na Vašej hmotnosti a napríklad hmotnosti Vášho batohu či tašky. Ak to presahuje, tak rozhodne siahnite po modeli s väčšou nosnosťou.

Vaša celková hmotnosť a rozdiel medzi ňou a nosnosťou elektrokolobežky tiež priamo ovplyvňuje jej zrýchlenie a dojazd. Myslite tak radšej na rezervu, aby ste neovplyvnili výkon Vašej novej kolobežky.

Brzdy

Zrýchlenie, maximálna rýchlosť a dojazd. Na pohyb vpred sa pri výbere kolobežky kladie veľký dôraz. Dôležité je však aj tú rýchlosť ovládať a dokázať zabrzdiť. Hlavne potom v mestskej doprave, kedy musíte často rýchlo reagovať a zastaviť. Optimálne sú elektrokolobežky s hydraulickými brzdami.

Komfort a bezpečnosť

Komfort by nemal platiť len pre komfort pri jazde. V prvom rade ide totiž o vlastnú bezpečnosť a zdravie, hlavne potom pri častom používaní. Výška riadidiel by mala byť nastavená v pomere k Vašej výške, aby nedochádzalo k prepätiu svalov a nevhodného držania tela.

Tiež kolesá hrajú veľkú úlohu a odporúčame vyberať veľkosť kolies nad 8,5 palcov. Napätie a bolesti v rukách dá zabrániť tiež ergonomicky tvarovanými (plynovými) rukoväťami - ale podľa nášho názoru to naozaj spoznajú hlavne jazdci na dlhé vzdialenosti.

Komfortné je aj to, keď je zvolená elektrokolobežka skladací. Môžete ju jednoducho zložiť a vziať so sebou do metra či auta alebo ju v práci schovať jednoducho do skrinky.

Najčastejšie otázky

Teraz si prejdeme najčastejšie kladené otázky na témy okolo elektrických kolobežiek, a trebárs odpovieme aj Vaša otázka!

Biela mestská elektrokolobežka

Najlepší elektrokolobežka

Prezradíme Vám jednu vec. Univerzálne najlepší e kolobežka neexistuje. Existuje iba najlepšie kolobežka, ktorá spĺňa Vaše individuálne požiadavky, ktoré na ňu kladiete. Pokiaľ chcete elektrickú kolobežku kvôli jazde na výlety, tak Vám pravdepodobne neposlúži elektrokolobežka s dojazdom 20 km, ktorá je ideálna na jazdu po meste. Prejdite si teda body v našom článku a pomôcť nich sami prídete na to, ktorý typ elektrokolobežky je presne pre Vás!

Potrebujem na elektrokolobežku helmu?

Na elektrokolobežku sa vzťahuje povinnosť nosenia helmy pre osoby mladšie ako 18 rokov. Avšak my Vám nosenie prilby veľmi odporúčame! Často sa používa na jazdu po meste s množstvom áut, chodcov či výmoľov na vozovke a chodníka. Do toho nie vždy dokážete odhadnúť aktuálnu rýchlosť ktorú idete a ako rýchlo stihnete zabrzdiť. Prípadná zlomená ruka zrastie, úrazy hlavy sú o mnoho horšie.

Ako nebezpečná je elektrická kolobežka?

S rastúcou obľubou elektrokolobežek sa stupňuje aj počet dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú práve jazdci na elektrické kolobežke. O to viac naberá na dôležitosti nosiť pri jazde prilbu a chrániť tak seba ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky a ľudí na chodníku.

PONUKA ELEKTROKOLOBEŽEK

Záver

Vysvetlili sme si teda rozdielne typy elektrokolobežek, aké sú ich prednosti, výhody či nevýhody a na čo si dať pri výbere novej elektrokolobežky pozor. Veríme, že vďaka nášmu článku si dokážete vybrať e kolobežku presne pre Vás. Nám už nezostáva nič iné ako sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme u ďalšieho článku!