Logo Logo
Ako vybrať kolieskové korčule
  • 22.05.2021
  • kolieskové korčule, korčule, inline korčule

Jazda na kolieskových korčuliach patrí v jarných a letných mesiacoch medzi najobľúbenejšie voľnočasové športy. Avšak ako už názov športu napovedá bez kolieskových korčuliach sa pritom nezaobídete. Či už ste úplný začiatočník, alebo pokročilý jazdec, ktorý by rád vyskúšal vyšší úrovňové stupňa alebo iné typy kolieskových korčúľ. V tomto článku sa dozviete, aký typy kolieskových korčúľ existujú, na čo sa pri výbere zamerať a ako si správne vybrať kolieskové korčule.

Urban skates pre rýchle zákruty a jazdu v meste

Ako vybrať kolieskové korčule

Najprv by ste si mali položiť otázku na akom povrchu a ako chcete na kolieskových, respektíve inline korčuliach jazdiť? Na trhu môžete totiž nájsť fitness korčule, speed korčule, freestyle korčule, korčule na inline hokej alebo napríklad trekové korčule. Všetky tieto typy kolieskových korčúľ sa od seba veľmi líšia, a každý typ je vhodný na iný povrch a na iný typ jazdy. Najprv si teda jednotlivé druhy kolieskových korčúľ predstavíme a následne sa pozrieme, na čo si dať pri výbere nových korčúľ pozor.

Typy kolieskových korčúľ

Nižšie si prejdeme základné druhy kolieskových korčúľ, vďaka čomu získate prehľad o tom, čo na trhu môžete vlastne nájsť.

Fitness korčule

Fitness kolieskové korčule sú najpoužívanejším typom kolieskových korčúľ, ktorý nájde použitie na tréningovú i voľnočasovú jazdu. Vyznačujú sa vysokým komfortom nosenia a priedušnosťou, vďaka čomu s nimi môžete jazdiť na kratších i dlhších tratiach. K dostaniu sú v rôznych farebných i dizajnových kombináciách, takže v tejto sekcii nájdete pánske, dámske i detské kolieskové korčule. Fitness korčule kombinujú tréning so zábavou a sú tak vhodné pre všetky vekové aj výkonnostné skupiny jazdcov na inline korčuliach.

  • Najbežnejší typ
  • Pre začiatočníkov aj pokročilých
  • Ideálne pre voľnočasovú aj tréningovú jazdu

Aggressive korčule

Pokiaľ chcete na kolieskových korčuliach schádzať rampy a predvádzať triky, tak sú aggressive korčule tou správnou voľbou! Sú určené pre skoky a triky v meste či v skateparku. Tento typ korčúľ nie je pre každého a vyžaduje už určité skúsenosti a cit pre rovnováhu.

Dámske kolieskové korčule s brzdou

Korčule na inline hokej

Ako už názov napovedá, tento typ kolieskových korčúľ je určený pre inline hokej. Sú veľmi podobné klasickým hokejovým korčuliam a hokejisti ich radi používajú v letných mesiacoch. Využitie samozrejme nájdu aj pre jazdu na asfalte, ale menšej kolieska vyžadujú viac námahy pre rýchlu jazdu. Korčuliam na inline hokej chýba aj klasická brzda, ktorú nájdete na iných kolieskových korčuliach.

Speed korčule

Speed korčule sú ideálnou voľbou pre skúsených jazdcov, ktorí vyhľadávajú na kolieskových korčuliach rýchlu jazdu. Sú to väčšinou závodné kolieskové korčule a tvarom ich topánka pripomína korčule na rýchlokorčuľovanie. Dosahujú vysokých rýchlostí a sú osadené (v porovnaní s ostatnými typmi) veľkými kolieskami.

  • Určené pre jazdu vo vysokej rýchlosti
  • Veľká a tvrdá kolieska
  • 4 až 6 koliesok na korčuli

Urban skates / Freeskates

Ak ste niekedy videli preteky vo freestyle slalome na kolieskových korčuliach alebo sa preháňať jazdca po meste a jednoducho zdolávať skoky zo schodov a ďalších prekážok, tak najskôr mali na sebe freeskates, ktoré môžete poznať aj pod názvami urban skates alebo freestyle korčule. Tento typ kolieskových korčúľ je zameraný na rýchle zmeny smeru a skvelú ovládateľnosť. Ak je to niečo, čo Vás zaujíma, tak toto je typ kolieskových korčúľ presne pre Vás!

  • Veľmi podobné aggressive korčuliam
  • Vysoká stabilita
  • Skvela ovládateľnosť a rýchle zmeny smeru

Quad korčule

Dva rady korčulí v retro štýle. Presne to sú trekové korčule alebo taky quad korčule, ktoré nájdu využitie pre klasickú vonkajšie jazdu po asfalte, jazdu na dlhšie trate, ale aj na jazdu na parkete a s ním spojené tancovanie. Kto pozná videoklip Sorry od Madonny, ten vie, o čom je reč. Už spomínaný retro štýl osloví aj dospelých ľudí, ktorým sa určite vybaví spomienky z mladosti. A to je dobre, pretože trekové korčule sú určené pre všetky vekové kategórie a svojím širokým využitím ponúkne zábavu pre každého!

Kolieskové korčule pre deti

Korčuľovanie na kolieskových korčuliach je skvelý spôsob, ako si zašportovať, pobaviť sa a naučiť sa nové veci. Uistite sa teda, že vyberiete pre svoje dieťa tie správne kolieskové korčule a budú sa môcť baviť hodiny! Na výber rozhodne máte medzi detskými inline korčulami, pričom majú tieto inline korčule 3 alebo 4 kolieska, ako je to pri klasických inline korčuliach pre dospelých a detskými kolieskovými korčulami, ktoré svojim tvarom pripomínajú trekové kolieskové korčule.

Kolieskové korčule so 4 kolesami po jednom páre vpredu a vzadu ponúkajú deťom väčšiu stabilitu, a preto ich odporúčame hlavne ako kolieskové korčule pre najmenších. Inline korčule pre deti už ponúkajú svižnejšiu jazdu a možnosť zdokonaľovania správnej jazdeckej techniky. V každom prípade odporúčame na to zaobstarať aj inline chrániče a helmu, pretože pády je niečo, čomu sa deti rozhodne nevyhnú.

PONUKA KOLIESKOVÝCH KORČÚĽ

Kritériá výberu

Máme za sebou rozdelenie druhov kolieskových korčúľ, čo však nie je všetko. Teraz sa pozrieme, na čo si dať pozor a na aké vlastnosti a faktory myslieť pri výbere nových inline korčúľ.

Topánka

Hrubo môžeme topánku kolieskových korčúľ rozdeliť do dvoch skupín - mäkká topánka a tvrdá topánka. Tvrdá topánka sa používa hlavne u závodných kolieskových korčúľ a korčúľ na inline hokej. Kým mäkká topánka nachádza uplatnenie u voľnočasových a fitnes kolieskových korčúľ. Mäkká topánka je aj tak veľmi stabilná a vnútri dobre čalúnená, čím ponúka komfort aj na dlhšie trate.

Podvozok (rám)

Spodný rám kolieskových korčúľ je najčastejšie z plastu alebo hliníka. Umelá hmota má tú výhodu, že je mäkšia a tým pádom lepšie tlmí nárazy. Hliník nárazy nijako netlmí, avšak jeho výhodou je vysoká ovládateľnosť a zaisťuje lepší prenos sily pri korčuľovaní. Podvozku z mäkšej umelej hmoty sa okrem výhod prejaví aj nevýhoda, a to je práve prenos sily pri korčuľovaní. Vo finále pri korčuľovaní plytváte energiou navyše.

Pánske inline korčule pre pohodlnú jazdu

Kolieska

U koliesok inline korčúľ ide o dva faktory - tvrdosť a veľkosť koliesok.

Veľkosť koliesok sa udáva v milimetroch a vysoko ovplyvňuje výslednú rýchlosť a ovládateľnosť kolieskových korčúľ. Čím väčšie kolieska, tým rýchlejší rozjazd a vyššiu dosiahnutá rýchlosť. Čím menšie kolieska, tým ovládateľnejší sú kolieskové korčule. Najpoužívanejšie veľkosti koliesok na kolieskové korčule sú 76 mm, 80 mm, 84 mm a 90 mm.

Tvrdosť koliesok je udávaná údajom A, ktorý znázorňuje určitú tvrdosť gumovej zmesi koliesok. Mäkké kolieska majú tvrdosť zhruba 74A a nižšie. Tvrdé kolieska sú zhruba s tvrdosťou 85A.

Ložiská

Najčastejšie chrómovaná ložiská sa nachádza uprostred koliesok kolieskových korčulí a sú veľmi dôležité k správnym jazdným vlastnostiam korčúľ. Sú rozdelené v kategóriách a najbežnejšie ložiská sú ABEC, SG a ILQ.

Brzda

Mnoho druhov kolieskových korčúľ má integrovanú brzdu, ktorú nájdete v zadnej časti rámu na jednej z páru korčulí. Brzdiť začnete v momente, keď zdvihnete špičku korčule s brzdou. Čím viac zatlačíte, tým rýchlejšie začnete brzdiť. Pre začiatočníkov rozhodne odporúčame vyberať kolieskové korčule s brzdou. Následné nazbierané skúsenosti Vám pomôžu orientovať sa v rôznych odvetviach kolieskových korčúľ vrátane tých, ktoré nepoužívajú brzdu.

Pracka

Kolieskové korčule sa líšia aj v prevedení pracky. Obzvlášť výhodné sú systémy rýchleho šnurovanie, ktoré kombinujú klasické šnúrky so suchým zipsom a račňou. Týmto spôsobom sú inline korčule obzvlášť tesné a je zabránené neúmyselnému otvoreniu korčúľ. Samozrejme záleží aj na druhu kolieskových korčúľ. Napríklad korčule na inline hokej sú veľmi podobnom klasickým ľadovom korčuliam a používajú iba šnurovanie šnúrkami.

Najčastejšie otázky

Ako najlepšie uzavrieť článok než najčastejšími otázkami na tému kolieskových korčúľ. Presne tie si teraz prejdeme a treba odpovieme aj Vaša otázka!

Na ktorom povrchu sa najlepšie jazdí?

Všeobecne platí, že čím hladší povrch, tým jednoduchšie sa na ňom jazdí. Po rovné betónové či asfaltovej ceste alebo v hale sa rozhodne pôjde jednoduchšie než na nerovnom povrchu. Pohromou môže byť popadané mokré lístie, štrkové alebo pieskové cesty.

Ako rýchlo môžem na kolieskových korčúľ ísť?

Pri ideálnych podmienkach s vhodnými speed korčuľami, kvalitnými kolieskami a ložiskami môžete bez problému dosiahnuť aj rýchlosti 40 km/h a viac. Z kopca je to samozrejme ešte viac. Atakovať limity maximálnej rýchlosti a jazdu z kopca na kolieskových korčuliach však odporúčame naozaj len skúseným jazdcom.

Jak pečovat o kolečkové brusle?

O kolečkové brusle by se mělo pečovat tak, že je po každém použití očistíte a vysušíte. V letních měsících by se kolečkové brusle měly čistit mokrým hadříkem a sušit na slunci. Lze je také impregnovat speciálními prostředky, které zabraňují znehodnocení materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. V zimních měsících by měly být inline brusle skladovány na suchém místě. Nezapomeňte před použitím po zimě namazat kolečka inline bruslí a důkladně zkontrolovat jejich celkový stav. Pokud budete vědět, jak se starat o inline brusle, tak dokážete velmi jednoduše podstatně prodloužit jejich životnost.

PONUKA KOLIESKOVÝCH KORČÚĽ

Záver

Veríme, že sme Vám v tomto článku objasnili typy kolieskových korčúľ a kritériá pri ich výbere. Nám už nezostáva nič iné, než sa rozlúčiť a veríme, že sa uvidíme u ďalšieho článku!