Logo Logo
Ako vybrať lyžiarske nohavice
  • 26.10.2020
  • Lyžiarske nohavice,

Lyžiarske nohavice sú jedným z najdôležitejších časti lyžiarskeho oblečenia. Chráni vás pred chladom, vetrom či snehom, a pritom sú priedušné a ponúkajú príjemnú vnútornú klímu. Ako si ale vybrať tie správne lyžiarske nohavice a na čo pri výbere myslieť? To sa dozviete v našom článku!

Správne lyžiarske nohavice

Ako u kúpu každého oblečenia alebo vybavenia je potrebné sa dopredu opýtať "na čo je budem používať?". Hneď prvý chytrák by mohol povedať "Lyžiarske nohavice? Tak snáď na lyžovanie, nie? ". To však nie je úplne jednoduché.

Lyžiarske nohavice sú určené predovšetkým pre zjazdové lyžovanie a oproti nohaviciam na freeridové lyžovanie a skialpinizmus sú modely pre zjazdové lyžovanie viac podšité. Pri Skialp a freeridu je väčšinou scenár taký, že po vystúpení a zídenia kopca sa väčšinou vypravíte domov alebo na jedlo do krčmičky. Pri stúpaní (či už pešo kvôli freeridu, alebo na lyžiach pri skialpy) sa veľmi rýchlo zahrejete, vďaka čomu nepotrebujú vaše lyžiarske nohavice takú tepelnú izoláciu. Iné je to u zjazdového lyžovania, pri ktorom je najväčší námahu pri samotnom zjazde, u ktorej sa veľmi často zapotíte. Pokiaľ po dojazde nemáte v pláne zapadnúť do horskej krčmičky alebo sa vydať na cestu domov, tak vás väčšinou neminie rad ľudí pred vami, ktorí rovnako ako vy čakajú na vlek hore. Vaše telo vychladne a v prípade nedostatočného oblečenia začnete rýchlo mrznúť. To vás ešte čaká tiahla cesta hore vlekom či lanovkou. Výrobcovia lyžiarskych nohavíc na zjazdové lyžovanie si však toho sú vedomí, a preto má tento typ zimných nohavíc veľmi vyvážený pomer medzi priedušnosťou a tepelnou izoláciou.

Je jedno, či ste na zjazdovke s lyžiarskymi nohavicami s podšívkou alebo bez podšívky. Sú vlastnosti a charakteristiky, ktoré by každé správne lyžiarske nohavice mali mať a presne to sme pre vás zostavili nižšie.

PONUKA LYŽIARSKYCH NOHAVÍC

Materiály a spracovanie

Je jedno či na skialpinizmus alebo zjazdové lyžovanie, na lyžiarske nohavice sa budú vždy klásť vysoké nároky. Ich výzvy sú prírodné ako vlhkosť, chlad či vietor, alebo mechanické ako poškodenie od lyžiarskych topánok, hrán lyží či pády. Z toho vyplýva, že lyžiarske nohavice musia byť vyrobené z oteruvzdorných a robustných materiálov. Materiálové zosilnenie môže byť aj na vnútornej strane nohavíc. Okrem toho musí byť nohavice nepremokavé., Čo je práve u zjazdového lyžovania veľmi dôležité. Stačí len predstava, že si sadnete na mokrý či zmrznutý vlek.

V neposlednom rade treba spomenúť priedušnosť. Pri jarnom lyžovaní alebo skialpinizme sa môžete zapotiť rýchlejšie ako zvyčajne. Priedušné a vetracie otvory sú tak vítanou pomocou. Malo by sa však dbať na to, že nohavice majú všetky švy podlepené.

Strih a design

Ďalším veľmi dôležitým kritériom je strih nohavíc. "Tisíc ľudí, tisíc názorov" platí aj vo svete lyžiarskych nohavíc, teda nebudeme zabiehať do farebných kombinácií a dizajnov. Strih je však veľmi dôležitým faktorom, pretože freeride lyžovanie, skialpinizmus i zjazdové lyžovanie sú pohybovo intenzívne športy. To znamená, že vaše lyžiarske nohavice musia ponúkať dostatok pohybu a nesmie vás v žiadnych miestach zvierať. Nohavice by však nemali byť ani veľmi široké, pretože by mohli pri pohybe prekážať a nedokázali by naplno využiť svoje izolačné vlastnosti.

Vysokí ľudia s dlhými nohami však určite poznajú tento problém - nohavice sú moc krátke. Našťastie sa výrobcovia snažia myslieť aj na tento problém a vytvárajú špeciálny nohavice s dlhými nohavicami.

Protisnehové manžety, strečový pás a traky

Do lyžiarskych nohavíc sa nesmie nič dostať. To neplatí len pre materiál, z ktorého sú vyrobené, ale samozrejme aj otvory. Vďaka zabudovanému strečovému pásu sa nohavice veľmi rýchlo prispôsobí vašim telesnom parametrom v páse. To je veľmi praktické napríklad v prípade, že meníte v závislosti na počasí množstva vrstiev oblečenia.

U lyžiarskych gatí sú traky veľmi praktickým doplnkom. Vďaka svojim vlastnostiam a použitým materiálom dokážu byť lyžiarske nohavice relatívne ťažké. Traky efektívne zabraňujú ich nechcenému posúvanie vplyvom rýchlosti či zmien smeru pri jazde. Mnoho modelov disponujú aj integrovanými trakmi, ktoré veľmi odporúčame. Záleží však vždy na zvyku a osobným preferenciám.

PONUKA LYŽIARSKYCH NOHAVÍC

Sneh v nohavici môže byť veľmi nepríjemný. Integrované protisnehové manžety v nohaviciach sú tenkým, a pritom elastickým sú veľmi praktickým doplnkom vašich lyžiarskych nohavíc. Môžu obopnúť vaše lyžiarske topánky, čím zabráni prieniku snehu dovnútra. To platí aj pre jazdu v hlbokom prašane. Pred kúpou je však potrebné overiť, aké široké manžety na nohaviciach sú. Ak vaše lyžiarske topánky dokážu obopnúť, a pritom nie sú moc široké na to, aby hneď z topánok skĺzli.

Vrecká

Kvalitné lyžiarske nohavice sú vždy vybavené praktickými vreckami. Pre ľudí, čo neradi lyžujú s batohom sú priestranné vrecká základným vybavením lyžiarskych nohavíc. Myslite však na to, aby neboli moc široké a neprekážali pri kontakte s lyžiarskou bundou.

Záver

Keď ide o lyžovanie, tak majú kvalitné lyžiarske nohavice cenu zlata. Pri výbere by ste hlavne mali myslieť na dobrý strih a funkčné vlastnosti. Správne vybrané lyžiarske nohavice vás ochráni pred vlhkosťou, chladom a snehom, ponúknu trochu miesta vo vreckách, a ešte k tomu dobre vyzerajú. S takými nohavicami nebude stáť úspešnému lyžiarskemu dňu nič v ceste!