Logo Logo
Ako vybrať powerbanku
  • 03.11.2021
  • powerbanka,

Powerbanka je veľmi praktickým elektronickým vybavením, ktoré nám v prípade nutnosti dodá elektrickú energiu do tabletov, mobilov či notebookov. Ako si však powerbanku vybrať, na čo si dať pri výbere pozor a ako sa o ňu správne starať? Na to sme sa pozreli v našom článku!

powerbanka na telefón

Ako vybrať powerbanku

Najprv si prejdeme, čo je powerbanka, z čoho sa skladá a ako vlastne funguje. Následne sa pozrieme na dôležité kritériá, na ktoré pri výbere novej powerbanky myslieť a ako sa o ňu správne starať. Na konci článku tak budete presne vedieť, ako vybrať powerbanku.

Čo je to powerbanka?

Powerbanka je prenosná batéria, s ktorou môžete nabíjať elektronické zariadenie ako napríklad telefón, tablet alebo digitálnu kameru bez toho, aby ste mali prístup k stacionárnemu zdroju elektrickej energie. To je dôvod jej obľúbenosti a najväčšieho využitia v outdoorovom odvetví, pri ktorom je najpravdepodobnejšie, že môžete časť dňa alebo viacerých dní stráviť mimo dosahu elektrickej energie.

PONUKA POWERBANK

Ako funguje powerbanka?

Powerbanka sa skladá zo 4 častí:

  • Kryt, v ktorom je uložená batéria
  • Nabíjací vstup a nabíjací výstup

Nabíjanie powerbanky sa vykonáva cez zabudovaný nabíjací vstup, pri ktorom sa väčšinou jedná o zbernicu Mini USB alebo USB-C. Kapacita batérie powerbanky sa uvádza v miliampérhodinách (mAh) a väčšina powerbank ponúka kapacita 5 000 až 20 000 miliampérhodín (mAh), čím môžete priemerný telefón raz až päťkrát kompletne nabiť. Výstupný konektor powerbanky, ktorý slúži na nabitie rôznych elektrických zariadení, je vo väčšine prípadov v podobe USB portu.

Väčšina powerbank nemá integrovanú kabeláž, čím môžete do zabudovaných konektorov powerbanky pripojiť rôzne dlhú kabeláž rôznych zariadení. Čo musí sedieť je samozrejme správny konektor na pripojenie k powerbanke.

Kapacita powerbanky

Než si začnete vyberať powerbanku, tak by ste mali mať jasno aké vybavenie s ním budete chcieť nabíjať. Odporúčame si prečítať technické listy jednotlivých zariadení ako sú tablet, mobilný telefón alebo notebook, v ktorých nájdete koľko potrebuje zariadenie mAh na plné nabitie. U mobilných telefónov je táto hodnota väčšinou medzi 1 200 a 4 000 mAh. Pri tabletoch a notebookoch je tá hodnota podstatne vyššia.

Powerbanka by mala disponovať aspoň o 20% viac mAh ako je potreba pre minimálne jedno nabitie konkrétneho zariadenia. Prečo tomu tak je? Pri nabíjaní vznikajú na rôznych miestach vedenia straty, vďaka čomu na nabitie telefónu s kapacitou batérie 1 000 mAh spotrebujete napríklad 1 200 mAh. Tých 20 % je teda nutná rezerva, s ktorou je dobré počítať. Nikdy totiž nedosiahnete ideálne podmienky na to, aby došlo k bezstratovému prenosu elektrickej energie.

Frekvencia používania

Ďalším kritériom, ktoré ovplyvnia voľbu nového modelu je frekvencia používania powerbanky. Respektíve, pri akých príležitostí a ako často ju chcete používať. Ak ste často na cestách v zahraničí, tak bude frekvencia používania powerbanky oveľa vyššia, než pokiaľ čas od času použijete powerbanku na dobitie mobilného telefónu.

Spomínali sme cestovanie do zahraničia, čo je často spojené s dovolenkou. Na robenie fotografií už v drvivej väčšine nepoužívame foťák a na prehranie hudby mp3 prehrávač. Všetko nám už ponúka kvalitný telefón, ktorý je však tým pádom oveľa viac používaný ako obvykle. Pri vysokých či nízkych teplotách tak môže veľmi rýchlo dôjsť k vybitiu batérie. Pokiaľ si potom budete potrebovať vyhľadať niečo na mape či preložiť v prekladači, tak vás môže vybitý mobil veľmi mrzieť. Powerbanku budete pre tieto prípady veľmi kvitovať.

Ešte však zostaneme v zahraničí. Iste nejeden človek pristál v USA a so šokom zistil, že americká zásuvka vyzerá úplne inak ako tá naša. Než uprostred noci s jet lagom hľadať otvorený obchod s redukciou, tak je dobré mať pri sebe nabitú powerbanku. V tomto prípade je to veľmi praktická poistka s tým ohľadom, že ľudia už menej používajú tlačené formy cestovných lístkov, vstupeniek či hotelových registrácií. Pokiaľ vám v tomto prípade dôjde v mobile šťava, tak to nie je nič príjemné. V USA je však aj iné napätie a frekvencia elektrickej siete. Namiesto našich 230 V majú pri 60 Hz napätie 110–120 V. Nabíjačky holiacich strojčekov či iných zariadení vám tak ani s redukciou do zásuvky nemusia fungovať. Vlastnenie powerbanky je potom ešte praktickejšie, než ste si spočiatku mysleli.

Nie je to však iba výsada USA. Aj v Japonsku, Kanade či na Filipínach nájdete elektrickú sieť. Aj v Európe však nájdeme rozdiely a napríklad s inou zástrčkou do zásuvky sa stretnete v UK, Dánsku, Taliansku alebo Švajčiarsku. Môžeme powerbanku len a iba vrelo odporučiť. Ak sa však nechcete pri prezeraní pamiatok a krás cudzích miest ťahať s veľkou „tehlou“, tak sa vám budú určite páčiť malé modely s kapacitou okolo 5 000 mAh, ktoré sa vám zmestia aj do vrecka od nohavíc.

Powerbanka

Kvalita

Samozrejme aj u elektronického zariadenia akým je powerbanka sú relatívne veľké kvalitatívne rozdiely medzi rôznymi modelmi. Na pozore by ste sa mali mať hlavne pred neznačkovými a lacnými modelmi. Nejde len o to, že veľmi rýchlo stráca kapacitu, ale nie je raritou, že vám taká nekvalitná powerbanka vplyvom prepätia poničí batériu nabíjaného zariadenia. Vaša nová powerbanka by mala rozhodne mať značku CE, čo je označenie dokazujúce splnenie bezpečnostných a ďalších požiadaviek produktu.

Zásadná je samozrejme kvalita batérie powerbanky, ktorá ovplyvňuje množstvo cyklov nabitia a účinnosť pri nabíjaní rozdielnych elektronických vybavení. Ďalším kvalitatívnym parametrom je nabíjacia technológia, pričom niektoré powerbanky dokážu rozpoznať nabíjané zariadenie a podľa toho optimalizovať výstupný elektrický prúd. To zaručuje, že bude napríklad váš mobilný telefón čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie nabitý.

Ako z powerbanky vytlačiť čo najviac

Dôležitým prvkom je skladovanie powerbanky počas doby, kedy nie je používaná. Pred uskladnením myslite na to, aby bola powerbanka zhruba z polovice nabitá – kvalitné powerbanky majú vlastný digitálny displej či LED indikátor, s ktorým budete mať o miere nabitia prehľad. Tým zabránite tomu, že by sa vám powerbanka počas uskladnenia hlboko vybila. V ideálnom prípade ju skladujte v suchom prostredí pri teplotách medzi 15 až 18 °C, čím docielite spomalenie chemických procesov v batérii powerbanky medzi elektrolytom a lítiovou elektródou. Keď sa potom následne rozhodne powerbanku znovu použiť, tak ju dobite do plna.

Už sme spomenuli chemické procesy vo vnútri batérie. Lítium-iónová batéria zle znáša teplo, čo sa už pri teplotách okolo 35 °C môže negatívne a nevratne podpísať na kapacite powerbanky. V letných mesiacoch rozhodne myslite na to, aby bola powerbanka vždy schovaná v tieni. Väčšinu krytov powerbank nájdete v čiernej farbe, ktorá sa môže na priamom slnku rozpáliť až k teplote 70 °C.

Ani druhý teplotný extrém nie je pre powerbanky vhodný. Všeobecne sú chladné powerbanky dobré, avšak mráz, čo sú teploty pod 0 °C môžu viesť k nečinnosti chemických procesov vo vnútri batérie powerbanky, čo v konečnom dôsledku spôsobí doslova kolaps batérie powerbanky.

Powerbanka je elektronické vybavenie, ktoré je samozrejme taktiež citlivé na mechanické poškodenie. Pokiaľ vám napríklad pri cyklistike vypadne z vrecka na zem, tak je vhodné overiť jej funkčnosť. K tomu treba myslieť na to, že lítium-iónová batéria je veľmi horľavá!

Pri skladovaní sme už spomínali, že je potrebné zabrániť hlbokému vybitiu batérie powerbanky. Nenabíjajte ostatné zariadenia dlhšie, než je na nabitie potrebné. Pokiaľ prekročíte koncové vybíjacie napätie, tak môže dôjsť k poruchám či úplnému poškodeniu powerbanky. Nemusíte však mať strach, že by to bola záležitosť minút. Pokiaľ však vybitú powerbanku necháte dni, týždne či mesiace bez povšimnutia, tak veľmi pravdepodobne k hlbokému vybitiu dôjde. Následne je dosť možné, že už powerbanku nikdy nenabijete. Odporúčame sa vyhnúť experimentom a návodom na oživenie batérie powerbanky, ktoré môžete nájsť na internete. Stále sa jedná o zariadenie s horľavou a výbušnou lítiovou batériou.

Sila niečo váži

S rastúcou potrebou mAh pre ponúkajú viac zariadení sa zväčšuje aj veľkosť batérie powerbanky, aby bola schopná požadovanú kapacitu ponúknuť. V dnešnej dobe už nie sú powerbanky vo forme ťažkej tehly, ale v štíhlom dizajne. Hmotnosť s vyššou kapacitou ale stále rastie a napríklad powerbanka s kapacitou 5 000 mAh váži priemerne skoro 140 g. Powerbanka 20 000 s 20 000 mAh už však bude vážiť minimálne 370 g.

Pokiaľ sa rozhodujete vziať so sebou powerbanku do lietadla, tak dbajte na maximálnu povolenú kapacitu powerbanky, ktorá by nemala prekročiť 20 000 mAh.

A čo bezdrôtová powerbanka?

Bezdrôtových nabíjačiek pre mobilné telefóny je už v dnešnej dobe „ako psov“ a ani powerbanky nezostali vo vývoji pozadu. Nad otázkou, či má taká powerbanka pre vás zmysel je dôležité sa seba opýtať, ktoré vlastnosti sú pre vás dôležité. Faktom je, že táto technika nabíjania je veľmi štýlová a komfortná. Pri bezdrôtovom nabíjaní z powerbanky však vzniká mnoho energetických strát a zároveň sú tieto powerbanky ešte stále relatívne drahé.

PONUKA POWERBANK

Záver

A sme na konci nášho článku. Pred výberom powerbanky je vhodné vedieť, za akým účelom si ju kupujete a na aké využitie ju plánujete používať. Podľa toho sa potom líšia modely v kapacite a úmerne tomu v rozmeroch. Všeobecne je to však veľmi praktickým vybavením na turistiku či cestovanie. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako vybrať powerbanku.