Logo Logo
Na čo myslieť pri kúpe nového rotopedu?
  • 09.11.2020
  • rotopéd,

Chcete zostať fit a cvičiť pri nepriaznivom počasí alebo v zimných mesiacoch a premýšľate nad kúpou rotopede? V tomto článku sa pozrieme na všetky kritériá, ktoré by ste mali pred kúpou nového rotopedu premyslieť. Vďaka tomu spoznáte, čomu prikladať väčšiu váhu a čomu menšiu váhu, čo vás veľmi rýchlo posunie ku kúpe správneho rotopedu. Poďme na to!

Stabilita rotopedu

Vysoká stabilita by mala byť samozrejmosťou, a to platí pre stabilitu na podlahe i stabilitu počas jazdy, pri ktorej by ste sa nemali na rotopede kymácať. V podstate sa dá povedať, že čím vyššia hmotnosť rotopede, tým lepšie drží na podlahe a je pri jazde bezpečnejšie. Rotopedy s hmotnosťou menšou ako 20 kg alebo menej logicky tento predpoklad nespĺňajú, a preto ich ani neodporúčame.

Vysoká maximálna nosnosť

Ak ponúka rotoped vysokú maximálnu nosnosť, tak to veľmi často svedčí o použití kvalitných komponentov pohonného systému a o enormný stabilitu rámu. Kvalitný rotoped by mal mať maximálnu nosnosť na hranici 130 až 150 kg. Rotopedy s maximálnou nosnosťou po 100 kg neodporúčame.

Hmotnosť zotrvačníka

Pocit jazdy na rotopede a samotný chod na tomto trenažéri by mal byť čo najplynulejší. Nerovnomerný chod by mohol mať časom nepríjemný dopad na vaše kĺby. Z toho dôvodu odporúčame sa zamerať na hmotnosť zotrvačníka (hmotnosť záťažového kolesa). Tu platí - čím vyššia hmotnosť zotrvačníka, tým plynulejší chod rotopedu. Minimálna hmotnosť zotrvačníka by tak mala byť okolo 5 kg. Kvalitné rotopedy majú hmotnosť zotrvačníka okolo 9 kg.

Tichý chod

Váš nový trenažér by mal byť čo možno najtichšie. Kto býva v bytovom dome, ten chápe, o čom je tu reč. Tichý chod vám umožní trénovať aj vo veľmi neskorých či skorých hodinách.

Brzdový systém

Pre zvýšenie intenzity vášho tréningu na rotopede sa používa zvýšenie odporu / záťaže. To je docielené brzdných systémov, ktoré ovplyvňujú chod zotrvačníka. Čím viac brzdný systém brzdí zotrvačník, tým ťažšie je šliapania a tým intenzívnejší je vaša jazda. Rozlišujeme však 3 brzdné systémy:

  • Magnetický brzdný systém
  • Trecie brzdení systém
  • Elektromagnetický brzdný systém (indukčné)

Trecie brzdné systémy nájdete skôr na lacnejších modeloch rotopede. Väčšina rotopedov disponuje magnetickým brzdným systémom, kde je zotrvačník brzdený magnetickou silou permanentného magnetu. Magnetické brzdné systémy ponúkajú rovnomerný odpor, stabilnejšie krivku záťaže a keďže nejde o mechanickú brzdu, tak pri brzdení nedochádza k opotrebovaniu.

Tiež indukčné brzdné systémy pracujú bez opotrebovania, čím veľmi zvyšujú svoju životnosť. Oproti magnetickým systémom však nebrzdí vďaka permanentnému magnetu, ale vďaka pevnej elektrickej cievke. Rotopedy s týmto brzdným systémom sú veľmi tiché a ponúkajú lepšie ovládanie záťaže.

PONUKA ROTOPÉDOV

Stupne a ovládanie záťaže

Aj tie najjednoduchšie rotopedami by mali disponovať viacstupňovým záťažovým systémom. Mali by ste však vyberať rotopédy s čo najlepším ovládaním záťaže, čo je podľa nás elektrické ovládanie. Je to presnejšie variant, ktorá sa môže ovládať na paneli alebo je súčasťou ponúkaných programov jazdy. Aby mohlo rotoped využívať viac osôb rôznych výkonnostných kategórií, tak odporúčame vyberať rotoped, ktorý má minimálne 16 stupňov záťaže.

HRC programy

Kvalitný rotoped by mal disponovať aspoň jedným HRC programom. Tieto programy sú riadené srdovou frekvencií jazdca a ovplyvňujú záťaž preto, aby vaša srdcová frekvencia zostávala pri jazde stále rovnaká. Programy sa rôznia a sú určené napríklad pre zvýšenie kondície alebo spaľovanie tukov.

Snímače srdcovej frekvencie

Počas jazdy je možné použiť viac spôsobov meranie srdcovej frekvencie. V tomto prehľade si ukážeme výhody a nevýhody jednotlivých spôsobov. 

Ušné úpinka

+ Jednoducho sa nasadzuje na ušnica. Srdcová frekvencia sa prevádza káblom z úpinky na displej alebo iné zariadenie

-  Kabeláž od ušnej úpinky pri jazde často prekáža a úpinka môže veľmi rýchlo skĺzavať z ušnice a tým ovplyvniť meranie.

Snímače v rukovätiach

+ Žiadna externé kabeláž, stačí mať stále obe ruky na rukoväti

- Je však nutné mať ruky stále na rukovätiach, aby sa neprerušil okruh. Bohužiaľ môže pritom dochádzať k ovplyvnenie meranie a následných výsledkov

Hrudný pás

+ Bezdrôtové snímanie vašej srdcovej frekvencie. Umožňuje presné meranie a ďalšie použitie údajov (napríklad pre HRC program)

- Hrudný pás často nie je súčasťou rotopedu a musí sa objednať zvlášť.

Displej

Voľba programov, prechádzanie funkcií a čítanie dát na displeji by malo byť jednoduché, prehľadné a intuitívne. Odporúčame staviť na rotoped s displejom, ktorý má podsvietenie.

Displej by mal pri jazde ukazovať aspoň tieto dáta:

  • Vzdialenosť
  • Srdcová frekvencia
  • Čas
  • Rýchlosť

Sedlo

Sedlo hrá v prípade výberových kritérií u rotopedu skôr menšiu úlohu, pretože sedlo je vec, ktorá sa dá v prípade nepohodlie jednoducho vymeniť.

Rozmery rotopedu

Než nejaký rotoped kúpite, tak by ste mali vziať rozhodne do úvahy jeho rozmery. Nechcete u zostavovanie zistiť, že je rotoped na váš pokoj moc veľký. Rozmery rotopedu po zostavení sú súčasťou produktového listu. Tam sa okrem iného aj dočítate maximálnu výšku jazdca, aby ste na opačnú stranu nekúpili pre seba moc malý rotoped.

PONUKA ROTOPÉDOV

Dúfame, že sme vám v tomto článku priblížili dôležité kritériá, ktoré rozhodujú v prípade kúpu nového rotopedu. Uvidíme sa u ďalšieho článku!