Logo Logo
Ako vybrať samonafukovaciu karimatku
  • 08.06.2021
  • samonafukovacia karimatka

Viacdenné outdoorové aktivity so sebou často prináša noc v prírode, ktorú môžete stráviť v stane, bivakovaciem vreci alebo hojdacej sieti. Ak sa rozhodnete pre spánok na zemi, tak sa nezaobídete bez kvalitnej karimatky. V tomto článku sa pozrieme na samonafukovacie karimatky, ich vlastnosti, nesporné výhody a poradíme Vám, ako si ju správne vybrať.

Samonafukovacia karimatka pre príjemné spanie v prírode

Ako vybrať samonafukovaciu karimatku

Najprv sa pozrieme na to, čo vlastne samonafukovacia karimatka je, ako funguje, pozrieme sa na jej vlastnosti, výhody a nevýhody, porovnáme ju s klasickou karimatkou a nafukovacie matracov a v neposlednom rade sa pozrieme na najdôležitejšie kritériá pri výbere novej samonafukovacie karimatky.

Ako funguje?

Aj keď sa to môže zdať relatívne technicky náročné, tak je mechanizmus nafúknutie veľmi jednoduchý. Ako funguje samonafukovacia karimatka? Najprv si prejdeme vnútorná časť karimatky skladajúci sa zo špeciálnej polyuretánovej peny, ktorá je opatrená otvorenými pórmi. Takže teda - ako sa nafukuje samonafukovacia karimatka?

Po rozbalení karimatky sa póry roztiahnu a pomôcť otvorenie ventilu vznikne vnútri karimatky podtlak, ktorý nasaje vzduch do pór vnútornej peny s tvarovou pamäťou. Týmto spôsobom sa samonafukovacia karimatka defacto nafúkne a drží tvar. Po nafúknutí môžete podľa potreby karimatku ešte dofuknuť alebo ventil uzavrieť, aby sa následne vzduch nedostal von.

Ideálna do outdooru

Aj keď k tomu môže zvádzať, tak samonafukovacia karimatka nie je to isté, čo samonafukovacie alebo nafukovací matrac. Vnútri nafukovací alebo samonafukovacie matrac je totiž voľný priestor, ktorý sa vypĺňa vzduchom. Tvar matraca tak drží vzduch vnútri. Vnútorný priestor samonafukovacia karimatky je z peny, čo sme už spomenuli skôr. Pri tejto karimatky sa pri nafúknutí de facto jedná o roztiahnutie peny do vopred určeného tvaru pomocou nasatí vzduchu do vnútorných pór peny. Vďaka tomu si môžete vybrať samonafukovaciu karimatku už s konkrétnou tvrdosťou. Ďalšie výhody a nevýhody si prejdeme teraz.

Výhody

  • Vysoká tepelná izolácia
  • Vlhkovzdorna
  • Penová výplň drží dlho svoj tvar
  • Nie je nutné ručné nafukovanie

Nevýhody

  • Vyššie ceny pri kvalitných modeloch
  • Nutnosť pravidelne čistiť

PONUKA SAMONAFUKOVACÍCH KARIMATIEK

Samonafukovacia karimatka vs. klasická karimatka, nafukovací matrac

"Dobre teda, ale prečo si kúpiť samonafukovacia karimatku? Mám doma klasickú karimatku alebo si môžem požičať nafukovací matrac, tak prečo radšej nepoužiť jednu z týchto variantov? ". To sú veľmi dobré a veľmi dôležité otázky, na ktoré teraz odpovieme.

Na trhu nájdete všeobecne dva typy karimatiek. Buď je to klasická penová karimatka alebo samonafukovacia karimatka. Oba druhy chráni pred vlhkom a chladom od zeme lepšie ako klasická nafukovací matrac, čo je dané tepelnoizolačný polyuretánovou penou. Ďalšie rozdiely, vlastnosti, výhody a nevýhody nájdete nižšie.

Samonafukovacia karimatka v tvare múmie

Klasická penová karimatka

  • Ľahká a dá sa jednoducho zmotať
  • Možno použiť aj na ďalšie športy ako jóga
  • Niekedy vybavená ďalšie ochrannou hliníkovou vrstvou
  • Nie je príliš pohodlná

Nafukovací matrac

  • Ideálne ako posteľ pre hostí
  • vysoká hmotnosť
  • Horšie izoluje od vlhkosti a chladu

Samonafukovacia karimatka

  • Kompaktné balenie
  • Pohodlné penové jadro pre príjemné spanie
  • Na povrchu použité protisklzové materiály
  • Možno vybrať presný stupeň tvrdosti
  • Často drahá
  • Musí byť starostlivo skladovaná

Kritériá výberu

Pohodlná podložka na spanie v prírode, ktorá je ľahká a priestorovo nenáročná. Niet divu, že samonafukovacie karimatky sa tešia čoraz väčšej obľube a na trhu už nájdete množstvo rozdielnych modelov. Presne preto pre Vás máme prehľad parametrov, kritérií a vlastností, na ktoré sa pri výbere novej samonafukovacie karimatky zamerať.

Dĺžka a šírka

Samonafukovacie karimatky nájdete v rozdielnych rozmeroch. Pri výbere by ste tak okrem rozmerov svojou postavy mali zvážiť pri akom type outdooru ju budete používať a koľko osôb na nej bude spať.

Väčšie karimatky sú ťažšie a pre náročný trekking, pri ktorom sa počíta každý gram, je skôr neodporúčame. Pre takéto prípady voľte skôr expedičné samonafukovacie karimatky v tvare múmie.

Ak radi spíte na bruchu alebo sa aj pri spánku veľa hýbete, tak odporúčame širšie samonafukovacie karimatku, čo budú napríklad kvitovať muži so širokými ramenami.

Hrúbka

Ak Vám záleží na vyššom komforte pri spaní, tak by ste sa rozhodne mali zamerať na hrúbku samonafukovacie karimatky. Pritom platí, že čím vyššia hrúbka, tým menej budete vnímať vlastnosti podložia od terénu, cez vlhkosť až po chlad. Kvalitu spánku môžete ovplyvniť ešte pred rozložením karimatky, a to napríklad tým, že si vyberiete pre spánok menej členitý terén a pod.

Hrúbka samonafukovací matrac sa riadi i Vašej preferovanú spánkovú polohou. Kto spí na chrbte, tomu stačí aj tenšie karimatka. Kto však spí na bruchu alebo na boku, ten by mal voliť hrubšie karimatku, aby ráno necítil bolesti v oblasti bedier a kolien.

Keď prejdeme k ponuke, tak nájdete modely s rozpätím hrúbky 1,5 cm až 16 cm. Kto hľadá taký zlatý stred, tak toho uspokojí samonafukovacia karimatka 7 cm alebo potom karimatka samonafukovacie 5 cm.

Hodnota R

Hodnota R je takzvaný tepelný koeficient, ktorý zjednodušene povedané udáva, ako dobre samonafukovacia karimatka tepelne izoluje od chladu. Čím vyššia hodnota R, tým lepšie karimatka izoluje. Celoročné samonafukovacia karimatka by mala mať parameter R v rozmedzí 3,5 - 4,5. Táto hodnota by sa nemala brať na ľahkú váhu, pretože podložkou sa stráca trikrát až štyrikrát viac tepla ako spacie vak. V následnej tabuľke si prejdeme, ktorá hodnota R je vhodná ku konkrétnym podmienkam.

Tabuľka teplotného koeficientu R samonafukovacích karimatiek

Hodnota R Teplota pôdy Ročné obdobia
1 - 1,5 +7 °C Jar, leto, jeseň
1,5 - 2,5 +2 °C Jar, leto, jeseň
2,5 - 3,5 -5 °C Celoročne + mierna zima
3,5 - 4,5 -11 °C Celoročne
4,5 - 5,5 -17 °C Zima
5,5 - 6,5 -22 °C Zima (expedičné modely)
přes 6,5 -22 °C Extrémna zima

Veľkosť balenia a hmotnosť

Dôležitým faktorom pri výbere samonafukovacia karimatky je veľkosť balenia a hmotnosť. Tieto parametre sú potom obzvlášť dôležité pre horolezcov, ľudí na expedíciách či dlhších trekoch, ktorí počítajú každý cm snímaného miesta v batohu a každý gram, ktorý nesú navyše.

Na druhej strane spektra sú kempujúci ľudia, ktoré zostávajú s matracom na jednom mieste a pre ktorých je najdôležitejšia komfort a dostatok priestoru pre spánok.

Na viacdenné treky odporúčame ultraľahké samonafukovacie karimatky, ktoré majú hmotnosť pod 1 kg. Nesmiete však zabudnúť, v akých podmienkach sa budete pohybovať. Preto je dôležité vyvážiť hmotnosť a kompaktné balenie samonafukovacia karimatky s jej hodnúť R, teda tepelným koeficientom, o ktorom sme písali v predošlej časti nášho článku.

Výrobcovia kvalitných samonafukovacích karimatiek často znižujú hmotnosť svojich modelov pomocou rôznych techník vytváranie pór vo vnútornej pene. Opäť však odporúčame nevyberať karimatku s nižšou hmotnosťou na úkor horšie tepelnej izolácie či nedostačujúce hrúbky.

PONUKA SAMONAFUKOVACÍCH KARIMATIEK

Materiál

Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, tak vnútorný materiál samonafukovacie karimatky je z polyuretánovej peny. My sa však pozrieme a vonkajší materiál, ktorý je často z polyesterových alebo polyamidových vlákien.

Mali by ste dbať na to, aby vrchná časť (na ktoré ležíte) mala mäkkú, ale pritom zdrsnenou štruktúru, ktorá Vám bude brániť v kĺzanie na karimatke. Vrúbkovanie či ďalšie rysy na povrchu zas prispejem k lepšiemu zahriatie.

Spodná časť samonafukovacie karimatky by mali byť z odolných, tepelnoizolačných a oderuvzdorných materiálov, ktoré ju budú chrániť cez chladom, vlhkosťou a mechanickým poškodením.

Zloženie a skladovanie

Kvalitná samonafukovacia karimatka Vám cez noc ponúkla čo najlepšie podmienky, ako sa vyspať a nechať odpočinúť Váš organizmus pred ďalším dňom v prírode. Avšak je už ráno a s tým aj čas vstávať. Aby ste samonafukovaciu karimatku zložili do kompaktnej formy, tak je najprv potrebné z nej vypustiť vzduch, čo funguje rovnako ako pri nafukovacích matracov.

Pozrieme sa teda na to, ako zložiť samonafukovaciu karimatku. Najprv ju s otvoreným ventilom niekoľkokrát preložte a pomocou stlačenia vyžeňte vzduch z vnútornej časti karimatky. Potom ventil uzavrite, karimatku rozložte a od priestoru pre nohy začnite pomaly samonafukovaciu karimatku rolovať dohromady. Zvyškový vzduch sa tak nazhromaždia v mieste ventilu a po jeho opätovnom otvorení dostanete z karimatky aj zvyšok nazhromaždeného vzduchu. Po konečnom vypustení ventil uzavrite a samonafukovacia karimatka je tak pripravená na zabalenie do batohu. Odporúčame k tomu použiť ochranný vak alebo vrecúško.

Nesmieme zabudnúť spomenúť, ako skladovať samonafukovacie karimatky mimo sezónu. Odporúčame ich skladovať rozložené a s otvoreným ventilom. Vďaka tomu vzniká možnosť k odparenie vlhkosti, ktorá sa mohla nedopatrením dostať do penovej časti karimatky.

Údržba

Keďže sa samonafukovacie karimatky používajú v outdoorových podmienkach, tak nebudú škrabance a malé trhliny časom žiadnou vzácnosťou. Či už si budete dávať najväčší pozor, tak s najväčšou pravdepodobnosťou sa tomu nevyhnete. Kvalitné samonafukovacie karimatky sa však často predávajú s opravnou súpravou, ktorá obsahuje záplaty na vrchnú aj spodnú stranu karimatky a k nim špeciálne lepidlo. Behom pár krokov tak dostanete mechanické poškodenie pod kontrolu a predĺžite životnosť Vašej nafukovacie karimatky.

Ani čistenie samonafukovacie karimatky nie je žiadna veľká veda. Je však dôležité sa o nej vrátane čistenia starať a údržbu nevynechávať. Pre čistenie karimatku nafúknite, ventil uzavrite a pomocou vlhčeného handry s jemným čistiacim prostriedkom pre domácnosť vyčistite. Nezabudnite ju následne dôkladne opláchnuť. Pred zložením je potrebné nechať karimatku poriadne uschnúť, aby sa zamedzilo vzniku plesní.

Záver

A sme u konca nášho článku. Veríme, že sme Vám dokázali vysvetliť rozdiely a výhody samonafukovaciech karimatiek oproti iným alternatívam a vypísali Vám tie najdôležitejšie kritériá, na ktoré si dať pri výbere novej samonafukovacie karimatky pozor. Nám už nezostáva nič iné, než sa rozlúčiť a dúfať, že sa uvidíme u ďalšieho článku!