Logo Logo
Ako vybrať smart hodinky
  • 04.01.2022
  • smart hodinky, chytré hodinky,

Smart hodinky sú rok, čo rok stále populárnejšie, pretože ponúkajú možnosti prehrávať muzika, sledovať správy, zbierať množstvo športových dát, bezkontaktne platiť v obchode, počúvať rádio alebo chytiť Uber. Keď už sme spomenuli zber športových dát, tak to je často najhlavnejší dôvod, prečo si ľudia inteligentné hodinky kupujú. V našom článku sa pozrieme na dôležité kritériá výberu nových smartwatch, na čo by ste pred kúpou mali myslieť a poradíme vám pár tipov pre čo najrýchlejšie a najjednoduchšie použitie smart hodiniek.

Ako vybrať smart hodinky

Ako vybrať smart hodinky

Najprv sa pozrieme na to, čo vlastne sú smart hodinky a aké sú ich výhody a nevýhody. Následne sa presunieme na najdôležitejšie kritériá výberu smart hodiniek. Pozrieme sa tiež na to, ako smart hodinky spárovať s iPhonom aj Androidom a na záver si prejdeme, ako smart hodinky nabíjať. Poďme na to!

Čo sú smart hodinky?

Smart hodinky sú elektronické náramkové hodinky s pridanými funkciami určené na nosenie na zápästí. Sú oveľa pokročilejšie ako jednoduché hodinky, pričom kombinujú vlastnosti typických digitálnych hodiniek s funkciami iných zariadení, ako sú mobilné telefóny alebo PDA (osobný digitálny pomocník). Prvé komerčné smart watch boli vydané v roku 1991 japonskou spoločnosťou Seiko. Väčšina moderných smart hodiniek poskytuje hands-free ovládanie na vzdialenosť až 10 metrov. Smart hodinky sú elektronické zariadenia, ktoré sú nositeľné na zápästí a pripojené cez Bluetooth k mobilnému telefónu užívateľa.

Hlavné výhody smart hodiniek

  • Sleduje fyzickú aktivitu
  • Oznámenia a upozornenia vás udržujú v aktuálnom stave
  • to aj hodinky

Hlavné nevýhody smart hodiniek

  • Drahšie ako bežné hodinky

PONUKA SMART HODINIEK

Kritériá výberu

Než sa pustíte do výberu nových smart hodiniek, tak je potrebné myslieť na veľa vecí. Rozhodne nemá zmysel kupovať hodinky, ktoré nevyhovujú vašim potrebám alebo životnému štýlu. Možno hľadáte niečo so sledovaním aktivity, upozorneniami z telefónu, vodotesnosťou či monitorom srdcového tepu, ale je dôležité si uvedomiť, že to, čo očakávate od smart hodiniek nemusí nutne byť to, čo od nich očakáva váš kamarát. V tejto časti článku sa budeme zaoberať dôležitými kritériami výberu nových smart hodiniek.

Pri nákupe smartwatches treba myslieť na niekoľko dôležitých vecí:

  • Aký typ smart hodiniek chcete? Špecializované smart watch alebo analógové hodinky s pridanými smart funkciami?
  • Potrebujete sledovanie kondície v hodinkách?
  • Plánujete dostávať upozornenia? tj volanie, SMS, e-mail atď.
  • Aká dôležitá je estetika vašich hodiniek? Chcete robustné smart hodinky alebo niečo malé a diskrétne?
  • Aká je výdrž batérie v hodinkách? Ak treba nabíjať každý deň, možno to nie je pre vás.
  • Chcete vymeniteľné pásky alebo jeden permanentný pásik pre vaše hodinky?

Športové hodinky SUUNTO Spartan Ultra Titanium Stealth HR

Veľkosť, rozlíšenie a ovládanie displeja

Smart hodinky sú v poslednej dobe veľmi obľúbeným doplnkom. Veľká časť populácie si smartwatches zaobstaráva kvôli ich funkciám. Vysoké rozlíšenie a zodpovedajúca veľkosť displeja smart hodiniek sú tak úplne základným parametrom. Napríklad Samsung Gear S3 disponuje veľkým 2,5 palcovým (6,35 cm) Super AMOLED displejom s rozlíšením 360 x 360 pixelov, ktorý je dobre čitateľný v každej situácii.

Lacnejšie smarts hodinky ako smart hodinky Xiaomi má smart watches Ticwatch E, smart hodinky Ticwatch S alebo smart hodinky Huawei Watch 2 majú displej o veľkosti 1,4 palca (3,6 cm), čo sa pre bežnú prácu so smart hodinkami môže stať problémom, a nie všetkým táto veľkosť vyhovuje.

Displej smart hodiniek a práce s nimi ovplyvňuje aj podoba menu. K tomu patrí aj jeho ovládanie, ktoré môže byť v podobe ovládania tlačidlami alebo dotykového displeja. Pri výbere myslite na to, pre aké situácie chcete inteligentné hodinky používať. Pri športovaní môže totiž byť ovládanie dotykového displeja so špinavými či spotenými rukami problémom, a preto mnoho športovcov siaha z praktických dôvodov po smart hodinkách s tlačidlovým ovládaním.

Rozmery a materiál

Výber správnej veľkosti smart hodiniek je tiež dôležitý a opäť závisí od toho, pre aké športové aktivity chcete smart watches využiť. Pokiaľ potrebujete mať voľné zápästie napríklad pre horolezectvo, tak určite budete voliť menšiu veľkosť smart hodiniek ako napríklad pre cyklistiku. Dôležitú úlohu v tom hrá aj zvolený materiál smart hodiniek. Ak chcete smart hodinky nosiť každý deň, mali by ste chcieť hodinky vyrobené z kvalitného materiálu. Materiál smart hodiniek dokáže chrániť ich súčasti pred poškodením, ale taktiež chráni vaše ruky pred nepríjemnými odreninami a poškriabaním.

Materiál smart hodiniek

Ako sme spomenuli, zvolené materiály smart hodiniek sa líšia podľa najvhodnejšieho používania a podľa toho by ste si mali vyberať. Plavcov či triatlonistov bude určite zaujímať zvýšená odolnosť proti vode, lezcov zase odolnosť proti prachu a zvýšenému vonkajšiemu opotrebeniu.

Aplikácie a možnosti

Napríklad inteligentné hodinky Samsung Gear S3 ponúkajú veľmi širokú škálu aplikácií. Medzi športové aplikácie patrí napríklad Endomondo alebo Runtastic. Tieto aplikácie zaznamenávajú dáta o vašich výkonoch a pomáhajú vám tak k lepšiemu tréningu. Ďalšími užitočnými aplikáciami sú napr. budík, kalendár, nákupný zoznam alebo sledovanie chodu vášho tela (kvalita spánku, srdcový rytmus, apd.).

Pre smart hodinky je dôležité používať aplikácie pre chytré telefóny. Napr. chytré hodinky Samsung Gear S3 fungujú len so smart telefónom Samsung Galaxy S4 a vyššie, ktorý podporuje technológiu Bluetooth. Ak si chcete pohrať s aktualizáciami chytrých telefónov, ktoré smart hodinky podporujú, môžete si pozrieť záznam chytrých telefónov. O spárovaní smart hodiniek s telefónom sa budeme venovať v ďalšej časti nášho článku.

Smart hodinky ponúkajú ešte ďalšie možnosti - inteligentné písanie vrátane emotikonov. Veľmi obľúbené je tak ovládanie smart hodiniek hlasom, ktorému sa hovorí hlasové ovládanie. Na ruke teda máte pripevnenú špičkovú technológiu, ktorá vám ponúka široké spektrum možností a využitia.

Najčastejšie doplnkové funkcie:

  • Barometer
  • GPS
  • Výškomer
  • Meranie srdcového rytmu
  • Monitoring spánku
  • Ďalšie športové aplikácie

Čo ovplyvňuje výdrž batérie smart hodiniek?

Veľkú rolu hrá samotná konštrukcia smart watches. Hodinky s väčším displejom a viacerými funkciami vyžadujú väčšiu energiu, takže ich batéria sa rýchlejšie vyčerpáva. Samozrejme ďalším faktorom je intenzita používanie smartwatches. Pokiaľ hodinky používate každý deň, batéria vydrží menej ako v prípade, že smart hodinky nepoužívate. Pravidelné aktualizácie chytrých hodiniek zvyšujú spotrebu energie aj v chode, preto sa vám môžu chytré hodinky rýchlejšie vybiť. Nevhodné nabíjacie nástroje a zle odloženie/skladované smart hodinky môžu chytré hodinky postupne vybíjať až do úplného vybitia batérie.

Ako spárovať smart hodinky s telefonom

Teraz sa pozrieme na to, ako inteligentné hodinky správe spárovať s rôznymi operačnými systémami mobilných telefónov ako sú Android aj iOS.

Smart hodinky a Android

Väčšina chytrých hodiniek sa pripája a synchronizuje s vaším zariadením Android cez Bluetooth. Na rozdiel od väčšiny ostatných zariadení Bluetooth však automaticky neaktualizuje aplikácie, ktoré na nich fungujú. Ak chcete získať aktualizácie, budete musieť navštíviť Obchod Google Play a znova si stiahnuť aplikácie hodiniek do telefónu.

Smart hodinky a iOS

Niektoré inteligentné hodinky sa spárujú s iPhone prostredníctvom technológie Apple Bluetooth LE, iné ponúkajú vlastné obchody s aplikáciami.

Športové hodinky POLAR Vantage V Titan

Ako spárovať smart hodinky s androidom?

Ak chcete nastaviť svoj telefón alebo tablet Android pre pripojenie k smart hodinkám, nainštalujte si do telefónu sprievodnú aplikáciu Wear a postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Uistite sa, že je Bluetooth zapnuté
  2. Otvorte ponuku Nastavenia
  3. Prejdite nadol na „Bezdrôtové pripojenia a siete"
  4. Kliknite na Bluetooth
  5. Kliknite na Vyhľadať zariadenia
  6. Keď sú vaše inteligentné hodinky objavené, kliknite na ich názov
  7. Budete vyzvaní na zadanie kódu PIN na oboch zariadeniach
  8. Po niekoľkých sekundách ste pripravení začať používať chytré hodinky

Ako spárovať smart hodinky s iPhonom?

Pred spárovaním s iPhonom sa uistite, že máte najnovšiu verziu iOS. Ak boli vaše smartwatches zakúpené po septembri 2013, nie je potrebné žiadne párovanie, váš Iphone ich totiž dokáže nájsť sám.

  1. Otvorte ponuku Nastavenia
  2. Prejdite dole na „Všeobecné“
  3. Kliknite na Bluetooth
  4. Vaše hodinky by sa mali objaviť v zozname zariadení
  5. Ak sa chcete pripojiť, kliknite na názov hodiniek

Ako nabijat smart hodinky

Väčšina hodiniek má klasický vstup USB port, ktorý väčšina z nás používa na nabíjanie svojich telefónov. Stačí ich teda zapojiť do bežného portu USB telefónu. Ak používate tradičný nabíjací kábel, typ, ktorý bol dodaný s telefónom, odoberte magneticky pripevnený kryt disku na hornej strane hodiniek – nesnažte sa ho vypáčiť ničím ostrým, pretože by ste mohli poškodiť kryt alebo hodinky.

  • Niektoré modely majú dok pre bezdrôtové nabíjanie

PONUKA SMART HODINIEK

Záver

A sme na konci nášho článku. Pri výbere nových smart watch tak myslite na to, na akú príležitosť ich chcete vlastne používať. Je to každodenné nosenie, voľnočasové športové aktivity alebo pri profesionálnom športe? Podľa toho a ďalších faktorov následne vyberte smart hodinky presne pre vás. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!