Logo Logo
Ako vybrať snowboard pre začiatočníkov?
  • 16.11.2020
  • snowboard,ako vybrať snowboard,

"Ktorý snowboard je vhodný pre začiatočníkov"? Ak sa snowboardom máte veľmi malé či žiadne skúsenosti, tak v našom článku nájdete plno užitočných rád a informácií, ktoré vám pomôžu s výberom.

Snowboard pro začátečníky

Při výběru nového snowboardu pro začátečníky se podíváme na množství vlastností a kritérií, na které je potřeba myslet.

Úroveň snowboardistov

Pre skúsenejších snowboardistov je výber jednoduchší, pretože si veľmi dobre poradí s každým snowboardom. Rozhodne odporúčame Freestyle board, ktorý umožňuje jednoduchú jazdu a ovládanie snowboardu v oboch smeroch.

Pre ktorý snowboard by sa mali rozhodnúť profi snowboardisti úplne záleží na teréne. Snowpark, hlboký prašan alebo zjazdovka. Každá forma snowboardingu má svoje špecifické snowboardy.

Štýl jazdy

Najvhodnejším snowboardom pre začiatočníkov je rozhodne univerzálny snowboard, ktorý nájdete pod názvami allround alebo allmountain. Ako už prvý uvedený názov napovedá, je to univerzálny snowboard, s ktorým si môžete vyskúšať všetky druhy terénu a rozdielne snowboardové techniky. Skúsení jazdci môžu voliť medzi freestyle snowboardom, allround snowboardom, freeride snowboardom či splitboard.

Allround / allmountain

Ak hľadáte snowboard, na ktorý sa môžete vždy spoľahnúť, tak je to allmountain snowboard. Garantuje maximálnu radosť z jazdy, je veľmi univerzálny a umožní veľmi rýchlo vylepšiť váš štýl jazdy. Samozrejme, univerzálnosť niečo stojí a tento typ snowboardu nie je tak špecializovaný na žiadnu konkrétnu formu snowboardingu.

Freestyle

Nie je krajší deň, než ten strávený v krásne upravené U-rampe alebo v snowparku? Freestyle snowboardy sú v tomto prípade pre vás správnou voľbou. Pokiaľ pri jazde a skokoch radi meníte smer, tak siahnite po snowboardu s "twin tip shape", ktorý má špičku aj pätku snowboardu rovnakú. S klasickým freestylovým snowboardom zas budete ľahšie vylepšovať svoje schopnosti na kickeroch a railoch.

Freeride

Ak sa najlepšie cítite pri jazde mimo značené zjazdovky a nedotknutý nový, hlboký prašan je presne to, čo vás láka, tak rozhodne siahnite pre freeride snowboardu. Tento typ snowboardov používa "directional shape", čo znamená, že viazanie je o niečo posunuté smerom k pätke a celkovo je pätka menšia než špice. Robí sa to z dôvodu čo najlepších jazdných vlastností. Široká špičky po prašane de facto pláva, za to pätka sa "borí".

Splitboard

Chcete preskúmať a zísť na snowboarde každý kút hory, a pritom sa vydať na vrcholy po svojich? Žiadny problém pre splitboard! Tento snowboard sa dá pozdĺžne rozpoliť, vďaka čomu dokážete dôjsť na vrchol podobne, ako to robia skialpinisti. Na vrchole následne polovičky splitboard spojíte a máte z neho snowboard.

PONUKA SNOWBOARDOV

Veľkosť

Veľkosť a šírka snowboardu sa určuje podľa výšky a hmotnosti tela, veľkosti topánok a štýlu jazdy. Dôležitá je aj vaša úroveň. Kratšie snowboardy sú ovládateľnejší a odpúšťa viac technických chýb. Dlhšie snowboard zas ponúka vyššiu stabilitu.

V následnom prehľade nájdete tabuľku veľkostí pre nejzastoupenější skupinu - allround snowboardy. Splitboard a freestyle snowboardy bývajú zhruba o 5 cm kratšie. Podľa terénu bývajú niektoré freeride snowboardy aj o 10 cm dlhší ako v tabuľke.

Pánske snowboardy

Veľkosťou pánskych allround snowboardov k pomere k telesnej výšky a hmotnosti.

Veľkosti pánskych allround snowboardov k pomere k telesnej výšky a hmotnosti.

Výška tela (cm) Hmotnosť (kg) Dĺžka snowboardu (cm)
160 – 165 62 - 70 144 - 150
165 – 170 68 - 72 148 - 152
170 – 175 70 - 76 152 - 156
175 – 180 74 - 80 156 - 160
180 – 190 78 - 85 158 - 163
190 + 85 + 164 – 169

Dámske snowboardy

Veľkosťou dámskych allround snowboardov k pomere k telesnej výšky a hmotnosti.

Veľkosti dámskych allround snowboardov k pomere k telesnej výšky a hmotnosti.

Výška tela (cm) Hmotnosť (kg) Dĺžka snowboardu (cm)
150 – 155 < 60 135
155 – 160 52 - 62 135 - 140
160 – 165 60 - 65 140 - 144
165 – 170 62 - 70 143 - 146
170 – 175 65 - 72 151 - 155
175 – 180 68 - 75 154 - 158
180 + 75 + 156 +

Kto si ešte stále nie je istý, tak sa môže orientovať aj podľa nasledujúceho porovnanie:

  • Freeride snowboard: Dĺžka až po nos
  • Allround snowboard: Dĺžka po bradu
  • Freestyle snowboard: Dĺžka po hrtan

Čím vyššie a ťažšie ste, tým individuálnejšie sa musíte na výber správneho snowboardu zamerať. Aj veľkosť topánok rozhoduje o snowboardu, respektíve o jeho šírke. Napríklad ak máte topánku väčšia ako veľkosť 45, tak vyberajte takzvané wide snowboardy. Správna šírka snowboardu by sa nemala podceňovať. Pokiaľ máte moc úzky snowboard, tak je možné, že sa v oblúku "chytíte" špičkou či pätou topánky do snehu, znížite svoju stabilitu a zvýšite tým riziko nebezpečných pádov.

  • Standard snowboardy: po veľkosť topánky 43 - šírka snowboardu do 25,5 cm
  • Mid-wide snowboardy: veľkosť topánky 43 až 45 - šírka snowboardu od 25,5 cm
  • Wide snowboardy: od veľkosti topánky 45 - šírka snowboardu 26+ cm

Tvar

Voľba tvaru snowboardu sa odvíja od vášho štýlu jazdy a jazdeckom umu. V prehľade nižšie si ukážeme zoznam tvarov a trochu si ich predstavíme:

True Twin

Absolútne symetrická forma. Obe polovičky snowboardu sú rovnaké - pätka i špička snowboardu sú rovnaké, možnosť jazdy v oboch smeroch. Forma snowboardu určená pre Freestylových snowboardistov.

  • Pokročilí, profíci
  • Freestyle, jibbing

Directional Twin

Veľmi symetrická, a pritom asymetrická forma. Keď uvidíte snowboard s Directional twin z diaľky, tak vám bude pripadať rovnaký, ako s True twin. Opak je pravdou. Síce si sú podobné, ale snowboard s Directional Twin má oveľa dlhšiu špici než pätku snowboardu a špica je tiež o niečo širšia ako pätka. Je tak prevažne určený pre jazdu jedným smerom.

  • Začiatočníci, pokročilí
  • Allround / Allmountain

Directional Shape

Kto chce ísť naozaj rýchlo len jedným smerom, ten by mal siahnuť po Directional Shape tvaru. Viazanie na snowboardy je ešte viac vzadu než u Directional Twin, čo ešte viac predlžuje špici snowboardu. Ideálne pre jazdu v hlbokom snehu.

  • Pokročilí, profíci
  • Freeride, Allround / Allmountain

Directional Tapered Shape

Skúsení freeridisté by mali snowboard s Directional Tapered Shape. Tento typ snowboardu má ešte väčšiu plochu špice, čím maximalizuje vztlak a jazdné vlastnosti v hlbokom snehu. Oproti Directional Shape má Tapered aj užšie pätku snowboardu.

  • Pokročilí, profíci
  • Freeride

Asymmetrical Shape

Kto má rád carvingovú jazdu na snowboarde, pre neho je asymetrický snowboard správnou voľbou. Svojim atypickým vykrojením umožní zájsť na hrane pätky rovnaký oblúk, ako na hrane špičiek.

  • Pokročilí, profíci
  • Allround / Allmountain, Freestyle, Jibbing, Race, Carving

PONUKA SNOWBOARDOV

Profil

Aké jazdné vlastnosti má váš nový snowboard dosť záleží na tom, aký má profil. Ak by ste sa na snowboardy pozreli z boku, tak rýchlo spoznáte, že majú rôzne profily. Pri výbere profilu snowboardu sa riaďte svojou úrovňou v snowboardingu. Pre začiatočníkov je napríklad najlepší snowboard s rockerom, pretože sa s ním jednoduchšie zatáča a odpúšťa technické chyby pri jazde. Ďalšie profily si predstavíme nižšie:

Camber

Camber je určený pre skúsenejších jazdcov, ktorí od svojho snowboardu očakávajú dynamický snowboard s vysokým popom. Snowboard s camberom je však potrebné mať úplne pod kontrolou, aby nedochádzalo pri oblúku na hryzenie hrany. Skúsení jazdci však ocenia jeho stabilita pri rezaní oblúkov.

Rocker

Alebo taky "reverse camber", má vyvýšenú pätku a špicu snowboardu a dotýka sa krajina častí medzi viazaním. To je presne opak camberu, ktorý má kontaktné topánky so zemou medzi viazaním a špičkou / pätkou snowboardu. Rocker je vhodný pre jazdu v čerstvom prašane a pre začiatočníkov k učeniu správnej techniky.

Flat

U profilu flat sa snowboard dotýka snehu vo všetkých bod, okrem koncov špica a pätky snowboardu. Tento profil spája výhody camber a rocker.

Hybrid rocker

Tento typ profilu sa niekedy označuje aj ako camber / rocker / camber, čo napovedá, ako snowboard s týmto profilom vlastne vyzerá. Špička aj pätka s camberom a prostredná časť (medzi viazaním) s rockerom. Snowboard s týmto profilom je ľahko ovládateľný, a pritom ponúka dobrý vlastnosti aj pri jazde v prašane.

Hybrid camber

Kto si myslí, že je to presný opak hybrid rocker, tak má pravdu. Hybrid camber čiže rocker / camber / rocker má kontaktné body v Nemám časti u špičky a pätky snowboardu. Časť medzi viazaním je camber. Výsledkom je univerzál, ktorý vďaka rockeru na koncoch snowboarde zaistí skvelý pohyb v prašane, ale aj skvelú ovládateľnosť vďaka camberu pod nohami.

Flex

Flex snowboardu opisuje, ako mäkký či ako tvrdý je snowboard. Čím mäkšie snowboard, tým viac technických chýb dokáže odpustiť. Aj freestyleri volí mäkšie snowboardu pre lepšiu jazdu po prekážkach. Tvrdá dosky sa hodí na agresívnu jazdu.

Váš perfektný snowboard

Ak ste začiatočníkom, tak allround / allmountain snowboard je správnu voľnú. Pre prvé triky by ste mali zvoliť freestyle snowboard. Freeride snowboard a splitboard už sú predsa len pre skúsenejších jazdcov. Podľa typu jazdy je potrebné zvoliť správnu veľkosť, ktorá sa odvíja od priloženej tabuľky vyššie. Nezabudnite myslieť aj na správnu šírku snowboarde, aby vám pri krájaní oblúkov nedrhly päty a špičky topánok o sneh.

Tvar snowboardu by sa rozhodne mal riadiť vašimi skúsenosťami a snowboardingovej úrovní. Pre začiatočníkov tak odporúčame directional twin. Pre freestylistov jazdiaci v u-rampe a po rampách potom true twin. Directional shape pre čo najlepší jazdu v hlbokom snehu a Asymmetric shape pre skvelé rezanie oblúkov. Jazdné vlastnosti snowboardu sa veľmi odvíjajú od svojho profilu. Pre začiatočníkov odporúčame snowboardy s rockerom alebo flat.

Pri výbere tvrdosti rozhoduje pohlavia, jazdné skúsenosti a štýl jazdy. Pre začiatočníkov rozhodne odporúčame mäkšie snowboardy, ktoré odpúšťa technické nedostatky a jednoduchšie sa s nimi zatáča.

PONUKA SNOWBOARDOV

Záver

Dúfame, že sme vám v tomto článku zrozumiteľne priblížili kritériá, ktorými sa pri výbere nového snowboardu riadiť. Užite si zimu a my sa uvidíme u ďalšieho článku!