Logo Logo
Ako vybrať športové hodinky
  • 25.10.2020
  • športové hodinky,

Športtestery a športové hodinky sú dnes už neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva športov. Podporujú nositeľa s motiváciou a meria hodnoty, ktoré môžu športovci ďalej vyhodnocovať a na ich základe sa zlepšovať.

Chytrých hodiniek, športtesterov, multišportový hodiniek a ďalších športových hodiniek je však nepreberné množstvo, ktoré sa rozlišuje veľkosťou, vlastnosťami a funkciami, čím sa trh s týmto typom hodiniek môže zdať veľmi neprehľadný. Ďalej potom nájdete tieto hodinky rozdelené do veľkého množstva cenových hladín, ktoré v prehľadnosti moc nepomáhajú. Kvôli tomu sme zostavili tento prehľadný článok, ktorý vám osvetlí situácia okolo športových hodiniek a navedie k správne voľbe priamo pre vás.

Ktoré funkcie by mali športové hodinky mať?

Na aké aktivity ich chcete používať? Na beh? V tom prípade rozhodne budete hľadať model s krokomerom a pulzmetrom. Veľa modelov už nepotrebuje na meranie tlaku nepríjemný hrudný pás, ale dokáže merať váš tlak z remienka.

V nízkych cenových hladinách sú športové hodinky schopné merať kroky a spálené kalórie. Kto však chce mať info o zdolaná trase, ten potrebuje športové hodinky s GPS, ktoré sú hojne využívané bežci, cyklistov a turistov. Iné hodinky ponúkajú napríklad funkcia monitorovania spánku. Iné dokážu merať nadmorskú výšku či vystúpenie poschodí.

Pokiaľ chcete pomocou športových hodiniek optimalizovať váš tréning, tak by ste mali vyberať športové hodinky s tréningovými aplikáciami, ktoré vám následne pozbierané dáta vyhodnotí (napríklad v notebooku) a vy budete vedieť, na čo sa pri tréningu zamerať.

Interakcie, tlačidlá a displej

Sú hodinky či športtestery bez displeja, ktoré váš pohyb trackom, ale neukazujú. Trackovanie hodnoty sa potom vyhodnocujú v samostatnú aplikáciu napríklad v notebooku. Niektoré typy hodiniek majú pridanej funkciu, ktoré vám môžu zobraziť prichádzajúci hovor, správu či vibrujú a slúži ako budík.

Hlavne potom veľmi drahé hodinky ponúkajú dotykový displej s množstvom funkcií a možností, vďaka ktorým môžete s telefónom komunikovať. To už však prechádza do oblasti rýdzich chytrých hodiniek, než do trackovanie športových aktivít a dát.

Určite ale budete mať vďaka rozmanitosti produktov na výber podľa toho, ako veľmi chcete so svojim športtesterom či sportovnými hodinkami komunikovať.

Športové hodinky a voda

Nie všetky športové hodinky a športtestery sú vodotesné! Než s nejakými športovými hodinkami skočíte do bazéna, tak si overte, že sú na to uspôsobené. Nie je to vždy samozrejmosťou.

Aby vaše športové hodinky prežili aspoň sprchu, tak by mali byť odolné voči striekajúcej vode či silnému dažďu, čo sa dá vypozorovať z množstva tabuliek vodotesnosti hodiniek. Niektoré hodinky tak prežijú sprchovaní či umytí rúk, ale nie potápanie. Najextrémnejšie športové hodinky nemajú problém ani s hlbinným potápaním.

 

PONUKA HODINIEK A ŠPORTOVÝCH ŠPORTTESTEROV

Spojenie s aplikáciami

Väčšina športových hodiniek dokáže vďaka rôznym aplikáciám komunikovať s vašim notebookom, počítačom či smartphonom a preposielať na im namerané dáta počas záťaže.

Pokiaľ chcete pomocou športové aktivity schudnúť, tak by mala aplikácie merať a zaznamenávať do hodnoty do kalorické tabuľky. Najlepšie samozrejme je, keď vás tieto aplikácie aj motivujú k športovej aktivite, zdravému stravovanie a životnému štýlu.

Aplikácia by mali ponúkať parametre podľa prevádzkovaného športu. Asi vás pri cyklistike nebudú zaujímať hodnoty hĺbkových ponorov.

Športové hodinky a smartphony

Okrem kompatibility aplikácie by ste mali tiež zistiť, či sú vaše športové hodinky kompatibilná s vašim telefónom či smartphonom. Väčšina športových hodiniek nemá v komunikácii medzi iPhonom a Androidom žiadny problém, ale existujú výrobcovia smartfónov, u ktorých kompatibilita s takými hodinkami nefunguje.

Dúfame, že sme vás týmto článkom priblížili k novým športovým hodinkám, ktoré budú spĺňať všetky vaše požiadavky!