Logo Logo
Ako vybrať správne trekové palice?
  • 21.10.2020
  • trekové palice, trekingové palice

Sú veľkým pomocníkom pri výstupoch a zostupoch v teréne, alebo pri dlhších túrach - reč je o trekových paliciach. Hlavne pre turistov na dlhých cestách sú trekové palice neodmysliteľnou súčasťou základnej výbavy. Pritom vybrať si tie správne palice nie je tak jednoduché, ako sa spočiatku zdá. Medzi skladacími a teleskopickými palicami je viac než veľký rozdiel a to nielen použitým materiálom pri výrobe. Potom tu máme výber správneho materiálu rukoväte a ďalšie detaily, ako odpruženie materiál hrotov.

Ako vybrať trekové palice?

V tomto článku sa vás pokúsime nasmerovať k správnemu typu trekingových palíc a vysvetlíme vám najväčšie rozdiely medzi rôznymi druhmi palíc.

Otázka materiálu

Hliník už nie je iba v Humpolci, ale je hojne používaným prvkom používaným pri výrobe trekových palíc. Je to ľahký, pevný a odolný materiál, ktorý sa so svojimi schopnosťami skvele hodí na palice pre treking a turistiku na striedavom povrchu.

Kto má rád ešte ľahšia palice, ten by mal rozhodne siahnuť po uhlíkových respektíve karbónových paliciach. Karbón je tuhší a podstatne ľahší ako hliník. Hliníkové palice navyše, pokiaľ nie sú odpružené, môžu pri kontakte so zemou vibrovať, čo môže byť časom nepríjemné a otravné. Nevýhodou karbónu je, že už pri mikrotrhlinách sa palice môžu začať lámať a nie sú pružné ako hliníkové palice.

 Pri niektorých modeloch sa začali materiály spolu kombinovať, kedy spodná časť palice je karbónová a vrchná hliníková. Pri výbere palíc rozhodne záleží, čo za vlastnosti zákazník od svojich palíc očakáva.

Skladacie alebo teleskopické palice?

Ešte stále je väčšina trekingových palíc teleskopických, ktoré majú viac zasúvacích a vysúvacích sekcií. Na upevnenie jednotlivých sekcií sa používajú rôzne druhy aretáciou alebo sa sekcie skrutkujú k sebe. Výhodou týchto palíc je jednoduchá manipulácia a zloženia a v prípade defektu sa dajú jednotlivé sekcie rýchlo vymeniť. Nevýhodou však je ich hmotnosť, ktorá je oproti skladacím holím väčšie. Skrutkovacie palice bývajú spravidla v kategórii teleskopických palíc najľahší.

V prostredí, kde je hmotnosť dôležitým elementom, sú skladacie palice veľmi obľúbenou voľbou. Jednotlivé sekcie palice sú spojené hrubým káblom, ktoré sa vďaka spúšťačmi (napríklad tlakový gombík) narovnajú a zloží. Vďaka chýbajúce aretácia či skrutkovacieho systému sú tieto skladacie trekové palice ešte ľahšia. To ocenia napríklad ľudia prevádzkujúci trail running alebo ľahkú turistiku.

PONUKA TREKOVÝCH PALIC

Čítanie z ruky? (Mať to v ruke, aby všetko padlo do ruky)

Na väčšine túr nedržíte trekové palice len krátky časový úsek a podľa toho nie je určite zlé sa pozrieť aj na možnosti rukoväťou. Vždy, opakujem vždy, by ste sa mali držať ďalej od čisto plastových rukovätí, ktoré nájdete hlavne na veľmi lacných paliciach. Sú dobré na jedinú vec a to vám spôsobiť odreniny a pľuzgiere. Rukoväť by mali byť minimálne pogumovaná, najlepšie ešte z korku či peny. Cieľom je čo najlepšie absorbovať pot, aby sa zamedzilo treniu a následným nepríjemnostiam s pľuzgiermi.

Spravidla mávajú rukoväte ergonomický tvar, ktoré sadne do každej dlane. Niektoré modely majú rukoväť viac predĺženú smerom dole po palici, aby ste našli optimálnu oporu dlane a správny úchyt pri akomkoľvek teréne. Neoprénové úchyty sú určené skôr pre ľudí prevádzkujúce Nordic walking alebo z časti pre Trail Runner.

Nezabúdajme na pútka, ktoré sú dôležitou súčasťou rukoväte. Napomáhajú so správnym úchytom palice, a aby pri chôdzi a odrazu zostala ruka na palici.

Dôležité doplnky trekových palíc

Ako u každého vybavenie je celý rad doplnkov, ktoré zvyšujú efektivitu, pohodlie či rozsah použitie daného vybavenia. Rovnako tak je to u trekových palíc a jeden z takých doplnkov je už zmieňované odpruženie hliníkových palíc. Minimalizuje vibráciu pri kontakte so zemou a odľahčuje tak pažiam pri chôdzi. Pri viacdenných túrach to bude jeden z doplnkov, ktorý budete u svojich palíc veľmi kvitovať.

Pri zimnom trekingu na snehu či ľadovci sú ďalším dôležitým doplnkom vhodné taniera nad hrotom. Širšie taniere sú veľkým pomocníkom pri pohybe práve v snehu, kedy zvyšujú stabilitu chôdze. Na skalnatom povrchu sú tieto taniere skôr prekážkou, vďaka tomu sú taniere spravidla ľahko vymeniteľné alebo je možnosť je úplne zložiť.

Na dlhších asfaltových úsekoch myslite na svoje hroty a kúpte si gumové nadstavca. Tie sa na hroty ľahko pripevňujú a zabraňujú tak ich opotrebovanie.

Ak vás vaša turistické chúťky zavedú do zahraničia s potrebou cestovať lietadlom, tak myslite na to, že trekové palice sú zakázané ako súčasť príručnej batožiny! Zložte si ich do kufra alebo použite na ne cestovný obal.

Ktoré trekové palice si mám teda vybrať?

Ako vždy sa to odvíja od účelu použitia. Ak potrebujete palice na pohodlné prechádzky, ktoré vám majú pomôcť so stabilitou pri krátkych náročnejších úsekoch, tak vám určite stačí hliníkové teleskopické palice bez ďalšieho dovybavenie. Pre turistov s obľubou viacdenných tripov či náročnejších terénov môžeme odporučiť odpružené palice s vymeniteľnými taniermi a predĺženou rukoväťou. Zodpovedajúce modely najlepšie zodpovedajú rôznym požiadavkám terénu. Tipujete chcete plne na malú hmotnosť palíc, tak nie je čo riešiť a siahnite po karbónových skladacích paliciach.

Dôležitým prvkom pri výbere palice je ich dĺžka vzhľadom k vašej výške. Pri držaní palíc by vaše paže mali byť v lakti ohnuté v uhle 90 °. Pri zostupoch sa odporúča palice si predĺžiť o zhruba 5-10cm, pri výstupoch si je rovnako tak skrátiť. Vždy záleží na sklone terénu.

Malé odporúčanie na záver. Pri rovnom teréne s dobrým podložím svoje palice odložte a choďte bez nich. Hojné používanie palíc na takých povrchoch môže narušiť vašu rovnováhu vzhľadom k tomu, že sa chybne na ne prenáša plné ťažisko.

PONUKA TREKOVÝCH PALIC

Snáď sme vám pomohli s výberom tých správnych palíc pre vaše turistické aktivity. Prajeme ešte príjemnejšie potulky po prírode - s nami sa nestratíte!