Logo Logo
Ako vybrať trampolínu
  • 23.05.2021
  • trampolína, detská trampolína,

Záhradná trampolína patrí k najobľúbenejšiemu voľnočasovému vybavenie, ktoré môžete na záhrade mať. Asi by sme ju mohli nazvať detská trampolína, pretože sú to práve deti v školskom veku, ktoré na nich dokážu v teplejších mesiacoch vyvádzať každý deň. Ako si trampolínu vybrať a na čo si dať pri výbere pozor sa dozviete v tomto článku!

Ako vybrať trampolínu

Záhradná trampolína nie je však jediný druh trampolíny. Prejdeme si aj ostatné druhy, vyznačíme si ich výhody a nevýhody, poradíme Vám, na čo si dať pri výbere novej trampolíny pozor a zodpovieme si najčastejšie otázky k výberu trampolíny.

Druhy trampolín

V tejto kategórii si predstavíme druhy trampolín, ich vlastnosti, použitie, výhody a nevýhody, a tiež na čo u nich pri výbere myslieť.

Záhradná trampolína

Záhradná trampolína je úplnou klasikou medzi trampolínami pre domácnosť. Bola vyvinutá pre použitie vo vonkajších, teda hlavne záhradných priestoroch a jej najsilnejšou stránkou je veľká odrazová plocha. Tento typ trampolín má spravidla priemer od 180 do 490 cm a výška odrazové plochy od zeme je väčšinou zhruba 0,5 m. Pre vyššie modely je veľmi praktický rebrík k trampolíne, ktorý pomôže menším deťom s výstupom.

Najčastejšie použitia nájde tento typ trampolín samozrejme v už spomínaných teplejších mesiacoch. Aby ste však kvôli dažďu nemuseli trampolínu rýchlo premiestňovať, tak odporúčame obstaranie ochranné plachty. S príchodom jesene a zimy by sa však trampolína mala rozhodne rozložiť a uložiť vo vnútorných priestoroch domu. Chlad a vlhkosť totiž dokážu poškodiť odrazovú plochu, pružiny aj rám celej trampolíny. Väčšia vrstva snehu zas môže pôsobiť ako trvalé zaťaženie, a dokonca prekročiť hranicu zaťaženia. V oboch prípadoch je to veľmi nevhodné pre pružiny a odrazovú plochu, čo môže viesť k veľmi rýchlemu a trvalému poškodeniu.

Záhradné trampolíny sú spravidla obohnané ochrannou sieťou, ktorá zabraňuje mylnému a nebezpečnému vyskočenie z trampolíny. Tyče držiace ochrannú sieť sú pre čo najväčšiu bezpečnosť taktiež čalúnenie.

Výhody

  • Určené pre vonkajšie použitie
  • Veľká odrazová plocha
  • Vhodné pre deti od 6 rokov aj pre dospelých

Nevýhody

  • Nevhodné pre vnútorné použitie
  • Nevhodné pre malé deti
  • Nutné rozloženie kvôli zimným mesiacom
  • Relatívne drahá

Výber ochrannej siete

Ak chcete vlastnú trampolínu dovybaviť ochrannou sieťou, tak máte na výber z dvoch možností - vnútornú sieť a vonkajšie sieť. Vnútorná sieť sa vyznačuje vyššou bezpečnosťou, pretože kopíruje okraj odrazové plochy, čím zabraňuje kontaktu s pružinami trampolíny. Nevýhodou je, že opticky zmenší skákacie priestor. Vonkajšie siete sú umiestnené na okraji celej trampolíny. Nechráni tak pred dopadom na pružiny, ale zase nezmenšujú opticky priestor. Keďže sú u vonkajších sietí tyči súčasťou ochrannej konštrukcie, tak by mali byť pre čo najvyššiu bezpečnosť čalúnené. Počet zvolených tyčí závisí na množstve úchytov na ochrannej sieti.

Pozor na nesprávne užívanie

Všetci výrobcovia trampolín predávajú svoje produkty so zárukou. Tá sa však nevzťahuje na vecné škody a zranenia spôsobené nesprávnym užívaním trampolíny. Ako príklad môžeme použiť preťaženiu trampolíny a prekročenia jej nosnosti v prípade, keď je napríklad na trampolíne naraz viac osôb.

Fitness trampolína

Oproti záhradné trampolíne sa fitness trampolína používa vo vnútorných priestoroch a často sa na nich trénuje vnútri väčších hál, posilňovní či sál. Voliteľne sa však fitness trampolíny dajú použiť aj vo vonkajších priestoroch. Druh tréningu, ku ktorému sa používajú, sa označuje ako jumping fitness, fitness jumping alebo len skrátene jumping. Jumping trampolína má priemer iba od 90 do 130 cm a sú tak oproti záhradným trampolínam oveľa jednoduchšie na prenos. Pre uchytenie odrazovej plochy sa používajú buď pružiny alebo gumolano. Súčasťou konštrukcie je aj oporná rukoväť a často tiež počítač so snímačom počtu skokov.

Odrazová plocha sa nachádza vo výške 20 až maximálne 25 cm, je to teda malá trampolína. Podľa intenzity tréningu môžete na jumping trampolínach spáliť za hodinu aj 750 kalórií, čo zhruba zodpovedá 60minutovému behu vo voľnom tempe.

Mierne chudnutie nie je jediným dlhodobým efektom fitness jumpingu. Týmto typom tréningu zlepšujete aj svoju kondíciu a chránite svoj pohybový aparát a kĺby pred nepríjemnými dôsledkami, ktoré vznikajú napríklad pri behaní. Pre ľudí s ľahkou nadváhou či chronickými bolesťami kolien je tak cvičenie na fitness trampolíne výbornou alternatívou!

Výhody

  • Určené pre indoor použitie
  • Efektívne tréningové vybavenie
  • Možnosť použiť aj outdoor

Nevýhody

  • Malá odrazová plocha - nemôžete tak skákať do strany
  • Nevhodné ako detská trampolína
  • Relatívne drahá

Nafukovacie trampolína pre deti

Malé deti do 6 rokov by nemali skákať na veľkých záhradných trampolínach. Na to je nebezpečenstvo zranenia spôsobené nekontrolovateľným pádom moc veľké a môže dôjsť k poraneniu o siete, pružiny či okraje trampolíny. Ich vnímanie priestoru a vlastného tela je v takom veku ešte nedostačujúce a stále sa musí učiť svoje telo v týchto situáciách chrániť. Samozrejme, aj pre trojročné deti je skákanie na trampolíne veľkú zábavou. Aby o to neboli ochudobnené, tak by ste sa mali pozrieť po nafukovacej trampolíne.

Nafukovacia trampolína sa skladá z umelej hmoty a podobá sa nafukovaciemu vankúšmi, na ktorom môžu deti ničím nerušene skákať a vyvádzať. Odrazová plocha trampolíny je malá a jej hmotnosť tak nízka. Ide tak o ideálny malú trampolínu do bytu aj na záhradu.

Výhody

  • Vhodná pre malé deti
  • Zabraňuje nepríjemným zranením
  • Trampolína do bytu aj na záhradu

Nevýhody

  • Malá odrazová plocha
  • Možné iba nízke skoky

Ďalšie druhy

Okrem už spomínaných nájdete na trhu ďalšie druhy trampolín, ktoré sú však skôr koncipované pre gymnastiku či súťaže v skokoch na trampolíne.

  • Gymnastická trampolína - najskôr všetky školopovinné deti sa s týmto typom trampolíny za svoj život už stretli. Používajú sa práve v gymnastike alebo výučbe telocviku.
  • Závodné trampolína - až 100 pružín umožňuje pretekárom skákať do výšky až 9 m a vykonávať vo vzduchu nacvičené akrobatické prvky.

Dôležité kritériá

Existujú dôležité kritériá, na ktoré by ste sa pri výbere najpoužívanejšieho typu - záhradné trampolíny mali zamerať. A presne na to sa teraz zameriame!

Bezpečnosť

V otázke bezpečnosti nejde len o malé deti. Všeobecne neskúsení skokani stráca na začiatku rýchlo rovnováhu a ovládateľnosť, čo vedie k nekontrolovateľným pádom aj k okraju trampolíny. Na bezpečnosť by sa tak naozaj malo myslieť hneď na prvom mieste a o to dôležitejšie je pri výbere novej záhradnej trampolíny myslieť na nasledujúce vybavenie.

  • Obvodový ochranný vankúš
  • Stabilné a robustné ochranná sieť
  • Ochranné návleky hlavných tyčí

Záhradné trampolíny bez tohto bezpečnostného vybavenia neodporúčame.

Ešte viac bezpečia zaisťujú trampolíny s vnútornou ochrannou sieťou, vďaka ktorej sa skokan pri dopade ku kraju odrazové plochy nemôže dostať k pružinám, tyčiam či okraji trampolíny. Aj keď majú kvalitné trampolíny hlavné tyče aj okraje čalúnené, vždy je tam riziko možného zranenia. Ochranná sieť na trampolínu by sa mala každý rok meniť, pretože vplyvom počasia stráca už po jednej sezóne na svojich vlastnostiach.

Nepoužívať trampolínu vo viacerých ľuďoch: Deti milujú skákanie na trampolíne a vo dvoch alebo v troch je to ešte väčšia zábava. Nekontrolovateľné a nekoordinované vplyvy však môžu veľmi rýchlo viesť k ťažkým zraneniam, kedy sa deti napríklad vo vzduchu stretnú hlavami, alebo na seba nešikovne dopadnú. Výrobcovia tak apelujú na to, aby trampolínu používala len jedna osoba.

Nosnosť

Tiež maximálna nosnosť trampolíny by mal byť pri výbere jeden z najdôležitejších parametrov. Kvalitné trampolíny majú nosnosť aj 160 kg, niektoré modely majú však maximálna nosnosť iba 50 kg. Pri preťažovanie trampolíny vznikajú v odrazovej ploche mikrotrhliny, ktoré môžu viesť k pretrhnutiu plochy a ťažkým zraneniam.

Montáž

Montáž záhradné trampolíny je spravidla vysvetlená v návode a často doplnená vysvetľujúce ilustrácií. Pred kúpou by ste mali dbať na to, či súčasťou trampolíny je aj nevyhnutné náradie vrátane napínacieho háku a že návod na obsluhu je vo Vami požadovanom jazyku. Ako uvádza SOI, tovaru predávajúci sa na slovenských musí byť vždy s návodom na obsluhu v slovenskom jazyku. Ak tomu tak nie je, tak aj to je pre Vás indikátor o prípadnom nepovolenom produktu či nízkej kvalite. Ochranná sieť by mala byť jednoducho odnímateľná, aby sa dala v prípade nepriazni počasia jednoducho zložiť a odniesť do suchého prostredia.

Vonkajší priemer a výška rámu

Než sa pustíte do kúpe novej trampolíny, tak by ste mali mať rozhodne jasno kde ju chcete postaviť a koľko tam je na ňu miesta. Myslite pritom na okolitý priestor, kedy sa odporúča mať okolo trampolíny aspoň 1 m voľného priestoru. Ak v tom máte jasno, tak už zostáva len vybrať si trampolínu s vonkajším priemerom a výškou rámu podľa Vašich požiadaviek. Malo by sa pritom myslieť aj na to, kto bude trampolínu používať, pretože aj to je parameter ovplyvňujúci veľkosť kúpenej trampolíny. Spravidla platí, že čím väčšia je odrazová plocha, tým vyššie skoky môžete dosiahnuť.

Výška rámu určuje, ako vysoko je odrazová plocha trampolíny od zeme. Pre trampolíny s vyšším rámom odporúčame kúpiť praktický rebrík. Modely záhradných trampolín od renomovaných výrobcov sa dodávajú vrátane rebríku k trampolíne.

Vlastná hmotnosť a rám

Ďalší z dôležitých kritérií sú vlastná hmotnosť a rám, pretože hrajú podstatnú úlohu v stabilite trampolíny. Nohy záhradné trampolíny by mali byť masívne a mať čo najväčšiu plochu k zemi. Všetky kovové súčasti rámu musí byť galvanizované alebo inak ošetrenie proti korózii.

Pružiny

Množstvo pružín, ktoré držia odrazovú plochu trampolíny do istej miery určuje teoreticky možnú výšku skoku. Čím viac pružín, tým vyššie môžete vyskočiť. Mali by byť vyrobené z nerezovej ocele pre čo najdlhšiu životnosť.

Odrazová plocha

Odrazová čiže skákacie plocha je srdce každej trampolíny. V závislosti na šírke okraja je zvyčajne najmenej o pol metra menší ako vonkajší priemer. Čím väčšia je odrazová plocha záhradné trampolíny, tým pohodlnejšie sa na ňu bude skákať, i dospelým. S väčšou plochou majú aj akrobatickí nadšenci viac miesta vykonávať svoje prvky a skoky, čo je u trampolín s menšou odrazovou plochou horšie uskutočniteľné.

Príslušenstvo

Rebrík a ochranná plachte k trampolíne sú niekedy súčasťou balenia. Nie je to však pravidlom, a preto v opačnom prípade odporúčame toto príslušenstvo dokúpiť. Ak nemáte, tak odporúčame prikúpiť aj ochrannú sieť a čalúnené okraje.

Design

Čo sa týka dizajnu, tak je veľmi málo oblastí, z ktorých môžete vyberať. Aj farebné kombinácie sú značne obmedzené. Drvivá väčšina záhradných trampolín má čiernu odrazovú plochu aj ochrannú sieť. Farebné môže byť čalúnené tyčí a okrajov trampolíny, kde sa najčastejšie stretnete s modrou alebo červenou, ale môžete naraziť aj na ružovú či zelenú.

Guľatá alebo hranatá trampolína?

Väčšina trampolín je guľatá, čo je overená forma, pri ktorej sa pružiny napínajú rovnomerne do všetkých smerov a svojou tuhosťou dokážu skokana pri menšej chybe vrátiť pri ďalšom skoku na stred odrazovej plochy. Hranaté trampolíny umožňujú po celej odrazovej ploche dosahovať vyšších skokov, avšak tento typ trampolín nájdeme hlavne v závodnej oblasti skokov na trampolíne. V privátnej sfére je to skôr vzácnosťou.

Odolnosť

Vonkajšie trampolína by mala byť z odolných materiálov, ktoré obstoja poveternostným vplyvom. Skákacie plocha a okraj trampolíny by mali byť vodeodolné a odolné proti UV žiareniu. Všetky kovové materiály musia byť galvanizované či inak upravené proti korózii.

Najčastejšie otázky

Čo je jumping fitness?

Jumping fitness je šport, respektíve cvičenia, pri ktorom sa vykonávajú cviky z aerobiku na malé fitness trampolíne.

Ako ich trampolína vysoká?

Celková výška trampolíny sa líši podľa prevedenia. Spravidla platí, že čím širšie je trampolína, tým je aj vyššie. Celková výška vrátane ochrannej siete dosahuje zhruba medzi 200 až 270 cm.

Môžem skákať na trampolíne počas tehotenstva?

Gynekológovia a pôrodné asistentky radí ženám, aby počas tehotenstva netancovali na trampolíne, pretože tieto pohybová sekvencie zbytočne zaťažuje panvové dno. Tehotné ženy, ktoré stále chcú športovať, sa môžu udržiavať v kondícii plávaním, pri pilates alebo vďaka špeciálnym cvičením pre tehotné.

Aká je najlepšia záhradné trampolína?

Tak presne taká trampolína neexistuje. Najlepšie trampolína je tá, ktorá presne zodpovedá vašim požiadavkám na priestor a vlastnosti, ktoré sme opísali vyššie v tomto článku.

Ako dlho trvá postaviť trampolínu?

To záleží na modeli a množstvo ľudí, ktorí sú do stavby trampolíny zapojení. Spravidla môže byť však v 2 ľuďoch postavená za 2 hodiny.

Koľko kalórií spálim skákaním na trampolíne?

Bohužiaľ neexistujú validná dáta, ktoré by boli k spaľovaniu kalórií na trampolíne. Vychádza sa však, že počas 15 minút skákanie môžete spáliť aj 200 kalórií. Samozrejme však záleží na intenzite skákanie a postave človeka, ktorý skáče.

Prečo má trampolína škrípe?

Nie je nič otravnejšieho, než keď moja trampolína pri skákaní Kvik, škrípe či vŕzga. Ak sa tento zvuk objaví ihneď po rozbalení a zloženie trampolíny, tak výrobca pravdepodobne nedostatočne namazali pružiny. Nemusíte však mať strach. Ide o normálny znak a stačí pružiny namazať.

Záver

Veríme, že sme Vám v našom článku dostatočne priblížili typy trampolín, ich vlastnosti, výhody a nevýhody, a tiež najčastejšie otázky a kritériá výberu nové trampolíny. Nám už nezostáva nič iné ako sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme u ďalšieho článku!