Logo Logo
Ako vybrať trekové topánky – na čo myslieť?
  • 08.11.2021
  • Trekové topánky, treková obuv, outdoorová obuv, treková topánka, turistická obuv, turistické topánky,

Vybrať si batoh je jedna vec, vybrať si topánky, to už je štipku zložitejšie. Je toľko trekových aj voľnočasových druhov, ktoré sú prispôsobené rôznym povrchom a podmienkam, že vybrať si tie správne topánky je ako vyberať nové auto. Presne z tohto dôvodu by ste sa mali začítať do nášho článku ako vybrať trekové topánky!

Ako vybrať trekové topánky

Ako vybrať trekové topánky

Najprv sa pozrieme na vlastnosti trekovej obuvi a dôležité prvky, na ktoré je pri výbere treba myslieť. Následne si prejdeme typy a kategorizáciu trekovej obuvi a ich najvhodnejšie použitie. Na koniec si prejdeme rôzne materiálové zloženie trekových topánok. Poďme na to!

Každá noha je iná!

Ľudia sa väčšinou pri kúpe orientujú podľa odporúčania alebo hodnotenia ostatných ľudí. Ťažšie, než sa povie. Ja mám napríklad vysoký priehlavok a vďaka tomu mi padne skoro „každá“ obuv. Môj bratranec má oproti tomu dlhé prsty, takže má problém nájsť trekovú topánku, pri ktorej by prsty nenarážali do špičky, a pritom aby tá treková topánka nebola veľmi veľká.

Pevná podrážka

Oproti väčšine voľnočasových topánok majú turistické topánky spravidla veľmi silnú podrážku. Tým sa však stráca cit k podložiu pri chôdzi, čo sa výrobcovia snažia aspoň kompenzovať a napodobňovať ohyby a záhyby na podrážke. Samozrejme, záleží na každom. Niekomu to môže vyhovovať a cíti sa tak v topánke pri chôdzi pohodlne. Inému to však môže vadiť a môže sa cítiť nepríjemne. Keď behám, tak pocitovo kontrolujem povrch, po ktorom, bežím a môžem tak reagovať na prípadné zmeny. Tento návyk som si preniesol aj k trekovej obuvi, a preto mám radšej pružnejšiu podrážku.

PONUKA TREKOVEJ OBUVI

VIBRAM®

Vibram® Megagrip je druh podrážky (podošvy) talianskej spoločnosti Vibram, ktorá momentálne určuje štandard v tejto outdoorovej kategórii. Vysoká protišmykovosť a veľká odolnosť. Väčšina výrobcov trekovej obuvi (okrem pár výnimiek) používa podrážky od Vibram pre svoje topánky.

Pevná špička a zosilnený podpätok

Každá treková obuv má oba dva elementy. Podľa našej šikovnosti a terénu sa stávajú dôležitejšími a potrebnejšími. Pevná špička chráni palce pri zakopnutí na skale. Zosilnený podpätok je zase veľkým pomocníkom pri zostupe.

FORCLAZ Dámska Trekingová Obuv

Kategorizácia trekovej obuvi

A

Každodenné nosenie, na prechádzky - Sú pohodlné a majú mäkkú podošvu

AB

Lesné cesty, ľahšie terény - Väčšia fixácia nohy s väčšou podošvou

B

Horské chodníky - Pevná podošva s fixáciou členku

BC

Náročný treking s bagážou, až veľhory - Mohutná podošva, vysoká fixácia členku a nohy

C

Ťažké terény, úplne nevhodná na lesné cesty - Tvrdá podrážka, vysoká a pevná fixácia, možnosť pripnutia poloautomatických mačiek

D

Ľadovcové túry, ťažký kombinovaný terén, expedícia - Tvrdá podrážka, železná výstuha pre ešte väčšiu fixáciu nohy, vhodné pre mačky

Toto je iba orientačný prehľad. Rovnako, ako pri veľkostiach, tak má každá značka vlastné značenie. Niektoré topánky predávané pod kategóriou C môžu vlastnosťami spadať do kategórie B a podobne.

Koža alebo GORE-TEX®

Každá zo spomínaných technológií má svoje prednosti. Topánky s Goretex membránou sú spravidla ľahšie, než tie s koženou membránou. Koža je jednoducho ťažký materiál. Existujú aj kombinácie oboch technológií, ale vyložené klady to nemá. GORE-TEX® topánky sú úplne vodeodolné a pritom veľmi priedušné. Ich funkčnosť je však mierne obmedzená v prípade, že neexistuje teplotný rozdiel – vysvetlíme. Pokiaľ je vonku horúco a potia sa vám nohy, tak sa táto vlhkosť zle reguluje. Ich využitie v tropických oblastiach je tým pádom bezcenné.

FORCLAZ Pánska Kožená Obuv

Naopak koža reguluje vždy. Je však menej vodeodolná a preto je potrebné kožené topánky pravidelne čistiť a impregnovať (starať sa o topánky s GORE-TEX® materiálom musíme samozrejme tiež). Kožené topánky sa časom nasiaknu vodou, čím sú jednoducho mokré av konečnom výsledku ťažšie. Avšak koža sa dá zase výborne tvarovať, čo je u topánok veľká výhodaSamozrejme záleží na podmienkach, ale pre nás vyhrali topánky s GORE-TEX® membránou. Nedokážeme si predstaviť ráno vkĺznuť do mokrých topánok, vy áno?! Budeme vyhľadávať chladnejšie a oblasti na túry, nech nám potom toľko nesmrdia nohy!

Myslite na všetko!

Treking nie je lacná zábava a kvalitné topánky patria určite k tej väčšej výdavkovej položke tohto koníčka. Avšak správne premýšľanie a rozhodovanie pri kúpe vám ušetrí tonu nepoužívaných modelov schovaných v skrini. Položte si na začiatok tieto otázky:

  • Kam vlastne chcem ísť?
  • Chcel by som v budúcnosti chodiť častejšie? Dokážem si predstaviť nosiť ťažšiu topánku aj na ľahšie túry?
  • Potrebujem topánky prispôsobené na pohyb po ľadovcoch, keď vlastne nemám v pláne niekde cápať v kose?
  • Mohli by moje nové trekové topánky nahradiť moje existujúce zimné topánky?

PONUKA TURISTICKEJ OBUVI

Záver

A sme na konci nášho článku. Pri výbere novej trekovej obuvi je dôležité myslieť na pár prvkov, ktoré ovplyvňujú funkčnosť a hlavne použitie trekovej obuvi. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to