Logo Logo
Ako vybrať zdravotnú obuv?
  • 06.02.2023
  • zdravotná obuv, ortopedická obuv,

Zdravotná obuv sa používa nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale stále častejšie o ňu majú záujem dokonca aj bežní používatelia. Pokiaľ trávite veľa času na nohách, zdravotná obuv je spôsob, ako si spríjemniť pracovný čas a poskytnúť bezkonkurenčnú oporu.

Ako vybrať zdravotnú obuv?

Ako vybrať zdravotnú obuv?

Všetci, ktorí pracujú v zdravotníctve, majú za sebou veľa únavných hodín a chápu, prečo je kvalitná obuv taká dôležitá. Zdravotné sestry pracujú v priemere 12 hodín, takže pokiaľ nie sú topánky pohodlné, počas pracovnej smeny sa objavia nepríjemné bolesti. Viete, ako vybrať zdravotnú obuv? V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme hneď niekoľko praktických tipov.

Polstrovanie a podpora klenby

Veľmi dôležitá je podpora klenby, rovnako tak aj polstrovanie, čo ocenia nielen chodidlá, ale celkovo telo. Moderná zdravotná obuv totiž zlepšuje držanie tela a predchádza bolestiam dolnej časti chrbta. Správne polstrovanie navyše znižuje nárazy pri behu a rýchlej chôdzi.

Ďalším faktorom je strih, pričom príliš tesná alebo naopak voľná obuv spôsobuje nepohodlie, čo vedie k problémom s chodidlami. Zdravotná obuv by vám mala dobre padnúť, pretože často má dostatok priestoru na voľný pohyb prstov. Uistite sa, že medzi koncom najdlhšieho prsta a koncom topánky je priestor aspoň 2 centimetre.

Ideálne je zmerať si nohu na konci dňa, kedy je skrátka najväčšia. Vezmite do úvahy aj ponožky, ktoré nosíte. Jedine tak vyberiete optimálnu zdravotnú pracovnú obuv.

Či už je to zdravotná obuv dámska, pánska, alebo detská, treba myslieť na dostatočnú oporu klenby, päty a taktiež odpruženie, ktoré tlmí nárazy. Ľudia s vysokou klenbou potrebujú obuv s dobrou podporou, vďaka čomu sa rovnomerne rozloží váha na celé chodidlo. V prípade plochého chodidla sa odporúča obuv s dobrou podporou päty, aby sa zaistila stabilita.

Pokiaľ máte vysokú klenbu alebo nadmernú pronáciu, kedy sa pri chôdzi chodidlo stáča dovnútra, potrebujete obuv s reguláciou pohybu, ktorá vám pomôže udržať stabilitu chodidla. Obuv s reguláciou pohybu zabraňuje nadmernému stáčaniu chodidla dovnútra a udržuje chodidlo v neutrálnej polohe.

DÁMSKA OBUV                    PÁNSKA OBUV

Ideálnou voľbou sú protišmykové topánky

Vzhľadom na to, že sú nemocničné podlahy extrémne klzké, čo je nebezpečné ako pre pacientov, tak aj personál, investícia do obuvi s gumovou podrážkou je žiaduca. Obuv pre zdravotné sestry by mala byť jednoznačne protišmyková.

Materiál

Tenisky sú najobľúbenejším prevedením obuvi pre všetky profesie, ale v zdravotníctve sa až tak neodporúčajú, pričom sieťované zvršky sú síce všeobecne ľahké a priedušné, avšak zle sa čistia. Luxusná zdravotná obuv by mala byť z dobre udržiavateľného materiálu, pretože zdravotníci prichádzajú do styku s telesnými tekutinami (krv, zvratky, moč a podobne). V prípade, že zháňate zdravotnú obuv na bežné nosenie, po teniskách siahnuť určite môžete.

Obľúbenosti sa tešia jednoznačne kožené topánky, pretože sa ľahko čistia. Stačí ich utrieť antibakteriálnou utierkou a môžete vyraziť do práce. Kožené topánky sú ťažšie ako sieťované alternatívy, ale sú symbolom štýlu, pretože ich môžete používať všade. Pánska zdravotná obuv je väčšia oproti dámskej, čo mužský personál ocenia.

Dámske ortopedické vložky do topánok Fortuna Gel Pro Active

Vymeňte si obuv

Koža je všeobecne priedušná, ale zadržiava aj zápach, a preto si vymieňajte topánky na jednotlivé aktivity. Zdravotné šľapky použijete pri nosení doma, tenisky si obujete na nohu pri atletických výkonoch a podobne. Pokiaľ by ste totiž nosili jedny topánky na všetky činnosti, časom by sa dostavili aj bradavice a ďalšie problémy spojené s nepríjemným zápachom.

Všeobecne platí pravidlo vymeniť topánky každých 6 až 8 mesiacov. V okamihu, keď obuv vykazuje známky opotrebenia, je čas na výmenu. Dámska zdravotná obuv by totiž nielenže mala byť praktická, ale mala by stále vyzerať dobre, pretože je to aj vaša vizitka. Opotrebované topánky spôsobujú pľuzgiere, mozole a ďalšie problémy s chodidlami.

Ortopedická obuv

Samostatnou skupinou je takzvaná ortopedická obuv, ktorá však nie je vhodná pre každého, ale iba pre pacientov s určitými zdravotnými ťažkosťami.

Dôvodov, prečo používať ortopedickú obuv, je hneď niekoľko. Častým dôvodom sú kladivkové prsty. Aj mozole na nohách sú stavy, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu života. Dochádza k nim práve v dôsledku zlej voľby obuvi, takže na riešenie problému sa opäť odporúča ortopedický variant.

Ortopedická obuv pre vás môže urobiť nasledujúce:

  • Odpruženie nohy: odpruženie zaisťuje medzipodrážku. Obuv však neznižuje silu, ktorá prechádza telom, natoľko, aby sa znížila. Predlžuje však dobu, za ktorú táto sila pôsobí, takže telo má čas sa prispôsobiť.
  • Podporuje chodidlo: Topánka by mala napomáhať vyrovnanie chodidla pri dotyku so zemou.
  • Pocit pohodlia: Topánka by vám mala padnúť hneď na prvýkrát.
  • Dobre sedí: Topánka by mala byť dostatočne široká a dlhá, aby vám dobre padla.

Dolné končatiny hrajú hlavnú úlohu pri všetkých prácach. Pokiaľ tomuto hlavnému aktérovi nevenujete potrebnú pozornosť, nemôžete vôbec dosiahnuť dobré výsledky. Z tohto dôvodu je nutné prejaviť potrebnú citlivosť na nohy a vynaložiť veľké úsilie na prevenciu.

Keď si budete nabudúce kupovať topánky, zmerajte si nohy, aby ste poznali presnú veľkosť a šírku topánok, ktoré si potrebujete kúpiť. Pri rozhodovaní o kúpe potom majte na pamäti vyššie uvedené vlastnosti dobrej obuvi. Nezabudnite ani na svoje ratolesti, pretože existuje aj detská zdravotná obuv, a tým pádom zaistíte zdravý vývoj ich chodidiel od malička.

Pokiaľ máte problémy s chodidlami a nie ste si istí, aký typ obuvi je pre vaše nohy najvhodnejší, navštívte ortopéda, ktorý vám nohy vyšetrí.

Záver

A sme na konci. Ako je možné vidieť, tak zdravotná obuv nájde veľké použitie od každodenného nosenia, cez nosenie v práci až po použitie v športe a rozhodne nie je určená len pre starších ľudí. Oporu v nej nájdu dámy, páni aj deti. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, prečo a ako si vybrať zdravotnú obuv.