Logo Logo
Ako vybrať zimnú bundu
  • 21.10.2020
  • zimná bunda,

S príchodom zimy a chladnejšieho počasia trávia veľká časť ľudí čas radšej doma. Pre mnohých sú však zimné mesiace najkrajším ročnom období, ktoré ponúka možnosť prevádzkovania zimných športov či turistiky. V prvom rade je však potrebné mať kvalitnú zimnú bundu pre každodenné nosenie, pretože do práce alebo školy musíte tak alebo tak. Na to, ako by vás mala zimná bunda chrániť a aké sú kritériá výberu nové zimné bundy sme sa pozreli v našom článku!

Nepremokavá zimná bunda

Ako vybrať zimnú bundu?

Najprv sa zameriame na hlavné faktory, ktoré rozlišujú dobrú zimnú bundu od zlé. Z nich sa nám už pomaly začnú kryštalizovať kritériá, ktorými sa pri výbere novej bundy budeme riadiť. Pozrieme sa na dôležité detaily a prvky zimné bundy a poradíme vám, ako sa správne o zimnú bundu starať. Poďme na to.

Dobrá zimná bunda chráni veľkú časť tela

Kvalitná zimná bunda by vás mala v ideálnom prípade chrániť od hlavy až k stehnám. Súčasťou takejto bundy sú samozrejme praktické vrecká a dámske zimné bundy často obsahujú pások či opaskom, s ktorými ženy môžu zdôrazniť svoje krivky. Kapucňa a vysoký golier efektívne chráni krk a hlavu, zatiaľ čo dlhší strih chránia citlivé obličky pred premrznutím.

V zimnom ročnom období teploty výrazne klesajú a pravdepodobnosť silného vetra a zrážok sa zvyšuje. Sneh, mrazivý vietor alebo chladný dážď môže pre nás byť veľmi nepríjemný a ak počas týchto podmienok prechladnete, tak sa zvyšuje riziko oslabenia imunity a následných infekcií či prechladnutie. Dôraz na kvalitné, či už detskú zimnú bundu, dámsku zimnú bundu alebo pánsku zimnú bundu by sa mal brať vážne.

Dámske, pánske i detské zimné bundy by pritom mali spĺňať nižšie uvedené parametre:

  • Nepremokavosť, vodeodolnosť
  • Vetruvzdornosť
  • Priedušnosť
  • Tepelnú izoláciu

PONUKA ZIMNÝCH BÚND

Nepremokavosť

Vodeodolnosť či nepremokavosť sú jedným zo základných kritérií, ktorá by mala zimná bunda spĺňať. Najprv je však dôležité si trochu rozlíšiť pojmy vodeodolnosť a nepremokavosť. Oba parametre sa rôznia podľa stupňa odolnosti vodného stĺpca, ktorú určuje norma ISO 811, čo je defacto metóda merania nepremokavosti textílií. Aby sa textílie dala označiť ako nepremokavá, tak musí odolať tlaku vodného stĺpca 1 300 mm. To sa dosahuje funkčnými membránami, ktoré sú súčasťou búnd. Od toho sa odpichneme.

Dámska zimná bunda

Čím vyššia je odolnosť vodného stĺpca, ktorá sa udáva v mm, tým vyššia je ochrana proti prepusteniu vody. Je to dôležitý, ale nie jediný parameter, ktorý by ste mali sledovať. Veľmi pritom záleží, k čomu chcete zimnú bundu používať. Chcete mestskú zimnú bundu na každodenné nosenie či hľadáte lyžiarsku bundu? Je celkom zbytočné kupovať si mestskú zimnú bundu s hodnotou vodného stĺpca 20 000 mm.

Pre každodenné použitie vám absolútne stačí zimná bunda s vodným stĺpcom okolo 2 000 mm. Na turistiku sú v našich podmienkach úplne dostačujúce zimné bundy na turistiku s vodným stĺpcom 5 000 mm. Pre lyžovanie používajte lyžiarske bundy s vodným stĺpcom max 10 000 mm. Už hodnota 10 000 mm je určená pre lyžovanie v pohorí s vyššou vlhkosťou a vyššími zrážkami, ktoré nájdete napríklad v Alpách, ale aj u nás.

Zimné bundy s vodným stĺpcom nad 10 000 mm sú už naozaj do extrémnych podmienok. Je tiež dôležité myslieť na to, že výška vodného stĺpca nie je jediný parameter, na ktorý sa musí myslieť a meranie prebieha v laboratórnych podmienkach. Poďme si prejsť ďalší dôležitý parameter.

Priedušnosť a vetruvzdornosť

Ochrana proti vetru je veľmi dôležitý parameter, ktorý by zimná bunda mala spĺňať. Silný, mrazivý vietor by sa na nás totiž mohol behom chvíle negatívne podpísať na našom zdraví. To má za úlohu vonkajšia vrstva zimné bundy, ktorá v tomto ohľade plní hardshellovú funkciu. Aj tu sa to však rôzni a napríklad lyžiarske a snowboardové bundy majú zosilnenú prednú časť, ktorá pri zjazde chráni pred mrazivým odporom vzduchu a prípadným protivetrom a tenšie zadná časť bundy, ktorá stále chráni pred vetrom, ale viac pomáha s priedušnosťou.

Priedušnosť zimné bundy je totiž ďalším, veľmi dôležitým faktorom. Odborne sa nazýva paropriepustnosť a udáva priepustnosť potu (vodnej pary). Najprv pár pojmov. Výrobcovia uvádzajú parameter priedušnosti v dvoch jednotkách. Buď sa stretnete s jednotkou g/m2/24 h, ktorá podľa metódy MVTR udáva, koľko gramov vodnej pary je schopné sa odpariť cez 1m2 látky počas 24 hodín. Vyčerpávajúce. Môžeme však napísať, čím vyššie číslo, tým priedušnejší zimná bunda.

Ďalšie hodnota merania podľa metódy Ret sa udáva v jednotke m2.Pa.W-1. Ešte lepšie, že? Nemusíte však mať strach, vysvetlíme. Je to odpor, ktorý materiál kladie priechodu potu, respektíve vodnej pare. Čím menšia je hodnota Ret, tým je zimná bunda priedušnejšie. Ako nákupný môžeme uviesť príklad, že Ret 6 je ekvivalentom MVTR 20 000. Zimná bunda s priedušnosťou Ret 0 až 6 má veľmi dobrú priedušnosť. Ret 6 až 13 značí dobrú priedušnosť. Vyššie hodnoty už značí horší priedušnosť, čo však nie vždy musí znamenať niečo zlé.

Ak potrebujete zimnú bundu na športovanie, tak bude vysoká priedušnosť rozhodne dôležitá, pretože zimná bunda veľmi dobre odvedie pot preč. Ak však budete mať veľmi priedušnou zimnú bundu na bežné nosenie, tak vám v nej bude pravdepodobne zima. Ak hľadáte outdoorovú zimnú bundu, tak vám bohato stačí zimná bunda s vodným stĺpcom 5 000 mm a priedušnosťou 5000 g/m2/24 h. Opäť záleží na type outdoorové aktivity a množstvo pohybu, ktorý pritom budete vynakladať.

Perie alebo umelé vlákno?

Páperová bunda vsádza na izolačné vlastnosti perie vodných vtákov, a to hlavne perá husí. Nerozhoduje pritom samotné perie, ale to, čo sa odohráva v bunde medzi jednotlivými brkami peria. Páperová bunda vás defacto nezahrieva, ale izoluje teplo, ktoré by inak uniklo do priestoru. Teplo unikajúce od nositeľa tak zostane uchované vo vnútri páperové bundy, ktorá tým nositeľa drží v ideálnej teplote. Aby sa perie nepřesunovalo a nemalo v niektorých častiach bundy tenšiu vrstvu, tak je perie v bunde uchované vo viacerých komorách. Najväčším nebezpečenstvom pre páperové bundy je, že zlým praním či sušením narušíte perovou výplň a tým jej funkčné vlastnosti.

Zimné bundy z umelých vlákien sa skladajú z veľmi sofistikovaných materiálov, ktoré boli špeciálne vyvinuté k tepelnej izolácii. Namiesto komôr ako u páperových búnd vsádzajú zimné bundy zo syntetických materiálov na malé vzduchové vrstvy medzi umelými vláknami, ktoré ako perie skladujú teplo a zvyšujú izolačnú schopnosť. Táto bunda nedosahuje tak skvelých izolačných vlastností, ako páperová bunda, avšak dá sa oveľa lepšie upraviť k lepšej priedušnosti či vyššom nepremokavým vlastnostiam.

Hybridná bunda

Hybridná bunda je outdoorová bunda, ktorá je vyrobená z dvoch rôznych materiálov a je veľmi obľúbená, pretože má mnoho výhod oproti bunde vyrobenej iba z jedného materiálu. Hlavnými výhodami je, že je hybridná bunda veľmi teplá a vodeodolná, pritom však svojim strihom ponúka dostatok voľného priestoru na pohyb, čo sú dôvody, prečo je hybridná bunda obľúbená ako na voľnočasové nosenie, tak k širokej škále outdoorových aktivít. Viac sme sa na tento typ bundy zamerali v našom článku Čo je hybridná bunda.

Okrem mnohých výhod oproti bunde vyrobenej iba z jedného materiálu má hybridná bunda aj nevýhody. Jednou nevýhodou hybridnej bundy je, že je objemnejšia ako bunda vyrobená iba z jedného materiálu, čo znamená, že v batohu môže zabrať viac miesta. Svojimi vlastnosťami však dokáže osloviť široké spektrum športovcov a turistov. O tom, či sú hybridné bundy vhodné aj napríklad na zjazdové lyžovanie sme sa zmienili v našom článku Ako vybrať lyžiarsku bundu.

Páperová bunda

Voľba zimné bundy

Už z vyššie uvedených vlastností je jasné, že ponuka zimných búnd je široká a na trhu nájdete modely rôznych funkčných vlastností a strihov. Je teda veľmi vhodné vyberať zimnú bundu podľa použitia. Keď už sme spomenuli strihy, tak sa veľmi rôznia modely dámskych zimných búnd a pánskych zimných búnd. Pánske zimné bundy majú väčšinou širšie ramená a dlhšie rukávy. Dámy majú často širší priestor v oblasti hrudníka a užšie bok. Rôzni sa to však opäť podľa typu zimné bundy a aké je jej použitie. Nájdete tiež unisex zimné bundy, čo je strihom napríklad prípad väčšiny detských zimných búnd.

Už sme spomenuli mestské zimné bundy, ktoré sa používajú na každodenné nosenie. Keďže sa v nich moc nehýbete, tak má síce často nižšie priedušnosť, ale lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Veľakrát je tak nájdete aj v dlhšom strihu, ktorý sa už blíži zimnému kabátu.

Outdoorové zimné bundy vás naopak musí chrániť pred silným vetrom, zrážkami či vlhkosťou, a pritom ponúknuť dostatok priestoru pre pohyb. Aj tu sa bundy rôznia podľa typu outdoorové aktivity. Napríklad lyžiarske bundy majú silnejšie prednú časť bundy a vzdušnejšie zadnú časť. Pri zjazde vás tak bunda chráni pred prefúknutím a vlhkosťou, a pritom dobre odvádza pot od tela preč. Vďaka tomu, keď potom prídete zo svahu dole, a čakáte na vlek, nepremrznú.

Je teda naozaj potreba riadiť sa špecializáciou zimné bundy, pretože sú na to uspôsobené jej silné stránky.

Detaily zimných búnd

Zimná bunda ponúka tiež množstvo detailov ako zakryté zipsy, ktoré by mali byť riešené tak, aby cez ne nevnikla vlhkosť a vietor. Načo vám je potom vodný stĺpec 20 000 mm, keď sa vám vlhkosť dostane do bundy cez zipsy? Správne, k ničomu. To platí aj pre zipsy hlavne vonkajších vreciek. Vrecká sú ďalším praktickým detailom zimné bundy, či už vnútorné alebo vonkajšie vrecká.

V zime býva dlho tma, preto sú reflexné prvky taktiež vítaným vybavením, a to hlavne v miestach, kedy idete pozdĺž alebo prekračujete pozemnú komunikáciu. Kapucňa by mala byť základom každej správnej zimné bundy a často sa napájajú na vysoký, prešívaný golier chrániaci krk. Ak neradi nosíte kapucňu, tak rozhodne odporúčame zimnú čiapku alebo čelenku. Nemalo by sa ani zabúdať na prešívané švy.

Ako prať zimnú bundu?

V najlepšom prípade je vaša nová zimná bunda nepremokavá, priedušná, a pritom vetruvzdorná. V takom prípade je potrebné veľmi starostlivo nasledovať návod na starostlivosť a pranie od výrobcu. Použité materiály sa rôznia a často potrebujú tiež rôznu starostlivosť či podmienky, pri ktorých je prať. Mnoho z nich je však možné prať pri nízkych teplotách v práčke. Naozaj sa však riaďte pokynmi od výrobcov, ktoré sa väčšinou týkajú aj možného použitých konkrétnych pracích prostriedkov. Bola by škoda, keby ste si nedbalým praním zničili funkčné vlastnosti novej páperové bundy. Niektoré zimné bundy je potreba čas od času tiež impregnovať.

O tom, ako správne páperovú bundu prať, sušiť a starať sa o ňu sme písali v našom článku Ako prať páperovú bundu, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov na správnu údržbu o tento typ bundy, vďaka ktorej dokážete podstatne predĺžiť jej životnosť!

PONUKA ZIMNÝCH BÚND

Záver

A sme na konci nášho článku. Pred výberom zimné bundy je teda naozaj nutné vedieť, k čomu ju vlastne chcete používať. Od toho sa totiž odvíja, aké by mala ponúknuť funkčné vlastnosti a silné stránky. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, akú si vyberiete zimnú bundu