Logo Logo
Ako vyprať batoh?
  • 23.11.2021
  • batoh,

Môžete prať batoh v práčke? A ako často by sa mal vlastne prať a čistiť? Na to a oveľa viac sme sa pozreli a odpovedali v našom článku, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov na čistenie batohov. Poďme na to!

Ako vyprať batoh?

Ako vyprať batoh?

Hneď zo začiatku sa pozrieme, kedy je vhodný plecniak čistiť a ako pravidelne by ste tak mali robiť. Následne si prejdeme možnosti čistenia batohu vrátane toho, či môžete batoh prať v práčke. Na koniec sa pozrieme na dôležitú a často zabúdanú impregnáciu.

Kedy čistiť batoh?

Kedy je vlastne nutné čistiť či prať batoh? Batohy nám síce nie sú tak blízke ako naše oblečenie, ale dokážu sa rovnako rýchlo zašpiniť. V prípade, že sa váš batoh prepotí alebo zapráši či zašpiní, tak je jeho čistenie neodkladné. Často však stačí vyčistiť lokálne nečistoty po striekancoch blata či peľu, na čo vám postačí vlhká handrička. Odporúčame batoh prezrieť vždy, keď dorazíte domov. Čerstvé nečistoty sa dajú oveľa jednoduchšie odstrániť ako tie zaschnuté.

Ako často čistiť batoh?

Ako sme už spomínali, najlepšie je batoh vyčistiť po každom návrate domov. Je jedno, či ste po niekoľkodňovom treku, cyklistickom výlete alebo ste si len skočili do mesta. Pokiaľ si zautomatizujete pravidelné čistenie lokálnych nečistôt, tak nebudete musieť kompletne čistiť batoh s množstvom zaschnutých nečistôt.

Môžem batoh vyprať v práčke?

Pokiaľ však sú nečistoty už vo veľkom množstve, tak už je potrebné väčšie čistenie. Je však možné prať batoh v práčke? A keď áno, tak ako vyprať batoh v práčke? To je veľmi častá otázka a odpoveď znie – NIE, NIKDY! Batohy, a hlavne potom batohy na turistiku, sa nesmú prať v práčke, ani na jemné pranie pri 30 °C, ani pri praní v práčke za studena ani s jemnými čistiacimi prostriedkami! Aj keď sa na mnohých fórach dočítate od rôznych „špecialistov“ opak, tak apelujeme na to, aby ste batoh rozhodne v práčke neprali. V najlepšom prípade si pri praní poničíte batoh, v horšom si zničíte svoju práčku. To isté platí aj pre sušičky. Batohy sa nesmú sušiť v sušičke!

QUECHUA Batoh Mh500 40 L Okrový

Kompletné ručné pranie batohu

Potom teda, ako prať batoh? Pri väčšom znečistení od bahna a ďalších odolných nečistôt sa kompletnému čisteniu sotva vyhnete. Paradoxne v tomto prípade nechajte blato na batohu zaschnúť a následne vykefujte hrubou kefou. Zaschnutá zemina sa týmto spôsobom dá celkom efektívne odstrániť. Pokiaľ to nebude stačiť, tak je možné kefu trochu namočiť do vody. Nečistoty vo vnútri batohu prvýkrát vysypte a prípadne vysajte vysávačom. Odolnejšie nečistoty potom vytrite vlhčenou handričkou.

Pokiaľ tento spôsob čistenia nestačí alebo ste svoj batoh už dlhú dobu nečistili, tak sa nezaobídete bez špeciálnych čistiacich prostriedkov na tento typ textilu. Bežné domáce čistiace prostriedky sú totiž na batohy veľmi agresívne a mohli by poškodiť materiál batohov či niektoré prvky. Čistiaci prostriedok na batohy môžete aplikovať dvoma spôsobmi.

  • Môžete nečistoty čistiť lokálne, pričom zmiešate prací prostriedok v určenom pomere vo vode a batoh čistíte pomocou handričky a kefy, ktorú do vody s čističom namáčate.
  • Alebo si napustíte veľkú nádobu či vaňu vodou, pridáte v správnom pomere čistiaci prostriedok a pomocou kefy a ručného prania batoh vyčistíte. Ak má batoh odnímateľné, ktoré nepotrebujete vyčistiť, tak ich pred vložením do vody oddeľte.

V oboch prípadoch by mala mať voda maximálne 30 °C. Rýchlo reagovať by ste mali v prípade, keď sa vám vyleje pitie z pitnej fľaše. Často sa totiž jedná o sladené či sýtené nápoje, kávy a čaje, ktoré môžu po zaschnutí zanechať množstvo nepekných škvŕn. Odporúčame pritom kompletné ručné čistenie, pri ktorom sa tekutina lepšie odstráni.

Kompletné alebo čiastočné čistenie?

Mnoho turistov svoje batohy nikdy nečistí, iní raz za rok a ďalší ich čistia podľa potreby. Často si napríklad potom či opaľovacím krémom zašpiníme miesta ako ramenné popruhy, bedrový pás alebo chrbtový systém. Vznikajú tak nepríjemné škvrny, ktoré sa potom môžu omylom preniesť na oblečenie či časom začnú nepríjemne zapáchať. Odporúčame tak pravidelné čistenie konkrétne týchto častí.

Trekkingové, outdoorové a cyklistické batohy sú často vďaka prostrediu, v ktorom sa používajú, znečistené prachom a zvýšenými nečistotami. Pravidelné čistenie kefou sa ich však jednoducho zbavíte. Aspoň raz za rok by ste však mali batoh kompletne vyčistiť. Pre sezónne batohy je dôležité aj správne skladovanie. Batoh by mal byť pred uskladnením kompletne suchý a priestor, v ktorom bude batoh uskladnený by mal byť taktiež suchý a dobre vetraný. Neodporúčame tak skladovanie v pivnici, pretože hrozí vznik plesní a zatuchnutého zápachu.

Musí sa batoh po vypraní impregnovať?

Popísali sme si teda, ako sa perie batoh, ako sa správne suší a ako sa správne skladuje. Pokiaľ však spomíname starostlivosť, tak by sme nemali zabudnúť na impregnáciu. Musí sa batoh impregnovať? Batoh je veľmi často vystavovaný vlhkosti a aby boli vaše veci vo vnútri v suchu, tak by ste mali batoh rozhodne impregnovať. Keď však vystavíte batoh dlhému dažďu, tak musíte počítať s tým, že sa vlhkosť dovnútra časom dostane cez zipsy či švy. Pokiaľ nemáte nepremokavý batoh, tak odporúčame používať pláštenky na batohy, ktoré sú často ich súčasťou.

Impregnácia je však dôležitá a po každom vyčistení a umytí by ste mali batoh reimpregnovať. Ako dobre máte batoh impregnovaný si môžete sami vyskúšať, keď pokvapkáte vrchný materiál batohu kvapkami vody. Ak sa vsiaknu, tak je batoh zle alebo nedostatočne impregnovaný. Ak v podobe kvapiek stečie preč, tak je impregnácia dobrá.

Záver

Správna údržba je kľúčom k dlhej životnosti nášho vybavenia. Nie inak je tomu u batohov, na ktoré často zabúdame. Keď budete dbať na pravidelné čistenie, tak sa vyhnete nepríjemným pachom a škvrnám, ktoré môžu rýchlo vzniknúť. Nezabudnite, že batoh rozhodne nepatrí do práčky ani do sušičky! Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako sa perie batoh.