Logo Logo
Ako zvýšiť dojazd elektrokolobežky
  • 18.06.2022
  • Ako zvýšiť dojazd elektrokolobežky,

Elektrokolobežky sa tešia čoraz väčšej obľuby, čo má svoj logický dôvod. Dokážu vás bez námahy veľmi rýchlo premiestniť, a hlavne mestské elektrokolobežky sa dajú ľahko zložiť, vziať so sebou do MHD alebo kancelárie, čo z nich robí obľúbenou alternatívou ku klasickým dopravným prostriedkom ako autá, ktoré ráno často končia v zápche. Ako však docieliť čo najväčšiu dojazdovú vzdialenosť a ako ju môžem jednoducho predĺžiť? Presne na to sme sa zamerali v našom článku!

Jazda na elektrokolobezce

Ako zvýšiť dojazd elektrokolobežky

Najprv sa pozrieme na trochu fyziky základnej školy a pripomenieme si, ako trenie a zle nafúkané pneumatiky negatívne ovplyvňujú dojazdovú vzdialenosť elektrokolobežky. Potom sa presunieme k ďalšiemu faktoru, ktorým je hmotnosť. Nezabudneme si prejsť optimálny jazdný štýl a ďalšie body, ktorými dokážete veľmi jednoducho predĺžiť dojazd elektrokolobežky. Čítajte ďalej a dozviete sa viac!

Udržiavajte optimálny tlak pneumatík

Elektrokolobežky sú obľúbeným dopravným prostriedkom mnohých ľudí. Pokiaľ si elektrokolobežku kupujete, určite si všimnete, že pneumatiky elektrokolobežiek sú podstatne odlišné od pneumatík bežných bicyklov. Preto je dôležité vedieť, aké sú optimálne hodnoty tlaku pneumatík elektrokolobežiek a ako veľmi dokážu prehustené alebo podhustené pneumatiky elektrokolobežiek ovplyvniť ich dojazdovú vzdialenosť.

Pneumatiky elektrokolobežiek sú náchylné na prasknutie, pokiaľ sú prehustené. Preto je dôležité, aby ste si uvedomili, že by ste nemali jazdiť na elektrokolobežke s prehustenými pneumatikami. Prehustené pneumatiky elektrokolobežiek môžu tiež spôsobiť, že elektrokolobežka bude mať nižšiu dojazdovú vzdialenosť. Opačný prípad s rovnakým efektom sú podhustené pneumatiky. Vďaka podhusteným pneumatikám má pneu elektrokolobežky väčšiu treciu plochu s cestou, čo zvyšuje vyššiu energiu na vynaloženie rovnakej rýchlosti ako pri správne nafúknutých pneumatikách. Efektom je taktiež, že s podhustenými pneumatikami budete mať nižšiu dojazdovú vzdialenosť. Aký je teda optimálny tlak pneumatík elektrokolobežiek? Veľmi záleží na type e-kolobežky a hmotnosti jazdca. Optimálne tlaky pneu elektrokolobežiek sú tak súčasťou každého modelu a rozhodne by ste sa nimi mali riadiť. Odporúčame použiť pumpu s manometrom.

ELEKTROKOLOBEŽKY

Hmotnosť navyše

Dojazd elektrokolobežky závisí od mnohých faktorov. Jedným z nich je samozrejme hmotnosť elektrokolobežky. Čím je elektrokolobežka ťažšia, tým je nižší jej dojazd. Preto sa elektrokolobežkári snažia o to, aby bola elektrokolobežka čo najľahšia. Celkovú hmotnosť elektrokolobežky ovplyvňuje aj hmotnosť jazdca. Čím je jazdec ťažší, tým elektrokolobežka spotrebováva viac energie na to, aby ho udržala v pohybe. Preto je dôležité zvoliť elektrokolobežku, ktorá má dostatočný nosný výkon pre váš typ tela.

Taktiež myslite na hmotnosť navyše v podobe tašiek a hlavne batohov. Ak vážite 80 kg a na chrbte máte 20 kg krosna, tak sa to v spotrebovanej energii elektrokolobežky a jej dojazdovej vzdialenosti spozná. Nezabudnite ani na to, čo sme spomenuli v predošlej kapitole. Pokiaľ hmotnosť jazdca je s batohom 100 kg a nie 80 kg bez batohu, tak sa rôznia aj optimálne tlaky pneumatiky, ktoré tomu musíte prispôsobiť.

Elektrokolobežka Powero City 8" červená

Optimalizácia jazdného štýlu

Máloktorý elektrokolobežkár vie, že jeho jazdný štýl dokáže ovplyvniť dojazdovú vzdialenosť elektrokolobežky. Správne brzdenie, správne ovládanie plynu a plynulá jazda elektrokolobežky sú kľúčom k zaisteniu optimálnej dojazdovej vzdialenosti elektrokolobežky. Okrem toho, elektrokolobežkári by sa mali vyvarovať nečinnosti a neustálemu pridávaniu plynu, pretože to môže značne znížiť dojazd elektrokolobežky. Pokiaľ elektrokolobežkár chce maximalizovať dojazd elektrokolobežky, mal by sa sústrediť na plynulú a konštantnú jazdu bez zbytočného pridávania plynu. Pre elektrokolobežkárov, ktorí chcú zvýšiť dojazd elektrokolobežky, je dôležité si uvedomiť, že elektrokolobežka má svoje limity a nemožno ju neustále preťažovať. Preto elektrokolobežkári by sa mali sústrediť na optimálny jazdný štýl, ktorý zvýši dojazd elektrokolobežky bez preťažovania elektrokolobežky.

Správna údržba

Elektrokolobežka je závislá na správnej údržbe, aby ste si udržali jej dojazdovú vzdialenosť. Čistenie elektrokolobežky by malo byť vykonávané po každom dojazde, aby sa zabránilo korózii alebo usadzovaniu nečistôt. Vhodnými čistiacimi prostriedkami sú voda s mydlom alebo čističom na elektrobicykle. Nevhodné čistiace prostriedky obsahujúce agresívne chemikálie, ako je acetón alebo riedidlo, ktoré by sa na čistenie elektrokolobežky nemali používať.

Každá elektrokolobežka má svoj vlastný návod na použitie, ktorý by mal byť pri údržbe elektrokolobežky dodržiavaný. Návod na použitie elektrokolobežky by mal obsahovať informácie o tom, ako elektrokolobežku správne čistiť a udržiavať.

Premyslite si trasu

Pri jazde elektrokolobežkou je dôležité myslieť na to, aby ste si čo najviac ušetrili čas a energiu. Aby ste dosiahli väčší dojazd, existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť. Po prvé, elektrokolobežky sú najefektívnejšie na rovinatých a zjazdových trasách. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa jazde do kopca alebo po nerovnom teréne. Po druhé, elektrokolobežky sú najefektívnejšie, keď sú plne nabité. Preto sa uistite, že vaša elektrokolobežka má vždy dostatok energie, aby ste dosiahli svoj cieľ. A konečne, elektrokolobežky sú tiež najefektívnejšie, keď je trasa čo najkratšia. Ak je to možné, vyberte si trasu, ktorá je čo najkratšia a najpriamejšia. Tým ušetríte čas aj energiu. Tiež je vhodné pozrieť sa vopred na mapy, aby ste nestratili čas blúdením v slepých uličkách a vrátením sa po zlých odbočkách.

Záver

A sme na konci nášho článku. Človek by si mohol povedať, že sú to de facto veľmi jednoduché veci. Avšak často sa práve tie jednoduché veci prehliadajú, pretože sa im neprikladá taká dôležitosť. Namiesto toho, ako zvýšiť výkon elektrokolobežky by sa spotrebiteľ mal prvýkrát pýtať sám seba čo urobiť, aby neplytval energiou elektrokolobežky. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to!