Logo Logo
Bezdrôtový alebo drôtový tachometer?
  • 13.10.2021
  • drôtový tachometer, bezdrôtový tachometer,

Ste nadšenie cyklisti, ktorí na bicykli radi objavujú nové miesta? Iste vás pritom zaujímalo, koľko ste ušli kilometrov, aká bola vaša priemerná rýchlosť či ako vysoké bolo za celý deň prevýšenie. K tomu slúži tachometer na bicykel alebo cyklocomputer, ktorý všetky dôležité dáta z jazdy zaznamenáva. Neviete však, či si vybrať drôtový alebo bezdrôtový tachometer? V našom článku sme si oba typy tachometra na bicykel porovnali.

Drôtový alebo bezdrôtový tachometer?

Bezdrôtový alebo drôtový tachometer?

Nie začiatku článku si prejdeme, čo vlastne tachometer je, aké ponúka funkcie a v akých ho nájdete prevedeniach. Následne si prejdeme výhody, ktoré používanie cyklocomputera so sebou prináša, a nakoniec si porovnáme rozdiely, výhody a nevýhody drôtového a bezdrôtového tachometra na bicykel. Poďme na to!

Čo je tachometer na bicykel?

Tachometer na bicykel je batériovo poháňané elektronické zariadenie, ktoré pri jazde na bicykli meria vašu rýchlosť, prejdenú vzdialenosť, nadmorskú výšku, dĺžku jazdy a ďalšie dáta. Cyklopočítača a tachometre nájdete v rôznych prevedeniach od veľmi jednoduchých až po sofistikované modely. Príkladom môžu byť jednoduché tachometre na bicykel s magnetom a snímačom pripevnenými na vidlicu a špici predného kolesa a cyklocomputer na riadidlách. Meria základné hodnoty, ktoré môžu ukladať do pamäte.

U tachometrov na bicykel sa líši bezdrôtové a drôtové modely. Buď prenáša snímača do cyklopočítača dáta bezdrôtovo alebo pomocou kabeláže pripevnené k vidlici predného kolesa. Na ich rozdiely, výhody a nevýhody sa zameriame v ďalšej časti článku. S vyššou cennou sa potom dostávame do skupín cyklopočítačov s GPS, ktoré pre vyhodnocovanie dát používajú komunikáciu so satelitmi. Môže sa však prihodiť, že budú mať problém s prijímaním dát počas jazdy v husto prerastená lese. Ponúka však veľké množstvo rôznych údajov a kompatibilitu s mobily či počítači skrz USB port.

PONUKA CYKLOPOČÍTAČOV

K bezdrôtovému tachometri na bicykel alebo cyklocomputeru s GPS môžete pridať ďalšie vybavenie a príslušenstvo. Najznámejším z nich sú snímače rýchlosti pre meranie kadencie šliapania, ktoré sa pridávajú buď na topánky, cyklistické tretry alebo kľučku kolesa. Ďalším známym príslušenstvom je hrudný pás pre snímanie tepovej frekvencie, ktoré sú často súčasťou športtesterov. Pre niekoho sa to môže zdať ako až moc sofistikované príslušenstvo, ale ak vám záleží na tom, aby ste čo sa týka zvolených prevodov či rýchlosti dosiahli čo najefektívnejšie jazdy, tak vám toto a ďalšie príslušenstvo k cyklocomputerům veľmi pomôže.

Cyklocomputer Polar

Výhody použitie cyklopočítača alebo tachometra na bicykel

Tachometer na bicykel sa môže veľmi rýchlo stať vašim najlepším cyklopriateľom. Poskytuje vám všetky dôležité informácie o vašej jazde, ktoré sa u sofistikovaných modelov môžu rozširovať o ďalšie metriky. Vďaka pripevnenie cyklopočítača na riadidlá máte všetky dôležité informácie v dohľade. Či už vás zaujíma momentálnu rýchlosť jazdy, nadmorská výška alebo koľko je práve hodín. Tachometre na bicykel sa dodávajú vo veľmi kompaktných veľkostiach a nízkej hmotnosti, vďaka čomu vám počas jazdy nezavadzajú a znateľne nezvyšujú celkovú hmotnosť bicykla. Hovoríme tu však o amatérskych cyklistov a nie profesionáloch, ktorí sa snažia z bicykla dostať každý nadbytočný gram.

Chytré mobily v súčasnosti pomocou veľkého množstva aplikácií ponúkajú širokú ponuku rôznych merateľných údajov. Ak však chcete mať prehľad o tom, akú máte práve rýchlosť alebo v akej sa pohybujete nadmorskej výške, tak budete musieť mať mobil pripevnený na riadidlách ako tachometer. Mobil je samozrejme oveľa väčší, čím vám môže zavadzať a s tým prichádza nebezpečenstvo odpadnutie mobilu od bicykle či iné poškodenie počas pádu alebo náhleho dažďa.

Tachometre na bicykel sú vodeodolné a s dlhou životnosťou. Pokiaľ si vyberiete kvalitný cyklopočítač, ktorý dokáže komunikovať s mobilnou aplikáciou či notebookom, tak si dáta z jazdy môžete z tacha jednoducho stiahnuť. Cyklocomputery sú na jazdu stavané. Mobilný telefón je na tom s odolnosťou oveľa horšie a bola by škoda si ho kvôli jazde na bicykli rozbiť.

Vďaka vysoko kvalitnému a spoľahlivému meraniu dát môžete mať na konci jazdy informácie, s ktorými môžete ďalej pracovať. Využite možnosťou prenosu údajov z tacha do mobilu a použite ich na zlepšenie vášho výkonu.

Rozdiely medzi drôtovým a bezdrôtovým tachometrom

Bezdrôtovým tachometrom na bicykel opadá slabé miesto v podobe kábli, keďže cyklopočítač s meracím vybavením komunikuje bezdrôtovo. Pri páde alebo prejazde hustejšia vegetáciou v lese tak nemusíte mať obavy, že by sa vám kábel napríklad zachytil o vetvu. To sa však stáva veľmi zriedka aj keď máte drôtový tachometer, pretože býva primontovaný natesno k rámu, respektíve vidlici bicykla. Na to je však potrebné pri inštalácii tachometra na bicykel veľmi dbať. Kábel nesmie nikde trčať a musí byť sťahovacími páskami na vidlicu a rámu naozaj natesno. Bezdrôtový cyklopočítač je teda hlavne pre laikov oveľa jednoduchšie na inštaláciu.

Opticky majú samozrejme navrch bezdrôtové tachometre na bicykel. Hlavne pre ľudí s drahými bicyklami môže byť trčiaca kabeláž budiť trochu neestetickým dojmom. U bezdrôtových tachometrov je však vyššia pravdepodobnosť krádeže, pretože sa zlodej nemusí otravovať s dôležitou kabelážou drôtového tachometra.

Drôtové tachometre majú tú výhodu, že k ich prevádzke stačí jedna batéria, ktorá je súčasti počítača. Zberný magnet je totiž napájaný kabelážou. U bezdrôtových tachometrov má magnet aj počítač každý svojou batériu. Na to je potrebné v prípade údržby či nefunkčnosti tachometra myslieť. Čo sa však týka obstarávacej ceny, tak je drôtový tachometer spravidla drahšie ako bezdrôtový tachometer.

Záver

A sme na konci nášho článku. Všeobecne môžeme povedať, že bezdrôtový tachometer na bicykel je v dnešnej dobe vhodnejšie variantom a drôtový tachometer je skôr prežitok. Určite však nájdeme veľa cyklistov, ktorí na drôtový tachometer nedajú dopustiť. U bezdrôtové tachometra je rozhodne potrebné myslieť na jeho spotrebu a mať vždy v zálohe batérie navyše.

Nezabudnite, že magnet má u bezdrôtového tachometra vlastné batériu. Ak vám teda nebude tachometer načítavať dáta, tak je dosť možné, že je batéria magnetu vybitá. V každom prípade veríme, že používanie tachometra má stále zmysel a je pre jazdu na bicykli oveľa vhodnejšie ako použitie mobilného telefónu.