Logo Logo
3 rozdiely medzi fleece a softshell bundou
  • 03.11.2021
  • softshell, fleece,

Zaobstaranie softshellovej outdoorovej bundy môžete byť relatívne drahá záležitosť. Lacnejšou alternatívou môže byť fleecová bunda, má však dostatočné vlastnosti na to, aby sa vyrovnala softshell bunde? Na to sme sa pozreli v našom článku!

Rozdiely medzi fleece a softshellovou bundou

Rozdiely medzi fleece a softshellovou bundou

Najprv si oba materiály predstavíme a pozrieme sa na ich vlastnosti, výhody a vhodné použitie. Vďaka tomu sa nám začnú kryštalizovať 3 hlavné rozdiely medzi fleece a softshellom, ktoré si na záver prejdeme. Na konci článku tak budete presne vedieť akú bundu vybrať na konkrétne príležitosti.

Čo je fleece?

Fleece je špeciálny materiál vyrábaný z umelých vlákien (polyesteru) alebo vzácnejšie z bavlny. Má nízku hmotnosť ak tomu skvelé tepelnoizolačné vlastnosti.

Pánska fleecová mikina under armour

Výhody

  • Dlhá životnosť
  • Elasticita
  • Nekrčí sa
  • Hebký
  • Jednoduchý na údržbu
  • Priedušný
  • Vodoodpudivý
  • Rýchloschnúci

Nevýhody

  • Nie je nepremokavý
  • Nie je vetruvzdorný
  • Relatívne ľahko horľavý
  • Elektrostaticky sa nabíja

Zaujímavým typom fleecového materiálu je polar fleece, ktorý bol predtým známy pod názvom Polartec 100/200/300. Je veľmi oteruvzdorný, veľmi hrejivý a rýchloschnúci.

PONUKA BÚND PRE ŽENY

Čo je softshell?

Softshellová bunda je ľahkým typom outdoorovej bundy, ktorá nachádza využitie od cyklistiky cez turistiku až po voľnočasové nosenie. Jej hlavná sila spočíva v priedušnosti a nízkej hmotnosti. Jedná sa o umelé vlákno, ktoré je v oblečení použité vo viacerých vrstvách. Vďaka tomu je to elastický, priedušný a relatívne spoľahlivý vodoodpudivý a vetruvzdorný materiál.

Výhody

Okrem už spomínaných výhod majú niektoré softshellové bundy na vnútornej strane fleecovú podšívku, vďaka čomu vás udržia v teple pri nižších teplotách, a ešte lepšie chránia pred vlhkosťou a vetrom.

Nevýhody

Nevýhodou softshellovej bundy je jej obmedzená odolnosť voči vetru a dažďu. V daždivejšom či veternejšom počasí potom prichádza na rad otázka, či hardshell alebo softshell. Hardshellové bundy sú v tomto ohľade oveľa odolnejšie a efektívnejšie chránia.

Softshell alebo fleece - 3 zásadné rozdiely

Prešli sme si vlastnosti, výhody a nevýhody oboch materiálov, takže je teraz čas pozrieť sa 3 hlavné rozdiely medzi fleece a softshellom.

Cieľová skupina

Čo sa však rôzni je cieľová skupina ľudí, pre ktorých sa fleecové a softshellové bundy vyrábajú. Fleecová bunda či fleecová mikina je vhodná na každodenné nosenie bez toho, aby ste pritom vyzerali športovo oblečení. Dobre slúžia hlavne ľuďom, ktorí športujú v drvivej väčšine za krásneho počasia, keď nehrozia zrážky.

Softshell bunda zahŕňa oveľa väčšie spektrum športovcov, ktoré dážď, sneh ani vietor nemôže zastaviť. Či už ste horolezec, lyžiar, cyklista alebo turista - softshellová bunda bude v týchto prípadoch jedna z hlavných volieb.

Dámska softshellová bunda

Použitie

Fleece alebo softshell? Ako sme už spomínali, veľmi sa rôznia podmienky, v ktorých majú oba materiály svoje silné stránky s čím sa tiež rôznia ich hlavné použitie.

Fleece

Fleecová bunda alebo fleecová mikina je vďaka svojim termoizolačným vlastnostiam veľmi vhodná na zimnú turistiku. Vďaka svojej priedušnosti sa veľmi rýchlo zbaví potu a bude vás držať stále v teple. Ako sme však už spomenuli. Veľmi často sa však používa ako vnútorná časť viacvrstvových búnd, ktoré majú následne softshellovú alebo hardshellovú vonkajšiu vrstvu.

Pri miernych teplotách je však fleecová bunda skôr na obtiaž. Bude vám v nej totiž veľmi rýchlo teplo. S miernymi teplotami môže tiež prísť premenlivé počasie prinášajúce zrážky a vietor, čo nie sú pre fleece najvhodnejšie podmienky.

Softshell

Pokiaľ vás náhle prekvapí dážď alebo vietor, tak je ideálnou voľbou softshellová bunda. Okrem ochrany, ktorú vám ponúka sa v prípade zlepšenia počasia môže jednoducho zrolovať a vrátiť späť do batohu či malej tašky. Nízka hmotnosť a skladnosť sú jedny z hlavných výhod tejto bundy.

Aj softshell má však svoje limity, čo sme už spomenuli skôr. V prípade výdatných zrážok je vhodnejšie použiť hardshell bundu, ktorá však neponúka takú priedušnosť. Overili sme si tak, že skutočne každý typ materiálu má svoje vhodné použitie.

PONUKA BÚND PRE MUŽOV

Materiál

Posledný rozdielom je v podstate v oboch materiáloch. Fleecová bunda sa skladá z polyesteru s prímesami bavlny a elastanu. Softshellová bunda je namiesto toho skladaná z rovnakého materiálu do viacerých vrstiev. Pre vonkajšiu vrstvu softshellu je dôležité, aby neprepúšťala vlhkosť dovnútra, avšak pritom ju odvádzala von. Preto sa na softshell bundy používajú umelé vlákna ako polypropylén, polyester alebo polyamid.

Záver

A sme na konci nášho článku. Pred výberom medzi fleecovou a softshellovou bundou je teda dôležité vedieť, do akých podmienok chcete bundu použiť. Oba druhy majú totiž svoje silné aj slabé stránky, ktoré treba vedieť. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete, ktorý typ bundy je presne pre vás!