Logo Logo
Hamaka - pohodlie nad zemou
  • 01.06.2021
  • hamaka, hojdacia sieť

Hojdacie siete sú veľmi obľúbeným závesným lôžkom, ktoré ponúka príjemnú relaxáciu a pohodlie. Nie nadarmo sa používali na lodiach, kde boli obľúbené pre úsporu miesta a relatívne pohodlné spanie. V dnešnej dobe je však nájdeme hlavne na záhradách, v spálňach alebo v prírode. Ak si hľadáte novú hojdacia sieť, tak ste tu správne. Spoločne prídeme na to, ktorá hojdacia sieť je presne pre Vás!

Hojdacia sieť ponúka relaxáciu na tých najzaujímavejších miestach

Ako vybrať hojdaciu sieť

Nie je totiž hojdacia sieť ako hojdacia sieť. K jej výrobe sa používa mnoho rôznych materiálov, ktoré majú rozdielne vlastnosti, výhody a nevýhody. Nejde však len o materiál. V našom článku sa dozviete plno užitočných rád a kritérií, ktoré by ste pred výberom novej siete mali rozhodne zvážiť!

Čo je hojdacia sieť?

Hojdacia sieť čiže hamaka je typ závesného lôžka, ktoré sa spravidla pripevňuje medzi kmeňmi dvoch stromov či pomocou iných možností uchytenia, napríklad ku stojanu na hojdacia sieť. Svojim účelom sa rozdeľuje do viacerých kategórií.

Mnoho modelov sa používa ako dizajnový, doplnkový ale aj funkčné typ lôžka, ktoré nájde použitie napríklad v obývacej izbe, v spálni, ale napríklad aj na balkóne. Veľmi obľúbené sú hojdacie siete používané v outdoorovom odvetví. Či už je to kempovanie alebo viacdenné pochody, hojdacie siete dokážu byť plnohodnotnou alternatívou napríklad k stanom. Oproti stanom ponúka i menšia hmotnosť a kompaktné rozmery.

Vďaka tomu, že sa hojdacie siete vešajú a vy tak pri spaní nie ste v kontakte so zemou, tak ste ušetrení vlhkosti a chladu, ktorý ide inak od zeme. Keďže nie ste v kontakte so zemou, tak šetríte sieť pred zašpinením a chránite seba pred veľkým množstvom živočíchov. Súčasťou mnohých outdoorových modelov sú aj siete proti hmyzu.

Treba však podotknúť, že správny výber miesta a stabilných bodov pre záves siete je úplne zásadné. Tiež nie všetky modely hojdacích sietí Vás ochráni pred dažďom či vetrom. Ako sme už spomenuli, tak závesné kreslo ide použiť aj doma ako alternatívu k posteli. Často nájdu využitie v letných mesiacoch pri nočných vysokých teplotách, kedy ponúkajú oveľa pohodlnejšie prostredie pre spánok.

Kto má v pláne svoju posteľ nahradiť hojdacie sietí na stálo, ten tým môže ušetriť dosť miesta. Po prebudení môžete deku a vankúše schovať do skrine a sieť zvesiť.

PONUKA HOJDACÍCH SIETÍ

Rôzne druhy

Hojdacie siete sa vyrábajú buď zo sieťoviny alebo látkové tkaniny. Rozdeľujeme hojdacie siete s tyčami a hojdacie siete bez tyčí. Modely s tyčami majú takzvané rozporné tyče, ktoré držia hojdacia sieť vo napospol stále polohe. Hojdacie siete bez rozporné tyče sa pri ľahnutia do nej po stranách rolujú hore (viac sa prevesíte). Ďalej rozdeľujeme hamaky na ďalšie typy, vrátane cestovných. Viac sa dočítate v následnom prehľade.

Hojdacia sieť zo sieťoviny

Ako už názov napovedá, tak ložná časť tohto typu hojdacie siete je zo sieťoviny, ktorá je buď z bavlny alebo syntetických látok. Oproti hojdacím sieťam z textilu majú hamaky zo sieťoviny vyššiu nosnosť, čoho je docielené množstvom jemných nití, ktoré dokážu veľmi efektívne rozložiť vašu hmotnosť. Niektoré tak vykazujú nosnosť aj cez 400 kg.

Ďalšou výhodou hojdacích sietí zo sieťoviny je ich priedušnosť. Človek ležiaci na tomto type siete sa tak rýchlo nezapotí a sú tak ideálnou variantou pre veľmi teplé letné dni alebo oblasti s vysokými teplotami. Vo väčšine prípadov nie je nutné tento typ hojdacie siete schovávať pred nepriazňou počasia. Sieťovina rýchlo vyschne, pretože nenasáva toľko vody. Okrem iného je veľmi pohodlné na tomto type siete ležať aj na bruchu.

V prípade chladnejšieho počasia sa dá na sieť jednoducho poskladať deka, čo prispeje k Vašom rýchlemu zahriatiu. Podľa modelu je tento typ hojdacie siete vybavený jemnou alebo hrubou sieťovinou.

outdoorová hojdacia sieť

Jemná sieťovina

Hojdacie siete z jemnej sieťoviny sa veľmi dobre prispôsobuje telu človeka, čo na ňu leží a poskytuje vysoký komfort. Nevýhodou je obstarávacia cena hojdacie siete s týmto typom sieťoviny.

Hrubá sieťovina

Lacnejšie variantom sú hojdacie siete z hrubej sieťoviny, ktoré však neponúkajú taký komfort a po čase môžu na tele vznikať nepríjemné odreniny. Ani položená deka Vám v tomto prípade spravidla nepomôže.

Výhody

  • Väčšinou odolnejšie a s vyššou nosnosťou než látkové hojdacie siete
  • Priedušné, a tým ideálne v horúcich dňoch
  • Väčšinou rýchloschnúci
  • Môžete na nich pohodlne ležať na bruchu

Nevýhody

  • Hojdacie siete z nekvalitné sieťoviny môžu spôsobovať bolesti a nepríjemné otlačeniny

Látková hojdacia sieť

Posteľná časť látkové hojdacie siete sa spravidla skladá z bavlny alebo umelých vlákien. Čo sa týka látkových sietí bez rozporné tyče, tak ich najväčšou výhodou je vysoký komfort, pretože sa dokážu veľmi dobre prispôsobiť Vášmu telu a ponúka väčšiu možnosť pohybu, než hojdacie siete s rozpornú tyčou.

V horúcich letných dňoch Vás látková hojdacia sieť bez rozporné tyče veľmi dobre chráni pred slnečnými lúčmi a v chladných dňoch zas pred chladom a vetrom. Vďaka použitiu hrubých materiálov Vám látková hojdacia sieť dodáva pocit tepla, vďaka čomu ju môžete použiť aj na jeseň, prípadne aj v zime. Pre spanie v tomto type sieti vo chladnejších dňoch však odporúčame použitie tepelne izolačné podložky alebo podobného vybavenia.

U látkových hojdacích sietí Vám netlačí do chrbta žiadna sieťovina a ponúkajú tak, napríklad na záhrade, ničím nerušený odpočinok. K tomu je veľmi jednoduché tento typ hojdacie siete jednoducho zložiť a schovať alebo preniesť. Použité materiály nie sú priehľadné, čo dodáva väčšie súkromie, ako tomu je u hojdacích sietí zo sieťoviny.

Výhody

  • Vysoký komfort
  • Modely bez rozperné tyče chráni pred vetrom, chladom i ostrým Slnkom
  • Jednoduché k zloženiu a transportu
  • Nepriehľadné - poskytujú väčšie súkromie

Nevýhody

  • Nie sú tak priedušné ako hojdacie siete zo sieťoviny
  • Pri daždi sa látková hojdacia sieť často premočí
  • Často majú nižšiu nosnosť ako siete zo sieťoviny

PONUKA HOJDACÍCH SIETÍ

Hojdacia sieť s tyčami

Hojdacia sieť s tyčami je na každom konci posteľne časti vybavená dvomi rozpornými tyčami, ktoré majú za úlohu napínať a držať tvar posteľne časti siete. Vznikne tak relatívne rovná plocha, vďaka čomu sa pri ležaní hojdacia sieť s rozpornými tyčami okolo Vás na bokoch neobtočí, ako je tomu u sieťou bez tyčí. Vďaka rozporným tyčiam môže však byť tento typ hamaky viac vratký, avšak na druhej strane práve vďaka tyčiam nemusí byť tento typ hojdacích sietí zavesený tak vysoko (toľko sa neprevisne).

Nevýhodou je rozhodne skladnosť, ktorá je ovplyvnená dĺžkou rozporných tyčí a nie je tak praktická, ako u sietí bez tyčí. U nevýhod rozporných tyčí ešte zostaneme a musíme spomenúť, že vďaka nim je celá hojdacia sieť ťažšie a ako sme už spomenuli ich aj viac vratká a nestabilná. Pri nasadaní či pohybe na sieti s tyčami nie je ťažké sa prevrátiť alebo spadnúť.

Ak hľadáte hojdacia sieť na spanie, tak práve vratkosť a nestabilita sú hlavnými dôvodmi, prečo sa tejto hojdacej sieti vyhnúť. Napnutá posteľná časť je veľmi dobrá pre opaľovanie, ale nevhodná v noci pri ochrannej proti vetru a chladu. Hojdacia sieť s rozpornými tyčami je tak ideálny variantom pre odpočinok či čítanie knihy na terase alebo záhrade.

Výhody

  • Možnosť sa rovnomerne opaľovať
  • Viac prepnuté - nemusí sa vešať vysoko

Nevýhody

  • Horšie skladnosť
  • Ťažšie
  • Nestabilná
  • Nevhodní pre spanie

Cestovná hojdacia sieť

Cestovná alebo outdoorová hojdacia sieť je ideálnym spoločníkom na cesty, turistiku, kempovanie alebo pri ďalších outdoorových aktivitách. Väčšinou je ľahko umývateľná a má nízku hmotnosť. Väčšinou sa dá jednoducho zložiť, čo len prispieva jej kompaktnosti.

Väčšinou kúpite cestovné hojdacia sieť v praktickej úschovné taške, v ktorej nájdete aj príslušenstvo na zavesenie siete. Systém zavesenia býva spravidla jednoduchý a ako materiál sa najčastejšie používa nylon. Vďaka prevažnému použitie v outdoore sú cestovné hojdacie siete odolné s dobrou izoláciou proti vlhkosti.

Kritériá výberu

Výber typu hojdacie siete nie je jediným kritériom, na ktorý by ste sa mali zamerať. Je dôležité, aby mala dostatočnú nosnosť, dostatok miesta a podľa Vašich požiadaviek správne zloženie materiálov. Dôležité faktory a vlastnosti si prejdeme v tejto kategórii!

Rozmery

Dôležité pri výbere hojdacie siete je, aby mala dostatočnú posteľnú časť. To je predpoklad k tomu, aby sa Vám na nej pohodlne ležalo. Správny rozmer hojdacie siete odvíja od toho, pre koľko osôb ju chcete použiť. V ponuke rozhodne nájdete napríklad hojdacia sieť pre dvoch. Ak je sieť určená len pre jednu osobu, tak hrajú dôležitú úlohu aj Vaše osobné preferencie. Často je rozumné zvoliť hojdacia sieť, ktorá je dvakrát tak dlhá, ako Vaše dĺžka tela. Záleží však vždy na type hojdacie siete, použitie a možnom previsnutiu.

Okrem dĺžky je dôležitá aj šírka siete, ktorá sa rôzni model od modelu. Hojdacie siete pre jednu osobu majú najčastejšie šírku v rozmedzí 100 až 160 cm. Modely so šírkou pod 100 cm môžu použiť malé deti. Dospelí by mali najčastejšie voliť hojdacia sieť so šírkou 140 až 160 cm. Pokiaľ sa jedná o cestovnú hojdací sieť, ktorá nachádza využitie raz za čas, tak môže byť aj užšie. Ak však hľadáte pohodlie, tak zvoľte radšej širšie model.

Vyrábajúce sa aj hojdacie siete pre dve alebo viac osôb. Dokonca nájdete aj rodinné hojdacie siete, ktoré majú šírku až okolo 2 metrov.

Outdoorový hamak pre spánok či odpočinok v prírode

Hmotnosť

Hmotnosť a tým pádom lepšia prenosnosť bude zaujímať asi tých, ktorí neplánujú mať hojdacia sieť na pevno na záhrade či doma v obývacej izbe. Pokiaľ máte batoh a počítate doslova každý gram, tak si ťažšie hojdacia sieť rozhodne rozmyslíte. Cestovné hojdacie siete sú ľahké, skladné a presne robené na tento typ. Niektoré modely hojdacích sietí dosahujú aj menšej hmotnosti než 200 gramov.

Materiál

Väčšina hojdacích sietí sa vyrába z nylonu, polyesteru alebo bavlny. Výhodou je rozhodne, ak je použitý materiál priedušný a príjemný na dotyk. Ak hľadáte outdoorovú hojdací sieť, tak dbajte na materiály odolné proti vplyvom počasia. Pre takéto účely je tiež dôležité, aby hojdacia sieť odolávala vetra a bola svetlostála.

Pokiaľ chcete kúpiť hojdacia sieť so stojanom, tak rozhodne overte i materiál stojana. Najčastejšie sa vyrába z dreva, ocele alebo hliníka.

Nosnosť

Nosnosť hojdacie siete je ďalším dôležitým parametrom, ktorý určí Váš výber. Niektoré modely majú nosnosť aj okolo 150 kg. Záleží však aj od počtu osôb, pre ktorý je hojdacia sieť robená. Siete pre viac osôb majú nosnosť aj cez 350 kg. Pri dlhodobom užívaní na hrane nosnosti sa skôr dostaví únava materiálu a znižuje sa odolnosť. Odporúčame tak vyberať hojdacie siete s určitou rezervou nosnosti.

Design

Hojdacie siete nájdete vo veľmi rozdielnych dizajnových prevedeniach. Nahráva k tomu aj rôznorodosť druhov hojdacích sietí a použitých materiálov. Farbe sa rozhodne medze nekladú, u hojdacích sietí na terasy a záhrady však odporúčame farbu zladiť so záhradným nábytkom.

Ako zavesiť hojdaciu sieť

Dôležitá je pritom výška zavesenia. Spravidla platí, že hojdacia sieť zaveste o polovicu vyššie, než sú upevňovacie body ďaleko od seba. Samozrejme pritom záleží na použitom materiáli a či máte hojdaciu sieť s tyčami či bez tyčí. Nakoniec to bude chcieť trochu skúšania a cviku. Samotné zavesenie môže byť pomôcť oceľových krúžkov k pevným bodom (napríklad v stene) alebo pomocou popruhov (napríklad medzi stromami)

Túto problematiku nemusí riešiť ľudia, ktorí si kúpili hojdacia sieť so stojanom, pretože závesné body stojanu sú na mieru danej hojdacie sietí.

PONUKA HOJDACÍCH SIETÍ

Záver

A sme na konci nášho článku! Pevne veríme, že si vďaka nemu teraz dokážete spoľahlivo vybrať hojdaciu sieť, ktorá bude presne zodpovedať vašim požiadavkám! Nám už nezostáva nič iné ako sa s Vami rozlúčiť a pevne veríme, že sa uvidíme u ďalšieho článku!