Logo Logo
Na čo myslieť pred kúpou novej lyžiarske bundy?
  • 09.11.2020
  • lyžiarska bunda, bunda na lyže,

Keď sa príroda zabalí do bieleho kabátu, tak je to najvyšší čas na veľmi obľúbené zimné športy. Zjazdové lyžovanie medzi ne rozhodne patrí a rok čo rok priláka na zjazdovky alebo mimo nej veľké davy ľudí. Okrem spoľahlivého a kvalitného lyžiarskeho vybavenia treba myslieť aj na kvalitné lyžiarske oblečenie. V tomto článku sa dozviete všetko, na čo myslieť pred kúpou lyžiarskej bundy, aby ste si deň na svahu mohli užiť naplno.

Ako vybrať lyžiarsku bundu

Ako si vybrať lyžiarsku bundu?

Najprv si prejdeme rôzne typy a ich najlepšie použitie. Pozrieme sa na ich výhody a nevýhody a následne prejdeme k rôznym dôležitým prvkom a strihom lyžiarskej bundy. Nechýbajú ani ďalšie rady a tipy so záverom nášho článku, aby ste potom presne mohli ukázať na jeden z modelov a povedať, že to je lyžiarska bunda presne pre Vás!

Správny typ a použitie

Vďaka veľkému množstvu lyžiarskych búnd na trhu, je hlavne pre nich takých zbehlých lyžiarov ťažké uchovať si prehľad a poznať rozdielne typy lyžiarskych búnd a ich správne použitie. V následnom prehľade vám predstavíme 3 najdôležitejšie typy, ich použitie, výhody a nevýhody:

  • Harshellová lyžiarska bunda
  • Páperová lyžiarska bunda
  • Lyžiarska bunda 3v1

PONUKA LYŽIARSKYCH BÚND

Hardshellová lyžiarska bunda

Najväčšiu výhodu majú hardshellové bundy v priedušnosti. Vďaka membránovej technológii sú na jednu stranu vetruvzdorné a vodeodolné, a na druhú stranu priedušné, čím napomáhajú správnej cirkulácii vzduchu vo vnútri lyžiarskej bundy. V praxi to vyzerá tak, že vďaka skvelej priedušnosti je pot rýchlo odvedený od tela preč, vďaka čomu nemôže napríklad pri čakaní na vlek nevhodne ochladzovať váš organizmus a vy tak neprechladnete.

Kvalitné hardshellové lyžiarske bundy sú vďaka použitím materiálov vysoko odolné a trvanlivé. Aj napriek použitým ochranným materiálom a prvkom neobmedzujú voľnosť pohybu. Keďže však nie sú najteplejším typom lyžiarskej bundy, tak je veľmi dôležité voliť správne oblečenie pod bundu.

Pritom vychádzame z takzvaného cibuľového princípu, čo v praxi znamená, že 1. vrstva (tá na tele) by mala byť najlepšie v podobe termobielizne, 2. vrstva napríklad v podobe fleecovej mikiny či vesty. Hardshellové lyžiarske bundy sú optimálne pre skialpinistov, freeridových lyžiarov alebo športových lyžiarov.

Výhody

  • Priedušnosť
  • Vodeolnosť a vetruvzdornosť

Nevýhody

  • Bez podšívky, a preto všeobecne nie príliš „teplé“

Páperová lyžiarska bunda

Pri páperových bundách sa ako izolačný materiál používa husacie alebo kačacie perie, ktoré vás udrží aj pri nízkych teplotách v teple. Vyznačujú sa skvelým pomerom vlastností hmotnosť/teplo a svojou skladnosťou. Pri výbere dbajte na indikačné číslo na etikete bundy, kde nájdete číslo napríklad v rozmedzí 300 až 800 CU. Jednoducho povedané – čím vyššie je číslo, tým je použité perie kvalitnejšie.

Ako je známe, perie je veľmi našuchorené a objemné, ale napriek tomu sa dá veľmi rýchlo a bezproblémovo komprimovať, vďaka čomu sú tieto bundy veľmi skladné. Tento typ lyžiarskych búnd je veľmi vhodný do chladných lyžiarskych stredísk, alebo pri striedavo intenzívnych aktivitách, pretože udrží vaše telo počas fázy odpočinku v teple a vďaka svojej dostatočnej priedušnosti zaistí dostačujúci odvod potu od tela.

Vďaka týmto vlastnostiam často ľudia používajú svoje zimné páperové bundy ako lyžiarske bundy. Problémom je, že často strácajú svoje izolačné vlastnosti a nie sú úplne vodeodolné. Vďaka vlhkosti následne strácajú na výhrevnosti. Rozhodne tak dáva zmysel používať perové lyžiarske bundy pri chladných a suchých podmienkach.

Páperová lyžiarska bunda je optimálnym riešením pre klasických lyžiarov na svahu, ktorí inak ľahko premŕzajú, deti a ľudí, ktorí svoju lyžiarsku bundu chcú mimo svahov používať ako zimnú bundu.

 WEDZE Lyžiarska Bunda 900 Warm

Výhody

  • Ľahká a veľmi hrejivá

Nevýhody

  • Nedostatočne izoluje

Lyžiarska bunda 3v1 (dvojitá bunda)

Všeobecne môžeme povedať, že lyžiarske bundy 3v1 sú kombináciou hardshellových so zatepľovanými bundami. Majú za úlohu spájať výhody a eliminovať nevýhody oboch typov búnd. Na výrobu sa často používajú materiály ako Primaloft alebo Thermoball, ktoré majú hrejivé ale aj nepremokavé vlastnosti.

Vďaka použitiu 2 búnd (vonkajšia a vnútorná bunda) sa lyžiarske bundy 3v1 tiež nazývajú dvojité bundy. Vonkajšia bunda je hardshellová, vnútorná je buď fleecová bunda alebo termobunda. Táto bunda je ideálna pre všetkých, ktorí chcú spojiť výhody hardshellovej a páperovej bundy do jedného produktu.

Výhody

  • Vodeodolná a hrejivá

Nevýhody

  • Trochu nepohodlná

Hybridná bunda

Hybridná bunda je typ bundy, ktorá je vyrobená kombináciou rôznych materiálov. Najbežnejšie hybridné bundy sa vyrábajú s kombináciou Gore-Tex a prachového peria. Hybridné bundy sú medzi outdoorovými nadšencami veľmi obľúbené, pretože poskytujú to najlepšie z oboch svetov: nepremokavý Gore-Tex a teplo z páperia. Sú tiež veľmi univerzálne a možno ich použiť na rôzne aktivity, ako je beh na lyžiach, zjazdové lyžovanie a skialpinizmus.

Hybridné bundy sú obvykle drahšie ako bežné bundy, ale dodatočné náklady stoja za to kvôli mnohým výhodám, ktoré ponúkajú. Sú veľmi odolné proti poveternostným vplyvom a dokážu vás zahriať v extrémnych chladných podmienkach. Ponúkajú tiež vysokú priedušnosť, a pritom izoláciu vo vlhkých podmienkach. Hybridné bundy sú obvykle veľmi ľahké a väčšina z nich obsahuje aspoň jedno vrecko, ktoré je užitočné pre uloženie malých predmetov, ako sú kľúče od auta. Viac sme sa o tomto type búnd rozpísali v našom článku Čo je hybridná bunda.

Použitie lyžiarskej bundy

Táto otázka sa môže zdať zvláštne. Lyžiarska bunda sa predsa používa pri lyžovaní, nie? Je však rozdiel, či hľadáte lyžiarsku bundu na zjazdové lyžovanie, freeride alebo skialpinizmus. Veľmi podobné je to aj pri výbere lyžiarskych nohavíc, o ktorých sme písali v našom článku Ako vybrať lyžiarske nohavice. Dnes sa pozrieme čisto na lyžiarske bundy, ktoré sú určené pre zjazdových lyžiarov.

Na zjazdové lyžovanie sú rozhodne vhodné hrubšie bundy s kvalitnou podšívkou. Musí však byť priedušné, aby dobre odvádzali pot od tela preč. Na druhej strane musia byť lyžiarske bundy nepremokavé a vetruvzdorné, aby optimálne chránili lyžiarov pred vlhkosťou zvonku a mrazivým vetrom.

Tieto základné funkčné vlastnosti sú u lyžiarskych búnd na zjazdové lyžovanie najdôležitejšie, pretože chránia zjazdárov pri každej časti svojej aktivity. Pri zjazdovom lyžovaní totiž striedate fázy námahy, kedy sa telo zahreje, s fázami odpočinku, kedy stojíte v rade čakajúci na lanovku, či sedíte na lanovke/vleku a čakáte, až vás vyvezie hore.

Keď sa pri zjazde zapotíte, tak vás musí bunda dobre chrániť pred protivetrom, ktorý rýchlou jazdou zo zjazdovky vzniká. Pri dojazde zas musí bunda rýchlo odviezť pot preč, inak prechladnete. Kvalitná lyžiarska bunda má všetky funkčné prvky vyvážené tak, aby po celú dobu panovala pod bundou príjemná vnútorná klíma.

PONUKA LYŽIARSKYCH BÚND

Strih, prvky a design

Je jasné, že na dizajne a farebných kombináciách sa určite všetci nezhodneme. Čo sa týka strihu a ďalších prvkov však existujú kritériá, nad ktorými by ste sa rozhodne mali pozastaviť. Zjazdové lyžovanie je pohybovo intenzívny šport, bunda tak nemá iba dobre vyzerať, ale musí predovšetkým dobre sedieť. Veľmi upnutá bunda je nielen nepríjemná, ale neponúka ani dostatočnú voľnosť pohybu.

Ak je veľmi široká, tak je možno príjemná na nosenie. Ale za jazdy vám môže prekážať, chvieť sa vo vetre a vďaka väčšiemu vonkajšiemu objemu bundy horšie udržuje komfortnú vnútornú teplotu. Bunda teda hlavne musí správne sedieť!

Kapucňa

Kto sa pohybuje v prostredí hôr, ten z času na čas narazí aj na extrémne počasie. Je teda dôležité, aby vás zimná bunda dokázala čo najlepšie ochrániť pred silným vetrom a hustým snežením. Jedným okom sa tak pozornosť smeruje aj na kapucňu. Tá je buď pevná súčasť lyžiarskej bundy, alebo je odnímateľná (napríklad cez zips). Dôležité však je, aby lyžiarska bunda s kapucňou správne sedela na hlave, respektíve lyžiarskej prilbe.

Manžety

Ďalším, veľmi praktickým príslušenstvom sú protisnehové manžety. Sú to vnútorné elastické manžety, ktoré sa nachádzajú na otvoroch pre ruky a pás. V týchto miestach obopnú telo či rukavice tak, že cez ne neprenikne sneh alebo studený vietor. Tieto manžety budete veľmi kvitovať pri jazde v mrazivom vetre alebo v hlbokom snehu. Niektoré modely majú ešte v rukávoch vnútorné manžety s pútkom na palec. Nie všetci lyžiarov to ale využívajú a je to stále skôr o zvyku samotných lyžiarov.

WEDZE Dámska Lyžiarska Bunda Fr900

Zipsy

Na čo by ste sa pred kúpou mali rozhodne zamerať sú zipsy. Musia byť osadené a spracované tak, aby odolávali vetru a snehu, a pritom boli jednoducho otvárateľné aj s nasadenými rukavicami. Často môžu byť kryté zakryté časťou bundy. Vďaka materiálu, z ktorých sa zipsy vyrábajú, bude na dotyk často studený, čo v oblasti krku či brady nie je práve príjemné. Je dobré sa tak pozerať po bunde, ktorá má tieto miesta na vnútornej strane bundy dostatočne zakrytá.

Vrecká

Kvalitná lyžiarska bunda vždy ponúka pár praktických vreciek. Kto nerád lyžuje s batohom, ten bude rozhodne kvitovať dostatok miesta na skipas, energetickú tyčinku alebo napríklad náhradné lyžiarske okuliare. Lyžiarske bundy majú často praktické vrecko na predlaktí, ktoré je pre skipasy vyložene určené. Potom okrem klasických a náprsných vreciek disponujú niektoré bundy aj multimediálnymi vreckami na uchovanie citlivých elektronických zariadení ako telefóny či slúchadlá.

Ventilačné otvory

Vo vašej lyžiarskej bunde by ste nemali mrznúť ani sa prehrievať. Práve v prípade, že stojíte celý deň na lyžiach majú ventilačné otvory v bunde (hlavne v podpazuší) cenu zlata. Hlavne v teplejších lyžiarskych dňoch budú mať tieto otvory na vašej novej lyžiarskej bunde veľkú zásluhu na tom, že sa nebudete prehrievať. Ventilačné otvory sú často na zips.

Ďalšie rady a tipy

Následne si ešte prejdeme najužitočnejšie rady a tipy, ktoré Vám môžeme na výber, použitie a údržbu lyžiarskej bundy dať.

Ako prať lyžiarsku bundu?

Postupujte rovnako ako pri každej inej zimnej bunde. Nasledujte teda pokyny pre starostlivosť od výrobcu. Nie je pravdou, že páperové bundy nemôžete prať. Existujú totiž pre nich špeciálne čistiace prípravky. V skratke však pár tipov:

  • Zapnúť všetky zipsy a suché zipsy
  • Používať šetrné programy prania a odporúčané špeciálne prípravky
  • Nepoužívať zmäkčovače!!!

O tom, ako správne perovú bundu prať, sušiť a starať sa o ňu sme sa detailnejšie rozpísali v našom článku Ako prať perovú bundu, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov na správnu údržbu o tento typ bundy, vďaka ktorej dokážete podstatne predĺžiť jej životnosť!

Čo si obliecť pod lyžiarsku bundu?

To je naozaj veľmi dôležitá otázka! Priedušná bunda vám nepomôže v prípade, ak oblečenie pod bundou nie je tiež priedušné. Otázkou je tiež, aké panuje na svahu počasia a aký máte typ lyžiarskej bundy. Riadime sa však cibuľovým princípom obliekania.

Odporúčame ako 1. vrstvu oblečenia termobielizeň z vlny merino, ktoré nájdete ako dlhé aj krátke tričko (ale aj ako dlhé podvliekacie krátke či dlhé nohavice pod lyžiarske nohavice). Oblečenie z merino vlny príjemne hreje a má funkčné vlastnosti.

Na to odporúčame fleecovú bundu, vestu či sveter. Podľa typu bundy môžete variovať hrúbku tejto prostrednej vrstvy, aby vám nebola veľmi zima alebo príliš teplo. Dôležité je uchovať funkčné vlastnosti, ktoré napomôžu udržať pod bundou správnu klímu a teplotu.

Musí byť lyžiarska bunda nepremokavá?

Nie bezvýhradne. Pre suchý sneh, ktorý jednoducho od bundy oklepete stačí vodeodolné materiály. Pokiaľ však máte na svahu intenzívne sneženie s vlhkým snehom, tak je veľmi praktické použiť nepremokavé lyžiarske bundy. Nepremokavú lyžiarsku bundu môžete veľmi prakticky používať aj ako zimnú bundu na bežné nosenie.

PONUKA LYŽIARSKYCH BÚND

Záver

Kto hľadá lyžiarsku bundu, ten by sa mal rozhodne zamerať na jej strih a funkčné vlastnosti. Tá musí ponúkať vášmu telu, vrátane krku a rúk, dostatok ochrany pred studeným vetrom a hustým snežením. K tomu by mala ponúkať zdravé množstvo praktických vreciek, ktoré pojmú dostatok vecí, a pritom vám pri jazde nebudú prekážať. Dúfame, že vám tento článok k presne takej bunde pomohol. Uvidíme sa pri ďalšom článku!