Logo Logo
Rozdiel medzi kajakom a kanoe
  • 21.08.2021
  • kajak, kanoe

Kajak a kanoe. Sú to synonymá pre jeden a ten istý typ lode? Nie! .. tak úplne. Majú však veľa spoločného. Obe lode sú poháňané pádlom. Oba typy sú využívané ako šport pre voľný čas, tak aj ako pretekársky šport. Využívajú sa na splavovanie riek, plavenie sa po jazerách alebo ako pomocník pri chytaní rýb. Existujú však určite rozdiely, ktoré si ukážeme v našom článku!

Rozdiel medzi kajakom a kanoe

Rozdiel medzi kanoe a kajakom

Kajak bol pôvodne vyvinutý domorodými mongoloidními obyvateľmi zo Severnej Ameriky a severovýchodnej Ázie (Inuiti, Jupikové a Aleuti) - dnešná Kanada, USA (Aljaška), Grónsko a Ruská federácia. Tento druh plavidla bol používaný v doprave a k lovu. Vývoj kanoe siaha hlboko do minulosti a takmer vo všetkých kútoch Sveta sa lode veľmi podobného typu vyrábali.

Pôvodný obyvatelia Amerického kontinentu vyvinuli typ kanoe, ktorá bola ľahká (dala sa preniesť) a pritom uviezla dosť nákladu aj v plytkých vodách. Kolonisti rýchlo spoznali veľké výhody kanoe a veľmi im pomohla pri dobývaní severoamerického kontinentu. Niektoré krajiny považujú kajak iba za typ kanoe, pretože stačí vytiahnuť sedačku a namiesto nej kľačať a pádlovať s jednostranným pádlom.

Keď pôjdete splavovať rieku v Nemecku, tak veľmi často narazí na označenie kanoe - Kanaďan (der Canadier / Kanadier). Pozrime sa však na rozdiely a hlavné črty oboch lodí v tabuľke:

Tabuľka rozdielov medzi kajakom a kanoe

Vlastnosť\Loď Kajak Kanoe
Pádlo Dvojpádlo Jednostranné pádlo
Forma lodi Užšia Širšia
Rýchlosť Vyššia Pomalší
Hlavné využitie Športové Voľnočasové
Pozícia sedu Hlboko usadená V kľaku či sede
Paluba Väčšinou uzavretá Otvorená
Možný náklad Málo Veľa

Kanoe sa poháňa pádlovania jednostranným pádlom na kanoe. Technika pádlovania môže byť trochu ťažšie, a to hlavne v prípade, ak plávate sami. Preto existujú, a sú veľmi obľúbené, 2 alebo viacmiestne kanoe. Kanoe majú otvorenú palubu, takže každé šplechnutie cez okraj lode určite ucítite. Pri pádlovania môžete v kanoe buď kľačať alebo sedieť, záleží podľa typu kanoe.

Nafukovací kajak

Ponúka však dostatok úložného priestoru pre vodotesné vodácke batohy či barely, v ktorých si môžete viesť suché oblečenie a obuv alebo osobné veci. Laminátové kanoe sú veľmi obľúbeným typom lodí pre plavenie riek na Slovensku.

Oproti tomu je kajak poháňaný kajakárskym pádlom, ktoré sa krátko nazýva dvojpádlo. To znamená, že kajak môže byť veľmi dobre poháňaný iba jednou osobou. Paluba je väčšinou uzavretá, takže vás chráni pred striekajúcou vodou. Pri jazde je pozícia kajakárov vždy sede a oproti kanoe sedíte v kajaku hlbšie. Vďaka plochejšie a užšie forme je kajak oproti kanoe rýchlejší. Neponúka však moc úložného priestoru.

Ktorý typ lode si mám vybrať?

Vždy záleží na tom, aké sú vaše plány a čo od lode očakávate. Ak sa chcete plaviť viac dní, máte so sebou veľa zariadenia alebo oblečenie a úplne vám nezáleží na rýchlosti ukrajovaní kilometrov, tak je ideálnym variantom kanoe. Laminátové, plastové či nafukovacie kanoe je ideálny pre rodinnú vodnú turistiku či vodáctvo s priateľmi. Veľmi dobre sa kanoe hodí na splavovanie riek či plavenie sa po jazerách.

Kto má radšej svižnejšiu jazdu, tak by rozhodne mal zvoliť kajak. Vďaka svojej úzkej forme lodi je rýchlejší a zvládne za deň viac kilometrov. Uzavretá paluba vás dobre ochráni pred náročnými podmienkami treba na divokej vode. Ak sa chcete po vode plaviť sami, tak je kajak rozhodne lepšia varianta ako kanoe.

Aj kajaky sa vyrábajú vo viacerých prevedeniach od sklolaminátových, plastových po nafukovacie kajaky. Pokiaľ máte rodinu či kamarátov, s ktorými ste dobre zladení, tak vyskúšajte viacmiestne nafukovací kajak.

Záver

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme si ukázali vlastnosti, rozdiely a najvhodnejšie použitie kajaku a kanoe. Nech si už vyberiete kanoe alebo kajak, my vám prajeme veľa zábavy a bezpečný návrat domov. Ahoj!