Logo Logo
Sánky alebo boby?
  • 10.01.2022
  • sánky, boby,

Pokiaľ ide o detské zimné aktivity, tak existujú dve najobľúbenejšie možnosti: boby alebo sane. Oba typy majú svoje vlastné jedinečné výhody a nevýhody, tak ako sa rozhodnúť, ktorý z nich je pre vaše dieťa ten pravý? Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli viac o každej možnosti a nájdite ideálny variant presne pre vaše dieťa!

Sánky alebo boby?

Sánky alebo boby

Najprv sa pozrieme na technické a konštrukčné rozdiely medzi saňami a bobmi, následne prejdeme na rozdiely v jazdných vlastnostiach, ktoré sú spojené práve s už spomínanými konštrukčnými rozdielmi bôbov a sánok. Prejdeme si tiež, ako sa riadia boby a sánky a na záver sa pozrieme na to, či sú lepšie sane alebo boby. Poďme na to!

Technické rozdiely

Sane a boby sú určené na jazdu na snehu, pričom obe tieto športové náčinie sa vyrábajú z rôznych materiálov. Sane bývajú vyrobené z dreva, plastu alebo skleného vlákna, boby bývajú často vyrobené z umelej hmoty. Najväčšie rozdiely nájdeme v konštrukcii. Boby využívajú celú plochu dna pre kontakt so snehom, zatiaľ čo sane sú so snehom v kontakte v miestach 2 skĺznic. Aj v rozmeroch sú ihneď viditeľné rozdiely. Boby na sneh bývajú širšie, pretože si jazdec či jazdkyne do neho pri jazde kompletne sadajú. Na saniach je sedacia časť užšia a nohy ju pri sedení na saniach obkračujú, pretože ich potrebujete na brzdenie a ovládanie sánok. Na druhú stranu bývajú sánky dlhšie ako klasické boby na sneh.

BOBY, SÁNKY A LOPATY

Rozdiely v jazdných vlastnostiach

Napríklad, boby na sneh sa pohybujú podstatne hladším terénom ako sane. To je spôsobené tým, že boby majú väčšiu plochu kontaktu so snehom, a teda lepšie držia. Navyše boby majú nižšiu hmotnosť, čo znamená, že sú všeobecne citlivejšie k tomu sa rozbehnúť.

Detské boby STIGA Snowpower Brake

Ako sa riadi boby?

Pokiaľ sa rozhodnete pre boby s plastovými brzdami, tak budete mať väčšiu kontrolu nad ich rýchlosťou a zatáčaním. Boby s volantom sú vhodné skôr pre staršie deti, ktorého majú lepšie priestorové vnímanie a vyhodnocovanie situácií pri jazde. Varianty bôbov bývajú rôzne, môžu sa líšiť napr. veľkosti, materiálmi, farbami a samozrejme aj cenou. Pokiaľ je vašim cieľom rýchlosť a pocit adrenalínu na bôboch, odporúčame voliť variant s plastovými brzdami. Pokiaľ nie ste priaznivci vysokej rýchlosti, ale chcete mať boby so špičkovým dizajnom, je pre vás boby s volantom to pravé.

Ako sa riadi sane?

Človek by povedal, že pri saní nie je, čo sa týka brzdenia alebo ovládania, veľa rozdielov. Veľmi však záleží na dizajne, materiáli a prevedení sánok. Klasické drevené sane sa ovládajú nohami, ktoré máte pri jazde vytrčené pred sebou. Tým pádom môžete regulovať rýchlosť aj smer jazdy. Odporúčame pritom mať kvalitnú obuv aj nohaviceNiektoré modernejšie plastové sane majú však volant ako boby s volantom, pričom fungujú na rovnakom princípe. Sane s volantom ovládajú skĺznice na spodnej hrane zjazdných plôch, čím môžu sane zatáčať bez toho, aby ste si museli pomáhať nohami. Kto však hľadá v saniach klasiku z ladovskej zimy, tak najskôr určite siahne po drevených saniach, ktoré sa ovládajú už spomínanými nohami.

Čo je lepšie, sane alebo boby?

Na túto otázku neexistuje jasná odpoveď. Veľmi pritom záleží na veku dieťaťa, pretože od toho sa dosť odvíja jeho reakčné schopnosti, vyhodnocovanie situácie a priestorová orientácia. Pre malé deti v predškolskom veku rozhodne odporúčame boby, ktoré sa ovládajú pomocou páčok. Ovládanie je veľmi jednoduché a deti s ním môžu veľmi rýchlo zabrzdiť. Sánky sú pre menšie deti skôr menej vhodné, pretože je potrebné vyvinúť silu v nohách na zabrzdenie či manévrovanie. Pre deti školského veku sú však vhodné už všetky modely vrátane bobov s volantom.

Zásluhou svojej dĺžky sú však sane veľmi vhodné na jazdu vo dvojici, ktorá najčastejšie vyzerá v podobe jazdy rodiča s dieťaťom. Rodič tak môže ovládať sane a dieťa si využiť jazdu na tejto historickej klasike zimných radovánok. Vďaka tomu, že sane jazdia po skĺzniciach, ktoré sú ďaleko od sedacej časti, tak deti na drevených saniach tak nepremŕzajú. Boby sú v kontakte so snehom s veľkou plochou ak tomu sú z plastu. Veľmi rýchlo sa tak chlad dostane k sediacemu dieťaťu, ktoré by pre jazdu na bôboch malo byť teplejšie oblečené.

BOBY, SÁNKY A LOPATY

Záver

A sme na konci nášho článku. Sane aj boby na sneh sú úplnými zimnými klasikami, s ktorým sa stretne snáď každé dieťa u nás. Pri výbere je dôležité vedieť, pre aké veľké dieťa chcete toto vybavenie kúpiť a či ho dokáže bezpečne ovládať. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to a už nič nebráni tomu oddať sa tejto zimnej zábave!