Logo Logo
Spoločné zážitky v rodinnom stanu
  • 05.06.2021
  • stan, rodinný stan,

Kempovanie, viacdenné turistický výlet alebo prenocovať na záhrade. Veľká časť deti si už od mala stavia vlastné bunkre z diek či vankúšov a stráviť ako rodina noc v stane je ďalším prirodzeným stupňom. K tomu je však potrebné vybrať si rodinný stan, na čo sa pozrieme v tomto článku!

Kempovanie s rodinou len v kvalitnom rodinnom stanu

Ako vybrať rodinný stan

Ak sa povie rodinný stan, tak si väčšina pravdepodobne predstaví stan pre 4 osoby. My Vám však ukážeme rôzne typy, druhy a veľkosti rodinných stanov, pripomenieme, čo by mal stan obsahovať a ako si rodinný stan podľa toho vybrať.

Čo je rodinný stan?

Ako už názov napovedá, je to typ stanu, ktorý je určený a optimálna pre viac osôb. Na trhu nájdete rôzne veľkosti stanov, pretože každá rodina má iný počet osôb a ako názov stanu napovedá - mal by ich pojať všetky. Najčastejšie je rodinný stan pre 4 osoby, avšak nájdete aj rodinný stan pre 6 osôb či dokonca veľký rodinný stan pre 8 osôb.

Stan pre rodinu je tak všeobecne, a v porovnaní s inými druhmi, veľmi priestranný, veľký a má často viac komôr ponúkajúca súkromie pre rodičov a deti. Ak cestujete s menším počtom osôb, tak jedna z komôr môže prirodzene slúžiť ako spoločenský či úložný priestor.

Typy

Klasické kopulové stany alebo nový trend v podobe nafukovacieho stanu? Prejdime si spoločne oba typy rodinného stanu.

Sklolaminátová konštrukcia

Úplne klasický konštrukčný typ, ktorý sa používa pre veľké množstvo stanov. Teleskopické sklolaminátové tyče sa prevliekajú pripravenými očkami vo vonkajšom plášti a ich konce sa zarážajú do podlahy stanu. Toto napnutie dodáva sklolaminátové konštrukciu stanu stabilitu a tvar. Vďaka teleskopickým tyčiam je aj zloženie veľmi rýchle a jednoduché.

Nafukovacie stany

Veľkým trendom sú nafukovacie rodinné stany, ktoré v záchytných očkách (pútkach) nepoužívajú sklolaminátové tyče, ale vzduch. Vy tak nenafukuje celý stan, ale iba miesta, v ktorých by inak boli práve teleskopické tyče. Výsledný efekt je však rovnaký. Tlak v stĺpcoch spôsobí napnutie a správny tvar stanu. Pumpa je súčasťou balenia a postavenie aj zloženie zvládne jednoducho aj jeden človek. Nafukovací rodinný stan je z veľmi oteruvzdorných materiálov, aby sa zamedzilo pretrhnutiu a úniku vzduchu zo stĺpcov.

PONUKA RODINNÝCH STANOV

Konštrukcia

V tejto kategórii si prejdeme rôzne typy konštrukcií stanu, ich vlastnosti, použitie, výhody a nevýhody!

Rodinný stan s kupulovou konštrukciou

Kopulová konštrukcia

Veľmi častým typom rodinného stanu je samonosný stan s kopulovú konštrukciou. Rodinný stan s touto konštrukciou je vhodný hlavne pre aktívne rodiny a je tak skvelou voľbou ako turistický stan. Poznávacím znamením konštrukcie je kríženie teleskopických prútov. Vyznačuje sa spoľahlivou odolnosťou aj proti silnému vetru a v prípade kamenistého či piesčitého podložia vydrží stan aj bez kolíkovanie do zeme. Teraz sa pozrieme na výhody a nevýhody rodinných stanov s touto konštrukciou.

Výhody

  • Pomerne stabilná proti vetru
  • Nie je potreba kotvenie - nenáročné na miesto okolo stanu
  • Jednoduchá stavba a zloženie
  • Ľahké a jednoduché balenie
  • Často cenovo veľmi dostupné

Nevýhody

  • Skôr pre menšie rodiny
  • Zriedka sa v ňom môžete postaviť

Tunelová konštrukcia

Pre kempovanie sú najvhodnejšie rodinné stany s tunelovou konštrukciou. Tento tvar stanu dokáže ponúknuť veľa variácií modelov podľa Vašich požiadavkou. Tunel tak môže byť dlhší, kratší či dokonca rozvetvený. Môže byť ukončený strmo alebo postupne a možno ho rozdeliť na niekoľko sekcií. V oddelených sekciách či v predsieni tak môžu byť uskladnené veci ako kolesá alebo surfovacie doska. Pri daždi môžete deťom ponúknuť priestor pre hranie, bez toho aby ste si prekážali.

Nemusíte však mať z veľkosti či z množstva miestností strach. Tunelový stan sa dá veľmi rýchlo postaviť a zvládnu to aj outdoorom nepobozkaný rodičia. O postavení slúži nie veľa teleskopických tyčí, vďaka čomu nie je vlastná hmotnosť stanu tak vysoká. V stanoch s vyššou výškou môžete pohodlne stáť, a to nie len v jednom najvyššej bode.

Rodinný stan s tunelovou konštrukciou

Rodinný tunelový stan dokáže byť aj odolný proti vetru, avšak hlavne v prípade, že vietor fúka na jeho prednú stranu. Ak fúka zo strany, tak dokáže riadne prehnúť už spomínaný tunel, ktorý sám o sebe nestojí a spolieha na správne napnutie. Správne kotvenie tunelového stanu je tak nevyhnutnou súčasťou a kladivko pre zarážanie kolíkov by malo byť súčasťou základného vybavenia stanu! Prejdime si výhody a nevýhody stanu s tunelovou konštrukciou.

Výhody

  • Priestranný interiér často s viacerými komorami
  • Väčšinou ponúka dosť úložného priestoru
  • Ľahké a kompaktné balenie
  • Nekomplikované postavenie a zloženie
  • Často veľmi dobrý pomer cena / výkon

Nevýhody

  • Potrebuje viac miesta na postavenie
  • Iba základná odolnosť voči vetru

Teepee

Nielen pre dobrodružné prázdniny pripomínajúce doby divokého západu. Teepee či stany s pyramídovú konštrukciou nájdu využitie aj pri klasickom kempovanie. S relatívne veľkou základné plochou a slušnú výškou ponúka tieto typy stanov dostatok priestoru pre 4 a viac osôb.

Na základe obydlia Pôvodných obyvateľov amerického kontinentu majú dnešné teepee štvorhrannú až osemhranovú konštrukciu s dlhým pilierom uprostred, ktorý formuje špičku stanu. Aby pyramídový stan zostal stabilný aj pri silnom vetre, tak musí byť jeho špička zabezpečená zo zeme kotviacimi lanami. Za to však práve vďaka vysokej špičke ponúka veľa voľného miesta v interiéri a možnosť sa bez problému vnútri postaviť. Poďme si v skratke prejsť výhody a nevýhody teepee.

Výhody

  • Ponúka veľa voľného miesta
  • Bez problémov sa v ňom postavíte

Nevýhody

  • Obmedzená stabilita
  • Náročné a nepraktické balenie
  • Potrebuje veľa miesta pre postavenie a zakotvenie
  • Uprostred vnútorného priestoru stojí pilier

Vďaka svojej výške a konštrukcii majú pyramídové stany relatívne veľkú plochu, do ktorej sa môže oprieť vietor. Vo veľmi veterných oblastiach tak môže dôjsť aj k zrúteniu stanu. V niektorých modeloch môžete variť aj vo vnútri, pretože ponúkajú u špice odnímateľný otvor, ktorým môže von prúdiť vzniknutý dym a dym. Kvôli svojej hmotnosti sú však naozaj určené na dlhodobý pobyt na jednom mieste.

Rodinný stan

Sú dve možnosti - buď si zaobstaráte stan pre viac osôb alebo špeciálny rodinný stan. Sú to stany presne určenie pre rodiny, ktoré veľmi často kombinujú viac konštrukcií a snažia sa spojiť ich výhody. To so sebou prináša aj nevýhody a to, že vďaka zložitejšie konštrukcii je tiež zložitejšie rodinný stan postaviť. Pre dosiahnutie správnej stability budete musieť zapojiť viac teleskopických tyčí a nutné bude aj zakolíkování stanu. Ako sa však postaví, tak ponúkne miesto, súkromie a dostatok úschovného miesta aj pre 6 osôb, vďaka čomu v ňom môžete pohodlne stráviť aj dlhší čas. Nižšie nájdete prehľadne ich výhody a nevýhody.

Výhody

  • Miesto pre mnoho osôb
  • Flexibilné interiér
  • Priehľadná okná a viac vstupov
  • Príjemná výška
  • Vysoký komfort

Nevýhody

  • Náročnejší postavenie
  • Ťažšie než klasické stany

Tento typ stanu sa snaží ponúknuť čo najviac charakteristík a vybavenie, aby dosiahlo kvalifikáciu stanu vhodného pre rodiny s deťmi. Vnútorný priestor s výškou pre státie, priehľadná "okná" a dostatok priestoru sú jednými z nich. Rozdelenie vnútorného priestoru do komôr zaručujeme komfort pre všetkých a dostatok miesta vo vnútri stanu možnosť prečkať v ňom bez problémov aj pár daždivých dní.

PONUKA RODINNÝCH STANOV

Počet osôb

Logicky budete hľadať rodinný stan pre počet osôb, ktorý korešponduje s Vašou rodinou. Mali by ste si však dať pozor, pretože nie vždy "čo je napísané, to je dané". Je však rozdiel medzi tým, že stan ponúka priestor pre 6 osôb, a tým koľko priestoru vlastne ponúka 1 osobe. Nie je vzácnosťou, keď výrobca vyhradí pre 1 osobu iba 60 cm šírky pre spanie. Pre predstavu, najmenší jednolôžkové postele majú šírku 80 cm.

Odporúčame tak odpočítať 1 osobu od uvedeného počtu osôb, pre ktorý je stan podľa výrobcu určený. Tým docielite, že všetci budú mať dostatok pohodlia a miesta pre spánok, ktorý je hlavne pri viacdenné turistike veľmi dôležitý.

Podľa množstva a veku detí je niekedy rozumnejšie zaobstarať viac miesto veľkého rodinného stanu viac malých stanov. Často je to príhodné aj pre pešiu či cykloturistiku, pretože rozdelíte hmotnosť veľkého stanu do viacerých menších, čo zjednodušuje jeho transport.

Čo by mal stan obsahovať?

Aby ste sa v rodinnom stanu cítili naozaj príjemne, tak existuje pár vlastností a funkcií, ktoré by stan mal v každom prípade obsahovať. Presne to si prejdeme v tejto kategórii

Predstan

Už tretí deň prší. Sotva vyjdete zo stanu, tak ste mokrí ako myši. Odporúčame vyberať rodinné stany, ktorých súčasťou vonkajšieho stanu je aj predstan, apsida alebo predsienka. Podľa druhu a konštrukcie stanu môžete v predsieni mať topánky v suchu, variť či dokonca mať tu postavený kempingový nábytok či uschovaná kola.

Apsida je časť vonkajšieho stanu u jeho otvoru, ktoré sa kolíky napne a tým vznikne malý priestor za otvorom stanu, v ktorom môžete mať už spomínané topánky. Predsienka už je časť vonkajšieho stanu, ktorá má vlastné teleskopické prúty a jej postavením vzniká taký menší tunel. Oboje platí hlavne pre malé rodinné stany. Súčasťou veľkých rodinných stanov už bývajú predstan či tunely.

Rodinný stan s predstanom

Okná

Termín "okná" je u stanu trochu zavádzajúce. Ide väčšinou o plastové okná, ktorá ako okno, a pritom ako vetrací otvor. Vďaka nim môžete nerušene pozorovať nočnú oblohu alebo prírodu okolo Vás. V drvivej väčšine prípadov sa dajú samozrejme aj zatemniť.

Moskytiéra

Keď už sme pri nerušeného sledovanie prírody, tak nie je pri stanovanie nič otravnejších, než keď Vás celú noc budia komária a ďalší hmyz vnútri stanu. Moskytiéra čiže sieť proti hmyzu by tak v normálnom prípade mala byť súčasťou každého stanu. Odporúčame si to však overiť. Svoje miesto nájdu hlavne u okien a vchodov do stanu. U veľkých rodinných stanov s viacerými komorami sú často tiež súčasťou jednotlivých komôr.

Podlážka

Aby ste pri spánku necítili každý koreň, na ktorom ležíte, tak odporúčame dbať na kvalitné podlážku. Mala by byť veľmi odolná a nepremokavá. Indikátorom toho je uvedený vodný stĺpec. Vrelo odporúčame si zaobstarať aj kvalitnú karimatku.

Samorozkladacie stany

Pre všetkých, ktorí hľadajú jednoduchosť, s kempovaním začínajú alebo sú jednoducho leniví (áno, aj takí sú), tak existujúcu samorozkladacie stany. Niekedy je nájdete aj pod pojmami sekundový stan alebo hádzacie stan. Vďaka pop up mechanizmu stačí doslova pár sekúnd na to, aby nadobudli správnu formu.

Existujú samozrejme aj samorozkladacie stany pre viac osôb, vďaka čomu bude Vaša rodina mať behom chvíľky kde prespať. Jeho zloženie chce rozhodne cvik, avšak čoskoro to dostanete do ruky. Nevýhodou je, že práve nešetrí miestom, avšak kto chce ušetriť čas a niekedy aj nervy pri stavení a rozkladania, tak hádzací stany sú ideálna voľba!

PONUKA RODINNÝCH STANOV

Záver

A sme u konca našej púte k výberu nového rodinného stanu. Prešli sme si typy, rôzne konštrukcie a kritériá výberu, vďaka ktorým by ste mali byť už schopní dokázať si vybrať stan pre rodinu podľa Vašich požiadaviek. Nám nezostáva, než sa rozlúčiť a dúfame, že sa uvidíme u ďalšieho článku!