Logo Logo
Detské topánky - ako vybrať správnu veľkosť
  • 05.06.2021
  • detské topánky, detská obuv

Vaše dieťa sa pomaly začína stavať na nohy a zdolávať prvé vlastné krôčiky. Niekoľko rokov na to už vaše dieťa behá po záhrade a rastie ako z vody. Určite ste už niekoľkokrát do tej doby museli riešiť rébus - ako vybrať správnu veľkosť detských topánok? Presne to objasníme v tomto článku!

Kvalitné detské topánky pre pohodlnú prechádzku

Detské topánky - ako vybrať správnu veľkosť?

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Určite poznáte aj z vlastnej skúsenosti, že veľkosť detských topánok sa u rôznych značiek dokáže veľmi líšiť. Dokonca niektoré topánky v rámci jednej značky dokážu mať odlišnú veľkosť alebo číslovanie, a často nájdete iba všeobecnú tabuľku veľkostí topánok. Často to vidíme napríklad u výrobcov ručne šitých topánok.

Detská noha sa stále vyvíja a základným prvkom pri výbere detských topánok sú práve individuálne rozmery nôh. Dôležitú úlohu však nehrá len dĺžka, ale aj šírka nohy.

Správne rozmery detské topánky

Na tému voľného priestoru v topánke, respektíve priestoru pre prsty, existuje veľa názorov. My sa prikláňame k tomu, že by v detskej topánke malo byť aspoň 12 mm voľného priestoru pre prsty. Veľa rodičov vidí vo väčšom priestore pre prsty viac času, než budú musieť kupovať väčšie topánky. To je však chybné uvažovanie. Rovnako ako u dospelých sa vďaka vlastnej hmotnosti detská noha v topánke rozťahuje. Vďaka optimálnemu priestoru pre prsty má tak noha možnosť sa prirodzene roztiahnuť, bez palca tlačili do špičiek detských topánok.

Ak je voľný priestor menší než 10 mm, tak bude palec detskej nohy pod neprirodzeným uhlom tlačiť do špičky, čím si dieťa pričiňuje na vážnejšie problémy v budúcnosti. Možno to môže znieť malicherné, avšak u dospelých túto deformáciu poznáme pod názvom Hallux valgus, čiže vybočený palec.

Samozrejme, deti rastú a s nimi aj veľkosť ich nôh. Medzi 3-6 rokmi rastie veľkosť detské nohy zhruba o 1 mm za mesiac. V tomto prípade už má zmysel aj väčší priestor pre prsty a my v tomto období odporúčame približne 17 mm voľného priestoru pre prsty.

Pýtať sa samotných detí, či im detská topánka správne sedí sa neodporúča. Nejde o to, že by sme deťom nechceli / nemali počúvať, ale faktom je, že samy ešte nedokážu veľkosť správne vyhodnotiť. Ich nervový systém nie je v tomto veku ešte dostatočne vyvinutý.

Rozhodujúca je pre výber i šírka detské topánky. V ideálnom prípade by mala detská topánka mať na každej stráne 1 až 2 mm voľného priestoru, čo znamená dohromady 2 až 4 mm.

Výška priehlavku sa u detí relatívne ťažko merajú. Tu ide hlavne o cit pri výbere. Často ide však v oblasti šnurovania či suchého zipsu poznať, či topánka sedí aj do výšky.

PONUKA DETSKÝCH TOPÁNOK

Ako zmerať detskú nohu

1. krok - zmerať skutočnú dĺžku a šírku chodidla

  • Postavte dieťa na papier a jednoducho chodidlo obkreslite.
  • Dbajte na to, aby dieťa pritom nesedelo na stoličke, ale naozaj stálo. Len tak dokáže na nohu preniesť svoju plnú hmotnosť.
  • Zmerajte vzdialenosť medzi pätou a najdlhším prstom.
  • Deti môžu mať mierne rozdiely vo veľkosti oboch nôh, takže sa riaďte väčším rozmerom.

Príklad:

  • Obkreslíte obe nohy dieťaťa a zmeriate vzdialenosť medzi pätou a najdlhším palcom na nohe. U jednej nohy vám vyjde vzdialenosť 14,1 cm a druhej nohy 13,9 cm. Vy sa budete riadiť podľa väčšieho rozmeru, teda 14,1 cm.

Pohodlná, dievčenské detská obuv

2. krok - určiť veľkosť topánky

  • Ako sme už skôr v článku prebrali - pridajte k dĺžke chodidla 1,2 cm (u detí vo veku 3 až 6 rokov pridajte 1,5 cm)
  • Vynásobte výsledok koeficientom 1,5 a vyjde vám približná veľkosť optimálne detské topánky

Príklad:

  • Dĺžka dlhšieho chodidla vášho dieťaťa je 14,1 cm. Pridajte 1,2 cm ako priestor pre prsty, čo nám dá dĺžku 15,3 cm
  • 15,3 potom vynásobte koeficientom 1,5 = 22,95
  • Výsledná veľkosť je tak 23, ale

POZOR: U topánok neexistuje celoeurópska norma veľkosti topánok. To znamená, že veľkosť 23 môže mať u rôznych výrobcov rôznu dĺžku v centimetroch.

  • Na veľkosť detské topánky tak nie je spoľah a riaďte sa vnútornou dĺžkou topánky udanú v centimetroch. Výrobcovia kvalitných detských topánok tento rozmer udávajú.

Metódy merania

Dĺžka chodidiel detských nôh a samotné detské topánky by sa mali pravidelne merať. Nie vždy v kamennom obchode nájdete správnu veľkosť a pre nakupovanie online chcete určite poznať spoľahlivú metódu. Pre meranie detské topánky existuje niekoľko spôsobov:

  • Najprv:
    • Detské topánky by mali byť vždy merať v centimetroch, keďže neexistuje celoeurópska norma veľkosti topánok - veľkosti sa rôznia podľa výrobcu.
    • Na zdravie nôh sa podpisuje aj výber ponožiek. Nekupujte pre deti moc krátke a upnuté ponožky
    • Nohy merať v stoji, kedy sa môže naplno preniesť hmotnosť na chodidlá, ktoré sa prirodzene rozťahujú
    • Dĺžka chodidla pravej nohy sa môže líšiť od dĺžky ľavej nohy. Niekedy môže byť tento rozdiel až 6 mm. Vždy sa orientujte podľa dlhšieho chodidla
    • Okrem vnútornej dĺžky topánky je dôležitá aj jej šírka a výška

 

  • Metódy merania dĺžky detskej obuvi
    • Palcový test - zlá metóda. Určite ste to všetci zažili, rovnako ako my. Nasadiť si topánku, tlačiť do päty a rodičia skúšali, kde ucíti môj palec na nohe a ako ďaleko je od špičky. Deťom sa v príliš krátkych topánkach nezdravo deformujú prsty, čo vedie k nepríjemným následkom v dospelosti. Palcový test je pre správne určenie dĺžky topánky úplne nedostatočný a nepresný
    • Priložiť chodidlo k podrážke - zlá metóda. Podrážka svojou formou nezodpovedá vnútorným rozmerom topánky.
    • Opýtať sa dieťaťa - zlá metóda. V útlom veku nedokážu deti veľkosť topánok poriadne rozoznať. Je to z dôvodu stále sa vyvíjajúceho nervového systému a mäkkosti detských nôh.
    • Miesto na päte - zlá metóda. Určite ste to tiež zažili. Nasunúť nohu v topánke čo najviac dopredu a zistiť koľko voľného priestor sa nachádza pri päty. Úplne nepresná metóda, pri ktorej sa u špičky krčí prsty, čo absolútne skresľuje voľný priestor v topánke.
    • Priložiť nohu ku stielke topánky - správna metóda. Touto metódou môžete ihneď zmerať dĺžku stielky (vnútornej vložky) a s priloženou nohou zistiť, koľko priestoru ku špici zostáva. Zistite si u výrobcu, či má topánka odnímateľnú stielku.
    • Šablóna - správna metóda. Túto metódu sme už spomenuli na začiatku článku. Dieťa postaviť na papier alebo kartón, obkresliť chodidlá a zmerať vzdialenosť od päty po najdlhší prst. Dĺžky pravého a ľavého chodidla sa môžu líšiť, takže sa vždy riadiť podľa väčšieho chodidla. K dĺžke chodidla pridáte 1,2 cm ako voľný priestor pre prsty a prirodzené roztiahnutie nohy. Pokiaľ si šablónu urobíte z kartónu, tak ju môžete skúsiť vložiť do vyberaných topánok. Ak sa po vybratí nebude nikde krčiť, tak je optimálna pre nohu vášho dieťaťa.
    • Meradlo obuvi - správna metóda. Obchody s kvalitnou obuvou disponujú aj meradlom obuvi, ktoré exaktne zmerajú rozmery vnútornej topánky.

 

  • Metódy merania šírky a výšky topánky
    • Neexistujú žiadne spoľahlivé metódy merania, ktoré by tieto rozmery overili. Spravidla však odporúčame dať prednosť zdravotnej obuvi pred módne obuvou.
    • Taktiež sa vyvarovať detskej obuvi sa zužujúci sa špičkou, ktorá by mohla zmenšiť priestor pre palce a roztiahnutie nohy. Nie je to tak, že čím viac priestoru doprajeme, tým lepšie. Moc široké topánky nedokážu ponúknuť dostatočnú stabilitu, a taktiež predstavujú zdravotné riziko.

PONUKA DETSKÝCH TOPÁNOK

5 tipov pre výber detských topánok

Ako zmerať veľkosť nohy dieťaťa a na čo si pri výbere prvých detských topánok dať naozaj pozor?

Základom je pravidelné meranie, ktoré by malo prebiehať čo 3 mesiace. Deti nerastú ako z vody iba do výšky, ale zväčšujú sa im aj končatiny, a to vrátane veľkosti nôh. Pravidelné meranie odhalí možný nedostatok priestoru vo vnútri topánky a nutnosti kúpu väčšej veľkosti topánok pre deti. Neodporúčame riadiť sa pocity vášho dieťaťa, pretože nemá ešte úplne vyvinutú nervovú sústavu a nedokáže tak veľkosť topánok presne vyhodnotiť. Ak neviete, ako správne zmerať veľkosť nôh či topánok vášho dieťaťa, tak všetky informácie sa dozviete v predošlej kapitole.

Chlapčenská obuv na suchý zips aj šnurovanie

Správny okamih nákupu topánok

Odporúčame topánky vyberať popoludní, keďže sa nohy cez deň prirodzene roztiahnu. U detí nie je od veci je nechať v obchode chvíli pobehovať bez topánok, čím sa ich noha taktiež roztiahne. Zvýšite tým šanca, že nakoniec nevyberiete malé topánky.

Detská zdravotná obuv

Zdravotná obuv pre deti by mala byť ľahká a flexibilná. To sa týka hlavne tých najmenších. Podrážka týchto topánok by mala byť taktiež flexibilné a protišmyková.

Materiály detských topánok

Detské nohy sa často potia. Pokiaľ chcete vášmu dieťaťu ponúknuť príjemnú klímu vnútri detské topánky, tak vyberajte priedušné materiály.

Šnúrky, zips alebo suchý zips?

Šnurovacie detské topánky a topánky na suchý zips majú tú výhodu, že ich môžete v prípade potreby ľahko povoliť, čím zvýšite môžete individuálne zvýšiť vnútorný priestor detských topánok.

Kedy má zmysel topánky kúpiť?

Topánky chránia pred chladom a možným zraneniam pri chôdzi. Topánky pre prvé krôčiky má zmyl kúpiť, ako už napovedajú, keď vaše dieťa začne pomaly chodiť. Batoľaťu sa následne začína tvoriť klenba nohy a svaly, šľachy a väzy na nohách sa dávajú do pohybu. Správna detská obuv je tak dôležitým prvkom v správnom vývine malého dieťaťa. Pokiaľ možno však nechajte svoje dieťa chodiť na boso. Cez všetky topánky sveta je to stále to najlepšie pre správny vývin nôh.

Topánky pre bábätká - na čo my pri výbere myslieť?

Ako sme už spomenuli, topánky pre bábätká dávajú zmysel až vo chvíli, kedy začne chodiť a so svojimi krôčiky sa odváža von. Rovnako tak sa budeme opakovať, ale pokiaľ možno by takto malé deti mali čo najčastejšie chodiť na boso, čo je úplne najlepšia možnosť pre správny vývin. Vonku je to však často na topánky, a preto odpovieme na časté otázky k topánkam pre bábätká a pridáme ďalšie rady tipy.

Detská obuv na suchý zips

Môžem použiť topánky z druhej ruky?

Tu musíte byť opatrní. Rozhodne by ste dieťaťu nemali kupovať použité topánky, ktoré majú na strane opotrebovanú podrážku. Môžete tým veľmi ovplyvniť návyky a narušiť správnu chôdzu. Použité detské topánky by taktiež nemali stratiť na pôvodnú flexibilite. Dobre je preskúmajte a hľadajte mechanická opotrebovanie a deformácie.

Šnurovacie topánky alebo suchý zips?

Správne obuté detské šnurovacie topánky sú rovnako dobré, ako správne obuté detské topánky na suchý zips. Dôvodom je, že ich môžete individuálne utiahnuť alebo povoliť. Výhodou topánok na suchý zips je ten, že sa dieťa veľmi rýchlo dokáže naučiť si ich samo obuť. Mali by ste však vždy po dieťati skontrolovať, či nie sú topánky moc alebo málo utiahli.

Potrebuje dieťa druhý pár topánok?

Ak je vaše dieťa veľa aktívny, tak rozhodne druhý pár topánok odporúčame. Malé deti sa rýchlo spotí, takže druhý pár topánok ponúkne možnosť nechať potom prvý pár riadne preschnúť a prevetrať

Tipy a rady k prvým topánkam

  • Uistite sa, že vrchná časť topánky je z mäkkého materiálu, aby nohu vášho dieťaťa nesťahovala.
  • Flexibilná podrážka podporuje prirodzený vývoj nohy a jemnej motoriky
  • Flexibilná podrážka by mala byť protišmyková, aby ponúkla dostatočnú stabilitu.
  • Nízka hmotnosť detských topánok je dôležitým faktorom. Hlavne v prvých mesiacoch chôdze, čím šetríte chrbticu a chrbát dieťaťa.
  • Merajte detskej nohy správnymi metódami, ktoré sme vám vypísali v predchádzajúcich kapitolách
  • Ponožky pre deti by nemali byť moc krátke, aby nesťahovali palce, a moc dlhé, aby pri nosení nevznikali otlačenie.
  • Priebežne kontrolujte detskej nohy na prípadné otlačenie sčervenanie kože alebo pľuzgiere. Pravidelne premerajte detskú obuv a nohy.

PONUKA DETSKÝCH TOPÁNOK

Záver

Dúfame, že sme Vám objasnili správne meracie metódy merania detských nôh a detských topánok, vďaka ktorým dokážete vášmu dieťaťu vybrať správnu veľkosť detských topánok!