Logo Logo
Ako dlhé pádlo na paddleboard?
  • 21.08.2021
  • paddleboeard, SUP,

Na túto otázku sa pýta veľa ľudí, ktorí si chcú paddleboard zaobstarať. Počíta sa dĺžka pádla z výšky postavy? Sú univerzálnej veľkosti pádiel? Počíta sa z dĺžky paže? Veľa otázok, na ktoré odpovieme v tomto článku.

SUP pre jazdu na vode

Ako dlhé pádlo na paddleabord?

Správnu dĺžku pádla na paddleboard určujú 4 hlavné faktory, ktoré si spoločne prejdeme. Na konci článku tak budete vedieť pri akej príležitosti, podmienkach a postave zvoliť správne pádlo na paddleboard.

Ako sme už spomenuli, existujú 4 hlavné faktory, na ktorých závisí dĺžka pádla pre SUP:

  1. Dĺžka paže jazdca
  2. Výška postavy jazdca
  3. Hrúbka paddleboardku
  4. Použitie / použitia

Poďme si ich detailnejšie rozobrať.

Dĺžka paže a výška postavy

Pravdepodobne najzrejmejší úlohu pri voľbe pádla hrajú výška postavy a dĺžka paže jazdca. Logicky čím vyššia budete, tým dlhšia musí pádlo byť. Ako ale jednoducho a rýchlo zistiť presnú dĺžka pádla?

K tomu existuje jedno jednoduché pravidlo

Zdvihnite a natiahnite ruky kolmo hore - pritom by pádlo na paddleboard malo výškou dosiahnuť k vášmu zápästia. To znamená, že by ste mali môcť dlaň jednoducho položiť na hrušku pádla (hlavička pádla).

Ako sa pekne po slovensky hovorí, sú výnimky potvrdzujúce pravidlo, čo platí aj v tomto prípade. Napríklad čím lepšie je vaša technika pádlovania, tým kratšia SUP pádlo môžete použiť.

Karbónové pádlo pre paddleboard

Vplyv hrúbky paddleboard

Ďalším dôležitým faktorom je hrúbka paddleboardov, respektíve ako vysoko plocha boarde vyčnieva z vody. Čím vyššie nad hladinou na boarde stojíte, tým samozrejme dlhší musíte mať pádlo. Niektoré paddleboardy majú znížený profil v miestach, kde jazdec stojí, čo by sa nemalo zabúdať.

Použitie / použitia

Posledným faktorom pri výbere pádla na SUP je jeho vlastné použitie. Pred kúpou by ste si tak mali položiť otázku - k čomu a kde chcem pádlo vlastne použiť?

Pokiaľ chcete napríklad prevádzkovať SUP surfing, tak by malo byť pádlo o niečo kratšia pre rýchlejšie manévrovanie. Dlhšie pádlo by u neho bolo na obtiaž a hodí sa skôr pre začiatočníkov, ktorí s týmto vodným športom začínajú.

Ak však chcete na svojom Stand up Boardu prekonávať väčšie vzdialenosti, tak by ste na dĺžke nemali šetriť. Kto si ešte nie je úplne istý svojim zameraním jazdy na SUP, tak stále môže použiť naše už spomínané pravidlo.

Pre všetky čakajúce na konkrétne čísla sme zostavili menšie prehľad. Avšak stále myslite na to, že ide o pocitovú vec a niekomu môže pri niektorých odvetviach svedčiť trochu iné dĺžka pádla. Všeobecne však platí dĺžky pádla na SUP uvedené dole:

Dĺžka pádla vzhľadom k typu paddleboarding a dĺžke trás

Typ paddleboardingu Dĺžka pádla
SUP surfing a krátke trasy výška postavy + cca 8 cm
Univerzál a stredné trasy výška postavy + cca 20 cm
SUP dlhé trasy výška postavy + cca 25 cm

Ak si nie ste istí s výberom nového paddleboard a hľadáte pár rád a tipov, tak pre vás o tom máme článok Ako vybrať paddleboard, v ktorom nájdete veľa užitočných informácií.

Záver

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme si ukázali hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú správnu dĺžku pádla na SUP. Pevne veríme, že teraz už viete, ako dlhé pádlo na paddleboard si máte vybrať, aby ste na svojom paddleboard mohli krájať vlny mora či užívať pokojné prechádzky na jazere.