Logo Logo
Ako vybrať paddleboard?
  • 21.08.2021
  • paddleboeard, SUP,

Leto je tu, je potreba kúpiť paddleboard! V tomto článku sa dozviete užitočné rady a tipy, na čo sa pred kúpou paddleboard zamerať.

Paddleboard ponúka veľa zábavy

Ako vybrať paddleboard?

"Ktorý paddleboard si mám ako kúpiť?" Vďaka širokej ponuke nemajú začiatočníci často na túto otázku odpoveď. Náš článok nie je určený pre hardcorovej jazdcov, ale pre nadšencov, rodiny či ľudí, čo si chcú zísť potok, pádlovať na jazere alebo využiť fitness výhody, ktoré používanie paddleboard prináša. Zameriame sa na nasledujúce kapitoly:

Pevný alebo nafukovacie?

Asi najdôležitejšia otázka hneď na začiatok - pevný alebo nafukovacie paddleboard? Čo sa týka výberu, tak oveľa širšie je medzi nafukovacími paddleboardy, ktoré sú rozšírenejšie. Nižšie sa pozrieme na silné a slabé stránky oboch druhov.

Prevedenie

V dnešnej dobe fungujú nafukovacie paddleboardy rovnako tak dobre, ako ich pevné (často ťažšie) náprotivky. Aj v pretekoch dokážu jazdci na špeciálne upravených nafukovacích boardoch minimálne držať krok s pevnou konkurenciou. Trik v konštrukcii nafukovacích paddleboardov spočíva v tkanie a lepenie tisícov vlákien medzi vrchnú a spodnú časť, čo umožňuje board nafukovať pod vysokým tlakom bez strachu z deformácie nafukovacieho dosky.

Táto technika so sebou prináša pevnosť a tuhosť nafukovacieho paddleboardu, ktorá bola pred pár rokmi ešte nemysliteľná. Špeciálne pretekárske paddleboady alebo paddleboardy na splavovanie vĺn sú poslednou baštou ľahkých pevných paddleboardov, keďže sa pri týchto disciplínach lipnú na maximálnu tuhosti a na milimetre presnú formu lode. Na jazerách a potokoch už však vládnu nafukovacie verzie.

PONUKA PADDLEBOARDOV

Zaobchádzanie, skladovanie a preprava

Pevné paddleboardy síce potrebujú pre prevoz autom strešný nosič. S trochou cviku a opakovanie však máte board k autu počas minúty pevne pripevnený a na mieste pri vode rovnako rýchlo odstránený, čím odpadá namáhavé nafukovanie. Kto však nemá garáž alebo iné priestory na skladovanie, tomu iná možnosť ako nafukovacie paddleboard rovnako neostane. Paddleboard na pokojnú vodu majú medzi 3 a 3,80 m dĺžky, čo je na väčšinu pivníc proste moc dlhé.

Nafukovacie paddleboardy majú tú výhodu, že po vyfúknutí sa dajú jednoducho zložiť do veľkosti batohu, vďaka čomu sú veľmi skladné. Prenosná taška a pumpa býva spravidla v základnej výbave každého nafukovacie padldeboardu, ktorého nafúknutie trvá 5-10 minút.

Nafukovacie paddleboard

Správne rozmery

Ako sme už spomenuli, tento článok je hlavne pre Stand up paddleboard nadšencov, rodiny, čo si chcú užiť zábavy, fitness nadšencov zlepšujúce si kondíciu alebo ľudí, čo na vode radi objavujú nové miesta. To zahŕňa jazdu po jazere, potoku alebo na pokojnom mori bez vĺn. Zmieňujeme to z toho dôvodu, že špeciálne paddleboardy na špecifické využitie majú svoje vlastné kategórie a rozmery.

Ku správnym rozmerom paddleboardu patrí aj správne pádlo na paddleboard. V našom článku Ako dlhé pádlo na paddleabord sa dozviete veľa užitočných rád a tipov, aby ste si vybrali pádlo so správnou dĺžkou!

Dĺžka

Naše špecifiká tak rýchlo vymedzujú vhodnú dĺžku paddleboard. Dĺžky väčšina paddleboard sa udáva v stopách a palcoch. Pre rýchly prepočet je dobré vedieť, že:

Konverzná tabuľka stôp a palcov na cm

1 stopa 30,48 cm
1 palec 2,54 cm

Ak má board teda dĺžku 11 stôp a 2 palce (značí sa 11'2''), tak rýchlym výpočtom vieme, že to je zhruba 340 cm.

Dosky pre začiatočníkov na SUP sú zvyčajne v rozmedzí 10'2'' a 12'6''. Dlhšia loď je o niečo rýchlejší a lepšie drží smer (môžete tak viackrát pádlovať na jednej strane, bez toho aby ste rýchlo stratili kurz). Ďalej má väčšiu nosnosť, čím je dobre využiteľná pre SUP jazdcov na dlhšie trate voziacou so sebou aj príslušenstva.

  • Malý tip: Kto vie, že bude používať svoj paddleboard kúsok od pláže, ten bude spokojný s boardom s dĺžkou medzi 10'2'' a 11'2''.

Šírka

Pre začiatočníkov je vhodná šírka paddleboardu medzi 32 a 34 palcami. Užšie paddleaboardy už dokážu byť pre väčšie jazdca trochu vratké. Pre lepší prehľad sme pre vás pripravili následnú klasifikáciu podľa šírky:

Tabuľka šírky paddleboard a ich vhodné použitie

Šírka Vhodné použitie

63 cm /   25 palcov

Závodné paddleboardy. Extrémne vratký, je potreba veľa cviku na zvládnutie správnej techniky.
73,5 cm / 29 palcov Športovejší verzia pre dlhšie trate a skúsených jazdcov, ktorí berú vratkosť lodi ako výzvu.
89 cm /   35 palcov Univerzál pre pokojné dlhšie trate či zábavu s rodinou

Pevné paddleboardy s ostrejšími hranami býva spravidla stabilnejšie, než ich nafukovacie náprotivky a z toho dôvodu môžu byť pokojne 3-5 cm užší ako v popise vyššie.

Hrúbka

Väčšina univerzálnych SUP má hrúbku medzi 10-15 cm (4 až 6 palcami). 4palcový boardy sú väčšinou najlacnejšími variantmi, alebo boardy pre deti. Preto tieto boardy odporúčame ľuďom maximálne do 60 kg. Ťažšie jazdci by sa rozhodne mali poobzerať po 6palcovém boardu, ktorý im dodá patričnú stabilitu.

Windsurf paddleboard

Z SUP na WindSUP

Stand up paddleboard je veľkou zábavou vo chvíli, keď je hladina vody pokojná a panuje bezvetrie. Keď však začne vanúť vietor, čo takto rýchlo prirobiť plachtu a skúsiť windsurfing?! Aby toto bolo možné, tak musí váš paddleboard spĺňať nasledujúce kritériá:

Ukotvenie päty sťažňa

Pre ukotvenie sa používa insert, čiže jazdec, ktorý je spojovacím článkom medzi paddleboardom a plachtou, respektíve pätou sťažni.

Stredový fin

Stredový fin sa radí medzi väčšie finy a umožňuje stúpať proti vetru a zabráni tak, aby vás vietor sfúkaval po vetre.

 

 

PONUKA PADDLEBOARDOV

Záver

Prešli sme si základné rozdelenie paddleboardov, ich rozdielne rozmery či vhodnosť použitia a pozreli sme sa na možnú prestavbu paddleboardu na WindSUP, ktorý sa už blíži windsurfingu. Veríme, že Vám náš článok dodal všetky potrebné info k tomu, aby ste si teraz mohli vybrať správny paddleboard! Nám už nezostáva nič iné ako sa rozlúčiť a uvidíme sa u ďalšieho článku!