Logo Logo
Ako prať páperovú bundu?
  • 23.11.2021
  • páperova bunda,

Kto sa rozhodne pre kúpu páperovej bundy, tak investuje spravidla do kvalitného oblečenia. Správna údržba a starostlivosť je tak najdôležitejší prvok pre čo najdlhšiu životnosť tohto typu zimnej bundy. Iste ste už narazil na to, že napríklad s praním páperových búnd sa musí postupovať podľa určitých pravidiel. Na to, ako prať perovú bundu a na ďalšie tipy na údržbu a starostlivosť o ňu sme sa zamerali v našom článku.

Pánska páperová bunda

Ako prať páperovú bundu?

Hneď zo začiatku sa pozrieme na to, či je vôbec nutné páperové bundy prať a ak áno, tak v akých prípadoch. Následne si prejdeme možnosti prania perových búnd a aké môžete použiť pracie prostriedky. Pranie je však iba časť celého procesu a bez správneho sušenia by síce bola bunda vypraná, ale stratila by svoje izolačné vlastnosti. Preto si na záver prejdeme sušenie páperových búnd a či ich môžete sušiť v sušičke na bielizeň. Poďme na to!

Je nutné páperovú bundu prať?

Ako už názov napovedá – páperová bunda sa vo vnútri skladá z husacieho alebo kačacieho peria a voda nie je práve ich najväčší kamarát. Perie sa s vlhkosťou zrúti, zlepí, splstnatie a stratí svoje izolačné vlastnosti. Správne sušenie je ďalším z dôležitých faktorov na to, aby vaša páperová bunda nestratila po čistení svoje termoizolačné vlastnosti. K tomu sa dostaneme v ďalších častiach nášho článku. Ak chcete poznať všetky silné stránky páperových búnd a ich najvhodnejšie použitie, tak vám odporúčame náš článok Ako vybrať zimnú bundu, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov!

Odporúčame bundu prať naozaj pokiaľ je to nutné. Často totiž stačí, keď malé nečistoty na rukáve či golieri umyjete vlhkou handričkou alebo bundu obrátite na ruby a necháte vyvetrať. Pokiaľ bundu budete prať, tak po usušení nezabudnite na často zabúdanú správnu impregnáciu.

STAROSTLIVOSŤ O OBLEČENIE A OBUV

Pranie páperovej bundy

Ak je čistenie handričkou už nedostatočné, tak je potrebné prejsť k praniu. Ale ako vyprať páperovú bundu? Na výber pritom máte medzi ručným praním a praním v práčke. Pokiaľ sa rozhodnete páperovú bundu prať v práčke, tak odporúčame, aby práčka mala minimálne objem 6 kg. Ak máte menšiu práčku, tak odporúčame ručné pranie. Ide o to, aby bunda mala v bubne dostatočný priestor a zabránilo sa tým tomu, že by sa perie vo vnútri bundy veľmi pokrčilo. Z toho dôvodu by ste mali páperové bundy prať samostatne bez ďalších textílií.

Než vložíte páperovú bundu do práčky, tak skontrolujte, či nemá žiadne diery či trhliny. To sa nelíši od toho, ak chcete prať napríklad páperový vankúš. Aj najmenšie poškodenie vonkajšieho materiálu sa môže počas prania viac rozorvať a v najhoršom prípade otvoriť priestor na únik peria v práčke. Nezabudnite pred praním vyprázdniť všetky vrecká a uzavrieť všetky suché a klasické zipsy. Vďaka tomu sa nemôže látka o nezachytiť a poškodiť. Samozrejme, rovnako ako iné bundy, vkladajte páperovú bundu do práčky naruby.

SIMOND Páperová Bunda Light Alpi

Poďme si teraz prejsť, ako vyprať páperovú bundu v práčke. Čo sa týka pracieho prostriedku, tak je v každom prípade nutné použiť špeciálny prací prostriedok na perie. Klasické pracie prostriedky totiž obsahujú látky, ktoré rozkladajú proteíny. To je veľmi efektívne pri boji so škvrnami, ale na čistenie peria úplne nevhodné, pretože samotné perie sa skladá z bielkovín, ktoré by mohli byť takýmto čističom ťažko poškodené. Čistiace prostriedky na perie sú tak špeciálne upravené na to, aby perie nepoškodili a často dokážu bundu počas prania rovno impregnovať.

Rozhodne na perie nepoužívajte zmäkčovače! Bundu perte na 30 °C s programom na jemné pranie s jemným odstreďovaním. Pri viac ako 400 otáčkach by sa mohlo perie vo vnútri bundy poškodiť. Aby bolo zaistené úplné vypranie pracieho prostriedku, odporúča pridať cyklus plákania.

Ručné pranie alebo pranie v práčke?

Ručné pranie je šetrným spôsobom prania a po dlhú dobu považované za jediným rozumným spôsobom, ako prať páperové bundy. Moderné práčky však dokážu pri praní už byť k páperovým výrobkom oveľa šetrnejšie, čo sa týka aj prania iných citlivých materiálov.

Veľmi dôležitým parametrom je veľkosť bubna práčky, do ktorej by sa malo vojsť aspoň 6 kg bielizne. Prečo? Dôvod sme už spomenuli v predošlej časti článku. Pri praní páperovej bundy je potrebné, aby sa bunda v bubne mohla voľne pohybovať a perie sa počas prania, plákania a odstreďovania nekrčilo. Presne z toho dôvodu by sa mala perová bunda prať samostatne bez ďalšej bielizne.

Ako sušiť páperovú bundu

Pri čistení páperovej bundy nie je pranie jej jedinou dôležitou časťou. Rovnako dôležité je totiž jej správne sušenie. Napríklad ihneď po vypraní sa nesmie páperová bunda nikdy zavesiť na sušenie! Perie vo vnútri bundy by sa mohlo premiestniť do spodnej časti bundy a splstnatieť. Tak potom, ako sušiť páperovú bundu?

Najlepšou voľbou je sušiť páperovú bundu v sušičke na bielizeň. Týmto spôsobom perie rýchlo a dôkladne vyschne bez toho, aby zanechávalo zvyškovú vlhkosť. Pri sušení v sušičke zvoľte maximálne teplotu 40 °C a dĺžku programu maximálne 1 hodinu. Vyššie teploty a dlhšie sušenie by dokázali perie poškodiť. Po 20 až 30 minútach čistenia odporúčame bundu vytiahnuť zo sušičky a našuchoriť. Následne potom vrátiť do sušičky a pokračovať v sušení.

Aby ste zabránili splstnateniu peria v sušičke, tak sa často odporúča malý trik v podobe pridania 2 tenisových loptičiek do bubna sušičky. Počas rotácie totiž tenisové loptičky bundu „naklepú“, čím sa perie vo vnútri našuchorí. Samozrejme musia byť loptičky čisté, nesmú púšťať farbu av najlepšom prípade by mali byť nové. Akonáhle bunda po sušení vychladne, mali by ste ju pre istotu skontrolovať na zvyškovú vlhkosť a v prípade potreby proces sušenia opakovať. Samozrejme nesmiete po usušení zabudnúť na impregnáciu páperovej bundy.

Čo ak nemám sušičku?

Ako sušiť páperovú bundu v sušičke máme za sebou. Nie sme však naivní a samozrejme vieme, že sušička bielizne nie je súčasťou veľkého množstva domácností. Ako teda v tomto prípade bundu správne sušiť? Máte na výber medzi 2 možnosťami - buď ju budete sušiť na kúrenie alebo na sušiaku. V tomto prípade však musíte prevziať rolu tenisových loptičiek a bundu pravidelne pretrepať, čím zabránite zhlukovaniu peria! Je to oveľa náročnejšie ako sušenie v sušičke, ale v tomto prípade nie je na zvyšok.

PONUKA PÁPEROVÝCH BÚND

Záver

A sme na konci nášho článku. Perová bunda je veľmi obľúbeným typom zimnej bundy, ktorá nachádza využitie na šport aj voľnočasové nosenie. Je to drahším typom bundy, a preto je správna údržba, zaručujúca dlhú životnosť a stále tepelnoizolačné vlastnosti, o to dôležitejšie. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to