Logo Logo
Ako vybrať nosič bicyklov na ťažné zariadenie?
  • 02.02.2023
  • nosič bicyklov na ťažné zariadenie,

Prevoz bicyklov hromadnou dopravou je často dosť nepraktickou záležitosťou, ľahko navyše môžete svoje obľúbené športové a relaxačné náčinie vplyvom takejto prepravy poškodiť. Ďaleko praktickejšie je doprava vlastným či prenajatým vozidlom, ak ho máte a môžete mať k dispozícii. Potom nie je potrebné riešiť, ako bicykel dostanete napríklad na chatu na víkend, na dovolenku v tuzemsku aj v zahraničí, prípadne rovno na cyklistické preteky. Nie každý z vás ale disponuje priestrannou dodávkou, poprípade obytným karavanom, kam sa dajú bicykle bez problémov uskladniť. Pre bežné osobné automobily, ale aj SUV, je nevyhnutné počítať s inštaláciou špeciálneho prídavného nosiča na bicykle.

Ako vybrať nosič bicyklov na ťažné zariadenie?

Ako vybrať nosič bicyklov na ťažné zariadenie

Existuje hneď niekoľko variantov nosičov bicyklov. Prvý variant, ktorý je asi najčastejší, ale má určite svoje „muchy“ v značne limitovanom počte bicyklov, ktorý môže pojať, predstavuje nosič bicyklov na strechu. Alternatívou prepravy bivyklov je potom nosič na zadné dvere. Ten sa dá uplatniť najmä pri väčších automobiloch a tých vozidlách, ktoré majú takzvané piate zadné dvere. Veľmi populárnymi modelmi sa však v posledných rokoch stávajú nosiče bicyklov na ťažné zariadenia, a to hneď z niekoľkých praktických dôvodov.

O čom premýšľať, keď si nosič kupujete?

V prvom rade je potrebné dôkladne zvážiť, koľko bicyklov so sebou budete spravidla prevážať. Je jasné, že sa ich počet môže každú cestu líšiť. Ak máte ale napríklad štvorčlennú rodinu a počítate s pravidelnými dovolenkami na bicykloch nielen s partnerom, ale aj s deťmi, je logické, že si vyberiete také zariadenie, ktoré dokáže pojať minimálne štyri bicykle. Nosiče majú tiež rozličnú nosnosť, čo treba brať do úvahy.

Nosnosť

Maximálna nosnosť nosiča bicyklov je veľmi dôležitým parametrom. Najmä v poslednej dobe sa totiž rozmohla móda takzvaných elektrobicyklov, ktoré majú prídavné motocykle, vďaka ktorým sa dajú pridávať watty počas jazdy, takže sa cyklisti pri výstupoch v kopcoch nemusia tak namáhať. Ide o praktickú vec hlavne u ľudí bez ideálnej fyzickej kondície, často však elektrobicykle používajú napríklad aj seniori, u ktorých je to predsa len vcelku vítaná pomoc.

Ak sa zaujímate o nové elektrobicykel, tak vám odporúčame článok Ako funguje elektrobicykel, v ktorom sa dozviete všetky jeho prvky a možnosti.

Hlavné však je, že sú elektrobicykle v drvivej väčšine o poznanie ťažšie, než je tomu v prípade klasických bicyklov. Rozdiel pri každom modeli môže byť pokojne 10 a viac kilogramov. Keď potom prevážate väčšie množstvo bicyklov, môže byť maximálne zaťaženie nosiča a celého vozidla už pomerne značné. Práve z tohto dôvodu si treba nosnosť zariadenia ustrážiť, keď ho vyberáte v obchode, prípadne v e-shope.

Umiestnenie

Ako už bolo spomenuté, existujú tri základné druhy nosičov bicyklov. Líšia sa nielen v tom, kde sa v rámci vozidla inštalujú, ale aj svojou konštrukciou, spôsobom uchytenia bicyklov, možnosťou odobratia, zamykaním a radom ďalších aspektov. Nižšie sa zameriam predovšetkým na nosič bicyklov na ťažné zariadenie, ktorý sa právom začína tešiť najväčšej obľube.

Kompatibilita

Úplne samozrejmou vecou by pri výbere držiaka na bicykel na auto, teda nosiča na bicykle, by mal byť fakt, či je vami vybraný konkrétny model možné použiť na značku a druh auta, ktoré vlastníte, prípadne ste si ho zapožičali niekde v autopožičovni. S týmto by vám mal poradiť predajca, niektoré zariadenia sú však pomerne univerzálne, takže najskôr problém s adaptibilitou nebudete musieť príliš riešiť.

NOSIČE BICYKLOV NA AUTO

Nosiče bicyklov na ťažné zariadenie: Ich prednosti a nedostatky

Pokiaľ máte záujem o nosič na ťažné zariadenie, je samozrejme nutné, aby malo vaše vozidlo toto ťažné zariadenie zabudované. Ide o onú typickú guľu, ktorá sa nachádza v zadnej časti vozidla v blízkosti nárazníkov. Veľkou prednosťou nosiča bicyklov na ťažné zariadenie je ľahká manipulácia, lepšie povedané jednoduchosť, s akou sa dá nasadiť, pretože ho skrátka iba napojíte na spomínanú guľu a zaistíte. Samotné bicykle potom už len stačí pripevniť k nosiču.

Jednoduchá nakládka

Nesporné pozitívum oproti nosiču na strechu spočíva v tom, že bicykle nemusíte zdvíhať do nijako závratnej výšky, obvykle sa umiestňujú niekam k pásu dospelého človeka. Rozhodne sa tak s bicyklami nebudete trápiť zdvíhaním nad hlavu. Podobne jednoduché je aj uchytenie bicyklov. Moderné zariadenia disponujú pákami a skrutkami, s ktorými sa dá pomerne hravo manipulovať. Zaistí pritom dôkladné zabezpečenie prepravovaných vecí, ktoré tak ani pri rýchlejšej jazde niekde po diaľnici nemôžete z nosiča vytratiť.

Nosič bicyklov na ťažné zariadenie Thule VeloCompact 3

Úsporné riešenie

V dnešnej dobe, kedy mnohokrát výrazne kolíšu ceny pohonných hmôt, je určite zaujímavé aj hľadisko ich spotreby pri vozidle v momente, keď použijete nosič bicyklov. Tu je dobré upozorniť na to, že napríklad strešné nosiče značne zvyšujú spotrebu benzínu alebo nafty. V tomto ohľade naopak nosič bicyklov na ťažné zariadenie vychádza zo všetkých troch druhov asi najlepšie, pretože sa najmenej zaťažuje samotná konštrukcia a zaťaženie vozidla.

Klasické bicykle verzus elektrobicykle

Elektrobicykle nielenže majú vyššiu hmotnosť, teda musíte počítať s tým, že ich možno nebudete schopní prepraviť také veľké množstvo na jednom nosiči bicyklov, ale tiež majú väčšinou robustnejšie parametre. Tu je možné opäť nosič bicyklov na ťažné zariadenie brať ako výhodu, pretože pri ňom máte viac miesta ako napríklad v prípade, keď zvolíte nosič na zadné dvere. Všímať by ste si mali tiež držiaky a úchyty, tie musia byť pre elektrobicykle predsa len masívnejšie a odolnejšie, a to už práve kvôli spomínanej vyššej hmotnosti.

Najznámejšie značky

K asi najznámejším výrobcom nosičov bicyklov (nielen) na ťažné zariadenia patrí švédska firma Thule. Je však rozhodne na mieste oznámiť, že sa výrobou týchto praktických doplnkov vozidiel zaoberá aj česká spoločnosť Hakr, ktorá sídli v Brne. Opomenúť samozrejme nemožno ani ďalšiu slávnu značku, a to taliansky koncern Peruzzo.

Záver

A sme na konci nášho článku. Než teda začnete s výberom konkrétneho nosiča na ťažné zariadenie, tak je potrebné vedieť zopár veľmi dôležitých faktorov, ktorý výber ovplyvní. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako a podľa čoho vybrať nosič bicyklov na ťažné zariadenie, či už plánujete cyklovýlet s rodinou, sólo alebo chcete prevážať elektrobicykle.