Logo Logo
Ako funguje elektrobicykel
  • 08.11.2021
  • elektrobicykel, ako funguje elektrobicykel,

Jedno je jasné – trh s elektrobicyklami rastie stále rýchlejšie. Dnes totiž nájdete elektrobicykle zastúpené v takmer všetkých cyklistických odvetviach od mestských elektrobicyklov, horských elektrobicyklov až po skladacie elektrobicykle. Ako vlastne elektrobicykel funguje a ako veľmi ovplyvňuje jeho jazdné vlastnosti elektromotor, batérie a ďalšie komponenty? To sa dozviete v našom článku.

Ako funguje elektrobicykel

Ako funguje elektrobicykel

Po krátkom zabrúsení do histórie sa ihneď vrhneme na vlastnosti a komponenty, ktoré zásadne ovplyvňujú fungovanie elektrobicykla. Začneme elektromotorom, ktorého umiestnenie má veľký vplyv na jazdné vlastnosti elektrobicykla. Následne sa pozrieme na to, ktoré komponenty môžu za plynulé zapájanie asistencie pri šliapaní a na záver si prejdeme srdce elektrobicykla, čo je batéria. Poďme na to!

Rýchly návrat do minulosti

Ranné náčrty a pokusy prvých elektrických motorov na bicykloch sa datujú už ku koncu 19. storočia. Dokonca už vtedy boli vytvorené rôzne prototypy ako tandemové elektrobicykle, avšak na počiatky komerčného využitia elektrobicyklov si museli ľudia počkať až ku koncu 20. storočia. Odvtedy vývoj naberal na rýchlosti, čo sa prejavilo vo vytvorení sekcie mestských elektrobicyklov, ktoré využívali hlavne seniori.

Výrobcovia elektrobicyklov si uvedomovali veľký potenciál, ktorý v elektrobicykloch drieme, avšak bojovali s technickými ťažkosťami. Najväčšou výzvou pritom bolo zaistiť kompaktnú veľkosť a vysokú kapacitu batérie elektrobicykla. Vďaka dnes širokej ponuke typov elektrobicyklov je jasné, že progres v tomto cyklistickom neodvetví rozhodne nestagnuje.

PONUKA ELEKTROBICYKLOV

Umiestnenie motora elektrobicykla

V obchodoch nájdete hlavne elektrobicykle so stredovým pohonom, ktorého elektromotor je súčasť stredového zloženia. Vďaka tomu ponúka veľmi dobré jazdné vlastnosti a nízko položené ťažisko. Stredové motory využívajú na pohon elektrobicykla nábojovú prevodovku, ktorá je k stredovej osi spojená reťazou. Toto umiestnenie motora elektrobicykla nájdete takmer vo všetkých typoch od mestského elektrobicykla až po horské elektrobicykle.

Druhým najpoužívanejším typom je elektromotor na zadnom kolese, respektíve v zadnom náboji kolesa. Tento typ elektrobicykla spoznáte jednoducho vďaka veľkosti zadného náboja, v ktorom je elektromotor schovaný. Výhodou tohto prevedenia je efektívny prenos sily, avšak vysoká hmotnosť motora na zadnom kolese negatívne ovplyvňuje celkové jazdné vlastnosti. Nepriateľom tohto prevedenia je tiež možné prehriatie pri tiahlych stúpaniach. Posledným typom je elektromotor v prednom kolese elektrobicykla. Toto prevedenie sa však takmer vôbec nepoužíva.

Horský elektrobicykel Conway

O vlastnostiach, výhodách a nevýhodách rôznych druhov pohonov elektrobicykla sme detailnejšie písali v našom článku Elektrobicykel - zadný alebo stredový pohon?, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov.

Senzory elektromotora

Senzory elektromotora zaručujú, že pohonná jednotka optimálne podporuje jazdcov v momentoch, kedy šliape do pedálov. Niektoré modely, ako tie od Bosch, disponujú konceptom troch senzorov, vďaka ktorým sa vykonáva cez 1000 meraní krútiaceho momentu, frekvencia otáčok a rýchlosti elektrobicykla za sekundu. Pomocou presného merania sa potom efektívne dosahuje to, že elektrobicykel vás pri šliapaní podporuje práve vo chvíľach, kedy potrebujete. Jazda na elektrobicykli s týmto konceptom senzorov je tak veľmi prirodzená a pohodlná.

Ako fungujú senzory elektromotora, aby spoznali, kedy pri šliapaní pomôcť a že po dosiahnutí rýchlosti 25 km/h majú s pomocou prestať? Je to opäť dané súhrou už spomínaných senzorov. Senzory krútiaceho momentu a senzor frekvencie šliapania spoznajú, koľko sily vkladá jazdec na elektrobicykli do šliapania a aká je frekvencia šliapania. V spolupráci so snímačom rýchlosti tak dokážu presne regulovať asistenciu motora podľa jazdnej rýchlosti.

Súhra komponentov

Pre čo najlepšie jazdné vlastnosti elektrobicykla je potreba skvelej súhry všetkých jeho komponentov. Od batérie, cez senzory až po samotný elektromotor musia byť komponenty zohrané tak, aby výsledkom bolo efektívne, a pritom optimálne zapojenie asistencie šliapania. Len vďaka tomu dosiahne elektrobicykel čo najlepšie jazdné vlastnosti. Pre čo najlepšiu súhru komponentov je dôležité aj správne čistenie a celková údržba elektrobicykla, ktorá znateľne ovplyvňuje jeho životnosť. V našom článku Ako umyť elektrobicykel nájdete veľa užitočných rád a tipov na čistenie elektrobicyklov.

Zdrojom energie elektrobicykla je samozrejme batéria, ktorá zásobuje zabudovaný elektromotor. Mnoho modelov elektrobicyklov ponúka nastavenie rôznych úrovní asistencie, čím ovplyvníte mieru podpory elektromotora a zapojenie batérie. Jednoducho a veľmi všeobecne povedané – čím menej pri jazde zapájate asistenciu, tým dlhšie vám batéria vydrží. Niektoré modely elektrobicyklov majú zabudovaný cyklocomputer, ktorý okrem klasických dát o rýchlosti jazdy či prejdenej vzdialenosti ukazuje aj množstvo batérie alebo nastavenú úroveň asistencie.

Batérie

Už sme spomenuli batériu elektrobicykla, ktorá hrá v jazde na elektrobicykli najdôležitejšiu úlohu. Pokiaľ je batéria vybitá, tak sa asistencie pri šliapaní nedočkáte. Poďme si teraz prejsť prvky batérie, ktoré veľmi ovplyvňujú to, ako funguje elektrobicykel.

Náhradná batéria Devron

Ako dlho vydrží batéria elektrobicykla?

Životnosť batérie elektrobicykla ovplyvňuje mnoho faktorov. Hneď prvým je vedieť, ako nabíjať elektrobicykel, respektíve správne nabitie a správne vybitie batérie elektrobicykla. Ďalšími sú správne skladovanie, o ktorom bude reč v nasledujúcej časti nášho článku. Nesmieme zabudnúť ani na správnu manipuláciu a možné mechanické poškodenie vplyvom pádu, zrážky alebo vypadnutia batérie z rúk. Myslite aj na to, ako vybrať batériu z elektrobicykla. Pri vyťahovaní a zasúvaní batérie môžete poškodiť jej články. Všeobecne však platí, že sa životnosť batérie pohybuje medzi 500 až 700 nabíjacími cyklami.

Skladovanie batérie

Už sme sa zmienili o tom, že správne zaobchádzanie s batériou elektrobicykla značne predlžuje jej životnosť. Keď sa pozrieme na ceny náhradných batérií, tak je správne skladovanie batérie v zimných mesiacoch o to dôležitejšie. V zime sa totiž spravidla na bicykli nejazdí a teplota, vlhkosť a ďalšie faktory sú zásadné preto v akom stave nájdete batériu na jar.

Batéria elektrobicykla by mala byť rozhodne uskladnená v suchom prostredí, v ideálnom prípade s teplotou od 10 do 20 °C. Ako pri powerbankách či batériách do mobilných telefónov – vysoké aj nízke teploty batériám neprospievajú. Pred uskladnením by batéria nemala byť plne nabitá. Odporúčame ju pred zazimovaním nabiť z polovice a čo 2 mesiace skontrolovať hladinu energie v batérii. Vďaka týmto pár jednoduchým krokom bude batéria vášho elektrobicykla fungovať aj na jar.

Chcete vedieť viac o správnom skladovaní, nabíjaní a údržbe batérie elektrobicykla? V tom prípade odporúčame náš článok Ako sa starať o bateriu elektrobicykla.

PONUKA ELEKTROBICYKLOV

Nabíjacia stanica pre elektrobicykle

Ak sa vám vybije batéria, tak šliapete bez pomoci. Okrem toho, že by ste ju mali mať pred každou jazdou nabitou je však možné nabiť si ju aj po ceste. S rastúcim dopytom po elektrobicykloch rastie tiež množstvo nabíjacích staníc. Príkladom môže byť sieť nabíjacích staníc POWERpoint, ktorú prehľadne nájdete na tejto mape. Vďaka tomu je možné zvýšiť dojazdovú vzdialenosť a dĺžku vašej trasy bez toho, aby ste museli zanevrieť na asistenciu elektromotora.

Odporúčame však si nabíjačku pre elektrobicykel zobrať vždy so sebou. Nabíjacie stanice sú totiž v rôznych prevedeniach a nie vždy je pripojenie vhodné pre váš typ batérie. Pokiaľ však vezmete so sebou nabíjačku, tak vám stačí, aby v nabíjacej stanici bola zásuvka. Spravidla to tak vždy je.

Záver

A sme na konci nášho článku. Predtým, než vás bude zaujímať, ako vybrať elektrobicykel je veľmi dôležité vedieť, ako elektrobicykel funguje a aké komponenty majú na túto funkciu priamy vplyv. Len vďaka tomu môžete presne vedieť, podľa čoho si v prípade kúpy nového elektrobicykla vyberať. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ako na to!