Logo Logo
Smart hodinky alebo fitness náramok?
  • 07.03.2023
  • smart hodinky, fitness náramok,

Časomiera môže mať v dnešnom svete celý rad podôb. Už dávno nie sme závislí iba na klasických mechanických hodinkách. Stále častejšie sa presadzujú aj ich digitálne verzie. Tie sú takmer vo všetkých ohľadoch lepšie, často aj oveľa drahšie. Našťastie je možné si bežne kúpiť aj lacnejšiu alternatívu, a síce fitness náramok. V čom je lepšie ako smart hodinky a kde naopak stráca? Dozviete sa u nás!

Smart hodinky alebo fitness náramok?

Sú lepšie smart hodinky alebo fitness náramky?

V našom článku si rozoberieme oba typy športového príslušenstva, pričom sa pozrieme na najbežnejšie použitie, ich výhody a nevýhody. Prejdeme si aj samozrejme funkcie, ktoré fitness náramky a chytré hodinky ponúkajú, alebo naopak neponúkajú, takže na záver článku budete vedieť, ktoré príslušenstvo je vhodné presne pre vami zamýšľané aktivity či športy. Poďme na to!

SMART HODINKY                 FITNESS NÁRAMKY

Fitness náramky sú stále žiadanejšie

Jednotlivé modely fitness náramkov sa od seba v mnohých ohľadoch odlišujú, a to nielen vizuálne, ale napríklad aj množstvom funkcií či vodotesností. Asi nikoho neprekvapí, že čím viac náramok stojí, tým je obvykle lepší.

Pre nenáročných

Kto chce za všetkých okolností ušetriť, bude sa musieť zmieriť s lacným fitness náramkom. Tie sa dajú kúpiť aj za niekoľko desiatok euro, takže rozhodne nejde o žiadnu veľkú investíciu. Na druhú stranu po takomto zariadení nemôže človek ani nič extra očakávať.

Tento druh náramku je obvykle vybavený buď malou vymeniteľnou gombíkovou batériou, ktorá vydrží fungovať zhruba jeden rok, alebo integrovanou baterkou. Tá sa už štandardne nabijú. Pokiaľ nie je potrebné počítať naozaj každý cent, je rozhodne lepšie siahnuť po druhom variante.

Fitness náramok Fitbit Charge 5 Black/Graphite Stainless Steel

Modely s gombíkovou batériou totiž nezvládnu ani základné funkcie typu merania tepu. V podstate ide iba o nie príliš dobre fungujúce krokomery, ktoré zvládnu zároveň ukazovať aj čas. Ani lepšie lacné verzie na tom nie sú, čo sa výbavy týka, oveľa lepšie.

O nejakej odolnosti voči vodnému živlu v tomto prípade nejde veľa hovoriť. Najlacnejšie fitness náramky zvládnu chrániť vnútorné zariadenie tak možno proti dažďu, maximálne tečúcej vode. Pre plávanie nie sú robené.

Najlepšia verzia

Zatiaľ by sa mohlo zdať, že fitness náramky za veľmi nestoja. Tie najlacnejšie sa skutočne neoplatí kupovať, avšak drahšie typy už sú na tom vo všetkých ohľadoch celkom fajn.

Sú napríklad veľmi dobre chránené proti prenikaniu vody, takže sa s nimi dá skočiť aj do bazéna. Dokážu merať tep a dajú sa nastaviť na rôzne športové aktivity. Nefungujú však samostatne, musia sa spárovať so šikovným mobilným telefónom. Iba tak sa spustí väčšina funkcií.

Najlepšie verzie už majú aj meranie kyslíka v krvi a dokážu svojmu majiteľovi zaistiť aj monitorovanie spánku. V tomto prípade však nie je možné očakávať ktovieako presné čísla.

Viacúčelové smart hodinky

Prečo si teda kupovať smart hodinky, keď toho dobrý fitness náramok zvládne viac ako dosť, a ešte stojí menej financií? Dôvodov na kúpu hodiniek je stále celkom dosť.

Najprv sú smart hodinky až na pár nepatrných výnimiek vždy samostatným zariadením. Nepotrebujú teda na svoje fungovanie telefóny, vystačia si bez problémov samy. Obsahujú totiž vlastný GPS prijímač.

Najväčší prínos zo smart hodiniek budú mať bezpochyby športovci. Na rozdiel od náramkov dokáže tento druh časomiery viac než len počítať kroky. S pomocou hodiniek je možné si zmerať nielen VO2 max, prípadne presný pulz, ale zároveň tento druh prístroja zvládne svojho nositeľa upozorniť na nadmieru stresu, prípadne na základe doterajších informácií dokáže navrhnúť aj záťaž a tempo počas cvičenia. Tiež si týmto spôsobom môže človek zmerať EKG.

Také možnosti múdre náramky neposkytujú. Tie sú oveľa jednoduchšie a ponúkajú menšie množstvo funkcií, a to nielen pre športovcov.

Určitou alternatívou môže byť športtester. Tento druh športových hodiniek dokáže prakticky rovnaké veci ako múdre hodinky. Ide o všetkom o produkt, ktorý využijú prevažne športovci. Chytré hodinky sa predsa len zameriavajú viac na širokú populáciu a dokážu byť užitočné aj pre jedincov, ktorí pohybovým aktivitám príliš neholdujú.

Smart hodinky s gps garmin fenix 7 solar strieborno-sivé

Volanie a posielanie správ

Chytré hodinky nie sú vhodné iba pre športovcov. Je možné ich využívať aj pri bežných denných činnostiach. Niektoré modely dokonca môžu nahradiť aj mobilný telefón. Majú totiž zabudovaný mikrofón s reproduktorom.

Rovnako je reálne ich prostredníctvom prijímať, ale aj odosielať SMS správy. Táto vlastnosť sa hodí napríklad na miestach, kde nie je možné používať mobilné telefóny. Stačí len pár kliknutí a správa sa odošle, aj keď je telefón práve vypnutý.

Ovládanie

Rovnako ako fitness náramky, tak aj smart hodinky sa medzi sebou líšia designom aj počtom funkcií. V prípade hodiniek však existuje ešte jeden parameter, a síce ovládanie.

Smart hodinky sa totiž môžu ovládať ako pomocou dotykového displeja, tak aj prostredníctvom tlačidiel. Dotykový displej je síce oveľa viac sexy, avšak nie vždy je použiteľný. Hlavne počas športovania, kedy býva človek spotený od hlavy až po päty, sa zariadenie cez displej neovláda príliš dobre. Navyše sa neustálym dotýkaním plocha špiní.

Tlačidlá sú oveľa praktickejšie, avšak vyzerajú v dnešnej modernej dobe trochu predpotopne a zároveň zaberajú zbytočne veľa miesta. Hodinky s tlačidlami teda obvykle bývajú o niečo väčšie ako verzia s dotykovým displejom. Pre niekoho sú však tlačidlá z vyššie spomínaných dôvodov viac preferovanou možnosťou ako dotykový displej.

Ak ste už presvedčení, že smart hodinky sú príslušenstvom presne pre vás, ale neviete si rady s výberom, tak odporúčame náš článok Ako vybrať smart hodinky, v ktorom sme si prešli najdôležitejšie kritériá pri výbere nových športových hodiniek.

Záleží hlavne na funkciách

Je teda lepšie zvoliť si múdre hodinky alebo náramok? Odpoveď samozrejme nemôže byť jednoznačná, pretože každý zužitkuje niečo iné.

Fitness náramky sú zaujímavé svojou cenou a do istej miery aj možnosťami. Samozrejme hovoríme o drahších modeloch, ktoré môžu stáť aj ke 100 euro. Aj tak stojí za to kúpiť lepší model ako sa trápiť s lacným náramkom.

Tie skutočne kvalitné variácie dokážu svoju prácu odviesť dobre. Nielenže zvládnu presne zmerať tep, ale zároveň ponúka aj možnosť vybrať si z niekoľkých športových režimov typu beh alebo cyklistika. Náramky nie sú určené pre profesionálov, ale ocenia ich hlavne jedinci, ktorí sa snažia schudnúť a zlepšiť si kondíciu.

Asi tým najpádnejším dôvodom, prečo mať smart hodinky, sú funkcie. Tých majú smart hodinky naozaj požehnane, a to aj tie lacnejšie typy. Ide teda o časomieru, ktorá sa dá veľmi dobre použiť nielen počas športovej aktivity, ale aj mimo nej.

Dokonca je reálne mnohé verzie doplniť aj o SIM kartu, vďaka čomu sa v podstate zmení na mobilné telefóny, z ktorých je možné volať aj písať správy.

Záver

A sme na konci nášho článku. Ako múdre hodinky, tak fitness náramky majú svoje najvhodnejšie využitie, ktoré okrem typu športu či aktivity závisí od ďalších faktorov. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete, ktorý typ príslušenstva je presne pre vás!