Logo Logo
Ako správne nastaviť výšku cyklistického sedla?
  • 23.12.2021
  • Cyklistické sedlo, výška cyklistického sedla,

Výška cyklistického sedla sa nastavuje podľa fyzických parametrov a skúseností samotných jazdcov, ktorí vďaka typu bicykla či zvolenému cyklistickému štýlu preferujú vysokú, nízku či skosenú pozíciu svojho sedla. Na čo myslieť pri nastavovaní cyklistického sedla na vašom bicykli sa dozviete v tomto článku.

Správna výška cyklistického sedla je základom pohodlnej jazdy

Správna výška cyklistického sedla

Pri správnom cyklistickom posede by vás nemali ani pri dlhšej jazde bolieť chrbát alebo kolená. Pokiaľ to však je ten prípad, tak máte veľmi pravdepodobne zle nastavené cyklistické sedlo. Výsledkom následného šliapania na bicykli, pri ktorom sa vám okrem iného nesprávne prepína noha, sú bolesti kolien, bedier, chrbta a panvovej oblasti.

Časté chyby

V následnom prehľade si ukážeme, ako zlá pozícia cyklistického sedla priamo spôsobuje možné zdravotné problémy.

  • sedlo je veľmi nízko: Neskúsení cyklisti majú často sedlo nastavené veľmi nízko z dôvodu, aby v prípade núdze (zo strachu) rýchlo dosiahli nohami na zem. Pri šliapaní s nízko nastaveným sedlom sa vám zle prepína noha, čo potom zvyšuje stres na kolená a ďalšie kĺby. Z toho potom vyplývajú ďalšie problémy ako bolesti chrbta, chodidiel a zadku.
  • sedlo je veľmi vysoko: Pri šliapaní so sedlom veľmi vysoko sa extrémne prepína noha a tým sa zvyšuje tlak na prsty na nohách. To môže zapríčiniť napríklad „mŕtve prsty“, čo je záchvatové stiahnutie ciev prstov. Kvôli vysokému prepnutiu nôh tiež vzniká väčší tlak na sedaciu kosť, pretože je tým pádom všetka hmotnosť tela nesená jej a nie muskulatúrou nôh. Pri šliapaní sa tak na sedle aj celkovo vrtíte zo strany na stranu, aby ste dosiahli nohami na pedál, čo preťažuje platničky a zarába na budúce problémy.
  • zlý sklon sedla: Sklon cyklistického sedla by mal byť nastavený vo vodorovnej pozícii alebo pod minimálnym uhlom. Pokiaľ je sedlo sklopené príliš dole, tak vzniká tlak na svaly v pažiach a trupe, pretože musí cyklistu pri jazde viac podopierať. Naopak predná časť sedla zdvihnutá moc hore zase zapríčiňuje bolesť nôh, chrbta a bedier.

Prehľadne sme o možných zdravotných komplikáciách pri zle nastavenom cyklistickom posede písali v našom článku Bolesť chrbta, kolien a zadku na bicykli? Pár rád a tipov čo zmeniť.

PONUKA CYKLISTICKÝCH SEDIEL

Ovplyvňujúce faktory

Myslite na to, že výška sedla sa rôzni podľa typu bicykla a jazdeckého štýlu. Pri cestných bicykloch a horských bicykloch je výška sedla často vyššia, než výška riadidiel - pre čo najlepší prenos sily pri šliapaní. Telo je pri jazde na horskom či cestnom bicykli zhrbené, čo je úplný opak jazde na mestských bicykloch so zníženým rámom, na ktorých sú riadidlá oproti sedlu nastavené vyššie, a držanie tela je vzpriamené. Jazda vo vzpriamenej polohe je však nevýhodou na nerovných povrchoch, kedy vytvára tlak na stavce. Trekové koleso je kompromisom medzi oboma extrémami a uplatňuje jazdu v ľahko zhrbenej polohe.

Mestský Bicykel Elops 900

To však nie sú jediné faktory ovplyvňujúce výšku cyklistického sedla. Na väčšine mužských bicyklov sa jazdí v zhrbenej polohe. Naopak na typicky dámskych kolesách so zníženým rámom sa jazdí vo vzpriamenej polohe. Dámy sa často dopúšťa jednej chyby ešte pred nastavením cyklistického sedla a to je jeho samotný výber. Chybne vyberajú sedlá so širokou špicou sedla a sedacej časti, čo v kombinácii so zlým polstrovaním vytvára odreniny a otlačeniny. Užšie a tvrdšie cyklistické sedlá sú väčšinou pohodlnejším variantom aj pre dámy.

Frekvencia jazdy je taktiež parameter, na ktorý by sa malo myslieť. Príležitostný jazdec na krátke vzdialenosti nepocíti problémy spojené so zle nastaveným sedlom toľko, ako nadšený cyklista jazdiaci dlhé trasy. Kontrola výšky cyklistického sedla by však mala prebehnúť pred každou jazdou. Rovnako ako kontrola bŕzd a ich prípadné nastavenie.

Malý tip pre rodičov: Niektoré cyklistické sedlá majú v zadnej časti nekryté pružiny. Pokiaľ máte v pláne prirobiť na váš bicykel s týmto typom sedla detskú cyklo sedačku, tak rozhodne pružiny niečím zakryte. Inak môže počas jazdy dôjsť k nepríjemnému a zbytočnému poraneniu dieťaťa.

Sedlovka a jej nastavenie

Sedlovka spája sedlo s rámom kolesa a je to komponent, pri ktorom by ste mali s nastavením výšky kolesa vždy začať. Sedlovka má označenú minimálnu hranicu časti, ktorá sa musí vždy nachádzať v ráme kolesa. Sedlo je možné posúvať po lyžinách sedla dopredu a dozadu a nájsť tak ideálnu jazdeckú polohu. V zámku sedlovky musia byť prichytené iba rovné časti lyžín cyklistického sedla. Inak môže počas jazdy dôjsť k prasknutiu lyžín alebo zámku sedlovky.

Pozor: Ližiny sediel sa vyrábajú z rôznych materiálov av rôznych rozstupoch. V prípade výmeny sedla alebo sedlovky, tak majte na pamäti, nech sú spolu kompatibilné. Inak môže opäť dochádzať k poškodeniu a prasknutiu sedlovky či lyžín, čo počas jazdy môže viesť k nepríjemným pádom.

Mazanie sedlovky

Sedlovka by sa mala premazať raz za rok a pri mazaní záleží na materiáli sedlovky a rámu kolesa.

Hliníková sedlovka v kovovom ráme

  • uvoľnite sedlový rýchloupinák a vytiahnite sedlovku z rámu
  • utrite staré mazivo zo sedlovky
  • naneste tenkú vrstvu maziva na miesta, kde bude sedlovka ukotvená v ráme
  • vložte sedlovku do rámu, nastavte si správnu výšku sedla a zapnite sedlový rýchloupinák

Karbónová alebo iná sedlovka v karbanovom ráme

  • uvoľnite sedlový rýchloupinák a vytiahnite sedlovku z rámu
  • vyčistite sedlovku a vnútornú časť rámu, do ktorej sa vkladá sedlovka, jemnou handričkou s vodou
  • nechajte vyčistenú sedlovku vyschnúť, vložte späť do rámu, nastavte si správnu výšku sedla a zapnite sedlový rýchloupinák

Správne nastavená sedlovka je základom úspechu

Nastavenie sklonu sedla

Nastavte si správne sklon cyklistického sedla podľa vašich požiadaviek

  • uvoľnite zámok sedlovky tak, aby ste mohli so sedlom posúvať
  • položte na sedlo vodováhu pre správne rozpoznanie náklonu
  • nastavte sklon sedla a utiahnite zámok sedlovky

Malý tip: Pri celoodpružených kolesách sklopte špicu sedla mierne dole. Keď si potom na bicykel sadnete, tak vplyvom vašej hmotnosti zapruží zadnú časť kolesa a výsledne budeme mať pri jazde sedlo vo vodorovnej polohe.

Aká je správna výška cyklistického sedla?

Sú rôzne metódy, ako zistiť ideálnu výšku cyklistického sedla. Aj malá zmena v jeho výške však môže mať výrazný efekt, čo sa týka pohodlnosti a správneho zapojenia tela pri jazde.

  • poproste niekoho, nech vám pridrží bicykel a bez topánok si sadnite na bicykel
  • pätou šliapnite do pedála a dostaňte ho do spodnej polohy, následne uvoľnite rýchloupínanie sedlovky
  • posuňte sedlovku hore do pozície, pri ktorej budete mať prepnutú nohu (stále s pätou na pedály)
  • utiahnite rýchloupínanie sedlovky (nezabudnite, že sedlovka má minimálnu hranicu časti, ktorá musí byť v ráme kolesa

Výpočet výšky sedla

Pri tomto výpočte sa počíta vzdialenosť medzi prostredným bodom stredovej osi a vrchnou hranou cyklistického sedla. Kto teda radšej pracujem s číslami, ten môže použiť výpočet viď. nižšie.

  • Vnútorná dĺžka vašej nohy (cm) x 0,885 = Vzdialenosť (cm) medzi prostredným bodom stredovej osi a vrchnou hranou cyklistického sedla

PONUKA CYKLISTICKÝCH SEDIEL

Teleskopická sedlovka

Môže sa zdať, že teleskopická sedlovka nájde uplatnenie len pre extrémnych zjazdárov, ale stále viac cyklistov idúcich napríklad cross country maratónmi objavuje výhody teleskopickej sedlovky. Veľmi silná je v teréne, ktorý stále mení svoj charakter. Pri väčšine modelov jednoducho ovládanej páčkou na riadidlách môžete výšku svojho sedla jednoducho nastaviť a prispôsobiť terénu bez toho, aby ste museli strácať čas. Znížiť pred zjazdom, vysunúť pred výjazdom. S teleskopickou zjazdovkou máte možnosť mať svoj bicykel pod väčšou kontrolou a cyklistika sa stane ešte väčšou zábavou.

Záver

Či už elektrobicykel, trekový bicykel, mestský bicykel alebo horský bicykel. Len pár úkonov vám stačí na to, aby ste sa cítili na bicykli pohodlne a predchádzali nepríjemným bolestiam a zraneniam. Hlavné je vedieť, ako a čo robiť, čo sme dúfam vysvetlili v tomto článku. Nezabudnite, že nastavenie cyklistického sedla je len časť správneho cyklistického posedu. V našom článku Ako nastaviť posed na bicykli sa dozviete plno ďalších informácií.

Prajeme vám bezbolestnú a zábavnú jazdu na vašom bicykli!