Logo Logo
Bolesť chrbta, kolien a zadku na bicykli? Pár rád a tipov čo zmeniť
  • 28.12.2021
  • bolesti chrbta, bolesti kolien, bolesti zadku,

Viacdňové cyklistické výlety dokážu byť tvrdou previerkou pripravenosti vášho tela a materiálmi vášho bicykla. Naše tipy vám pomôžu, aby sa z malých problémov nestali vážnejšie zdravotné problémy.

Bolesti pri jazde na bicykli

Bolesti pri jazde na bicykli

Bolesti kolien

Svalová disbalancia a zle nastavená výška cyklistického sedla vytvárajú každým šliapnutím do pedálov stres a tlak v oblasti kolenného kĺbu. Dôvody následných bolestí sú často už v spomínane zle nastavenej výške a pozície posedu alebo v zle nastavených pedáloch. Typicky je výška sedadla nastavená veľmi nízko a pozícia sedadla je veľmi vpredu.

Zle bývajú nastavené aj kufre na cyklistických tretrách. Vďaka týmto chybám dochádza k preťaženiu a následným zdravotným problémom. Okrem zmien v nastavení bicykla zapojte naťahovacie cvičenia a kompenzačné športy ako napríklad plávanie.

Odreniny a otlačeniny

V prípade otlačenín alebo odrenín zadku sa pocitovo veľmi rýchlo stane z cyklistického sedla miesto mučenia a trápenia. Všeobecne je samozrejme prevencia lepšia ako liečenie následkov a pri cyklistickom sedle to nie je iné. Najprv by ste sa mali zamerať na výšku sedla a jeho pozíciu. Často odreniny vznikajú, pretože majú ľudia posediačky nastavené veľmi vysoko či nízko.

Pomôcť môže tiež zmena sklonu sedla smerom dole. Veľa pritom závisí od druhu cyklistiky. V našom blogu – Ako správne nastaviť výšku sedla dočítate plno rád, ktoré vám pomôžu k správnemu posedu a minimalizácii odreniny a otlakov.

Sedlo Trekking 500

Bolesti chrbta a krčnej chrbtice

Zhrbená pozícia cyklistu v kombinácii s nezvyčajne ťažkým batohom môžu veľmi rýchlo spôsobiť napätie a bolesti v oblasti chrbta. Bolesti krčnej chrbtice sú pri atypickom cyklistickom posede veľmi časté, avšak po pár dňoch cyklistiky odznievajú.

Cyklistický batoh však veľmi zriedka má zásluhy na bolestiach bedier, ktoré sa často objavujú vplyvom skráteného bedrokyčelného svalu. Naťahovacie cviky pri pauzách alebo večer pred spaním uvoľňujú tieto bedrové a bedrové svaly a sú tak dôležitou prevenciou pred bolesťami bedier.

Bolesti chodidiel

Pocit pálenia alebo bolesť vonkajšej strany chodidiel sa často objavujú až po niekoľkých hodinách v cyklistickom sedle. Pri bolesti chodidiel musíme rozlišovať cyklistov podľa typu pedálov. Častejšie problémy majú ľudia s nášľapnými pedále, pri ktorých vzniká problém vplyvom zle nastavených kufrov na tretrách.

Vo väčšine týchto prípadov bývajú nastavené veľmi dopredu a ich presun smerom k stredu chodidla rozhodne pomôže. Pri bolestiach vonkajšej strany chodidla pomôže posunúť kufre na tretrách smerom ku kolesu. Základom však sú kvalitné a dobre zabehnuté cyklistické tretry.

Bolesti rúk

Najneskôr pri necitlivosti prstov na ruke by ste mali reagovať a optimalizovať nastavenie vášho bicykla. Dôvodom problémov môže vysoký tlak na zápästie alebo veľmi utiahnutý hrudný pás na vašom batohu. Väčšinou býva dôvodom vysoký tlak na lakeť, ktorý sa dá minimalizovať optimalizáciou vášho cyklistického posedu.

Najprv správne nastavte výšku riadidiel a predstavca, čo uvoľní napätie na ruke a zápästí. V prípade potreby sa dajú samozrejme riadidlá vymeniť za iný typ. Avšak naozaj by ste sa najprv mali zamerať na optimalizáciu vášho cyklistického posedu a až potom viniť a meniť komponenty. Viac sa dočítate v našom článku Ako nastaviť posed na bicykli.

Záver

Dúfame, že sme vám v tomto článku pomohli zbaviť bolestí, ktoré vás na bicykli trápia a vy si tak užili pohodovú jazdu!