Logo Logo
Čo je hybridná bunda
  • 31.01.2022
  • hybridná bunda,

Pokiaľ hľadáte univerzálnu outdoorovú bundu, ktorá pokryje široké spektrum použitia a ponúkne vám pritom tie najlepšie podmienky, tak je hybridná bunda tá pravá voľba. Tento typ bundy obvykle obsahuje prírodnú aj syntetickú izoláciu, čo umožňuje použitie v rôznych klimatických podmienkach. To znie lákavo, že? Presne preto sme sa pozreli hybridným bundám na kĺb v našom článku.

Čo je hybridná bunda

Čo je hybridná bunda

Najprv sa pozrieme na konštrukciu hybridnej bundy a z akých častí sa vlastne skladá. S tým samozrejme súvisia aj použité materiály, ktoré sa na výrobu hybridných búnd používa a priamo ovplyvňujú ich vlastnosti. Pozrieme sa tiež na typy izolácie hybridných búnd a na aké športy a voľnočasové aktivity sú hybridné bundy najvhodnejšie. Poďme na to!

Konštrukcia

V súhrne majú hybridné bundy dvojitú tvár, majú vnútornú priedušnú podšívku, takže poskytujú teplo bez prehrievania, majú hybridnú podšívku na vnútornej strane a hybridnú vonkajšiu vrstvu odpudzujúcu vodu a chrániacu pred vetrom. Sú pohodlné na nosenie, pretože sú veľmi elastické, takže môžete skrížiť ruky pred sebou bez toho, aby ste sa cítili príliš tesní. Okrem toho majú hybridné bundy množstvo vreciek na zips, ktoré poskytujú dostatok priestoru pre veci ako desiata, mapa, GPS, mobil či fotoaparát. Sú veľmi praktické za zlých poveternostných podmienok, pretože sú vetru a vode odolné.

Hybridná bunda obvykle neobsahuje žiadne vypchávky na ramenách, vďaka čomu je ideálna pre udržanie štíhlej siluety. To je na rozdiel od niektorých iných typov búnd, vďaka ktorým môžete vyzerať objemnejšie, než v skutočnosti ste. To je skvelé pre ženy, pretože vďaka tomu ponúkne dámska hybridná bunda strih podčiarkujúci ich ženskosť a jemnosť. Ale aj páni prídu s touto bundou na svoje, pretože pánska hybridná bunda naopak dokáže kopírovať ich vysportované telá.

 QUECHUA Dámska hybridná bunda FH900 na horskú turistiku

Typy izolácie

Izolácia v hybridných bundách môže pochádzať z rôznych zdrojov, ale najbežnejšie sú syntetické materiály a páperie. Perová izolácia je vyrobená z peria z vodného vtáctva a má vysoký pomer tepla k hmotnosti. Niektoré hybridné bundy majú aj fleecovú vložku, ktorá poskytuje extra teplo a pohodlie. Fleece je ľahká, priedušná látka, ktorá sa často používa v outdoorovom oblečenie, pretože rýchlo schne a odoláva vlhkosti. Viac sme o nej písali v našom článku 3 rozdiely medzi fleece a softshell bundou.

Porovnanie prírodnej izolácie so syntetickou izoláciou na hybridných bundách

Pokiaľ ide o izoláciu, existujú dva hlavné typy: syntetické a prírodné. Každá má svoje výhody a nevýhody, čo je vidieť na hybridných bundách. Syntetická izolácia je vyrobená z umelých materiálov, ako je polyester alebo nylon. Je nealergénny, takže je u nej nepravdepodobné, že by jej užívanie mohlo spôsobiť nejaké alergické reakcie. Na druhú stranu však neabsorbuje vlhkosť. Syntetická izolácia tiež nie je tak ekologická ako prírodná izolácia a môže byť aj menej odolná.

Prírodná izolácia sa vyrába z materiálov, ako je vlna alebo páperie. Je biologicky odbúrateľný a šetrný k životnému prostrediu a taktiež absorbuje vlhkosť, ktorá vás udržuje v teple. Táto izolácia je tiež teplejšia ako syntetická izolácia, aj keď absorbuje vodu. Prírodná izolácia má však nevýhodu v tom, že je menej odolná ako syntetická izolácia. Tiež napríklad perie je náročnejšie na údržbu, ale pokiaľ viete, čo robiť, tak sa dá jednoducho zvládnuť. Viac sme na túto tému písali v článku Ako prať páperovú bundu. Syntetická izolácia je na druhej strane vyrobená z umelých materiálov a je obvykle lacnejšia ako páperie.

Hybridná bunda využíva oba typy izolácie na vytvorenie vonkajšieho plášťa, ktorý je možné nosiť v mnohých rôznych podmienkach. Vonkajší materiál je obvykle vyrobený zo syntetickej tkaniny s podlepenými švami, ktoré pomáhajú chrániť pred chladom a dažďom. Má tiež syntetickú vložku, aj keď tá je obvykle iba na vnútornej strane rukávov, aby vám poskytla väčšiu flexibilitu pri obliekaní alebo vyzliekaní. Nakoniec je okolo krku použitá prírodná izolácia, ktorá dodáva extra teplo. Tento hybridný dizajn dáva bundám výhodu oproti iným typom, ako sú napríklad nepremokavé bundy, pretože ich je možné nosiť vo viacerých podmienkach a dodajú vám extra vrstvu tepla.

Najvhodnejšie použitie

Neexistuje definitívna odpoveď na to, aké je najvhodnejšie použitie hybridných búnd, pretože ich možno použiť na rôzne aktivity. Všeobecne platí, že hybridné bundy sú ideálne pre športy a aktivity, ktoré vyžadujú určitý stupeň tepla a ochrany pred prírodnými živlami, ale zároveň potrebujú umožniť svojmu nositeľovi voľnosť pohybu. Napríklad hybridné bundy sú skvelé na lyžovanie, snowboarding a ďalšie zimné športy, pretože poskytujú izoláciu proti chladu a zároveň sú vodeodolné a vetruodolné. Je možné ich tiež nosiť pre aktivity, ako je cyklistika alebo beh, pretože priedušná tkanina zabraňuje hromadeniu potu a pomáha udržiavať nositeľa v správnej teplote. Hybridné bundy je možné navyše použiť na oblečenie na voľný čas, napríklad na prechádzku do prírody, pretože sú štýlovejšie ako iné druhy športového oblečenia.

Poskytujú vynikajúcu ochranu pred chladným počasím, proti vetru a vode. Sú veľmi pohodlné na nosenie, pretože hybridná tkanina je mäkká, ale odolná. Hybridné bundy sú krásne, hrejivé a po zmoknutí rýchlo schnú. Tieto bundy sa dostatočne naťahujú, takže môžete skrížiť ruky pred sebou bez toho, aby ste sa cítili príliš tesní. Majú veľa vreciek na zips, ktoré poskytujú dostatok priestoru pre veci ako občerstvenie, mapa, GPS, fotoaparát atď.

Záver

A sme na konci nášho článku. Hybridná bunda je veľmi efektívnym typom oblečenia, ktoré ponúka širokú možnosť použitia pri rôznych športových a voľnočasových aktivitách a skvele chráni pred poveternostnými vplyvmi. Iste sme ich vám priblížili natoľko, že si ich veľmi rýchlo obľúbite!