Logo Logo
Kolobežka alebo bicykel
  • 16.07.2022
  • kolobežka, bicykel,

Bicykel aj kolobežka patria medzi veľmi obľúbené vybavenie, ktoré sa používa ako na voľnočasové aktivity, tak ako flexibilný dopravný prostriedok do mestskej zástavby. V našom článku sa pozrieme na výhody a nevýhody oboch bicyklov i kolobežky av rôznych bodoch si ich porovnáme.

Kolobežka alebo bicykel

Kolobežka alebo bicykel

Najprv sa pozrieme na zdravotný aspekt a ktoré vybavenie je pre vás lepšie. Následne sa mrkneme na náročnosť údržby oboch dopravných prostriedkov, cenový rozdiel a ďalšie aspekty, ktoré by ste pred voľbou kolobežky alebo bicykla mali rozhodne vedieť. Poďme na to!

Zdravie a fitness

Jazda na bicykli a kolobežke je vhodná najmä pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu a zdravie. Kolobežka je vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s chrbtom, pretože pomáha udržovať správnu rovnováhu. Bicykel je vhodný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, pretože je to vynikajúci spôsob, ako spaľovať kalórie. Bicykel tiež pomáha posilňovať svaly a kolená.

Ak chcete pracovať na svojej kondícii a zlepšiť svoje zdravie, je dôležité, aby ste si na to vybrali správny prostriedok. Jazda na bicykli alebo kolobežke je skvelý spôsob, ako sa pohybovať a zároveň si udržať dobrú kondíciu.

Ak chcete na bicykli alebo kolobežke jazdiť bezpečne, mali by ste si zaobstarať správne ochranné vybavenie. Napríklad, ak budete jazdiť na bicykli, mali by ste si zaobstarať prilbu a oblečenie s reflexnými prvkami. Pokiaľ budete jazdiť na kolobežke, mali by ste si zaobstarať chrániče kolien a lakťov. Je dôležité si uvedomiť, že aj keď máte správne ochranné vybavenie, existuje stále riziko, že sa zraníte. Preto je dôležité jazdiť opatrne a dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

Čo sa týka bicykla, tak sa skladá z viacerých komponentov a pohyb na ňom je veľmi odlišný. Bolesti a zdravotné problémy tak nemusia prísť nutne napríklad z pádu, ale aj zo zle nastavených komponentov bicykla, ako sedlá, riadidiel či veľkosť rámu. V našich článkoch Ako nastaviť posed na bicykli a Bolesť chrbta, kolien a zadku na bicykli? Pár rád a tipov čo zmeniť sa dozviete množstvo užitočných informácií, vďaka ktorým týmto problémom predídete.

KOLOBEŽKY

Údržba

Kolobežka je na údržbu a čistenie jednoduchšia ako bicykel. Bicykel obsahuje rad komponentov, ktoré je nutné udržiavať v čistote a správnom funkčnom stave, napr. ráfiky, brzdové doštičky, reťaz a pod. Naopak kolobežka sa čistí ľahšie, pretože nemá toľko častí, ktoré treba udržiavať v čistote. Okrem toho sú na údržbu a čistenie kolobežky určené špeciálne čističe, ktoré sú na trhu k dostaniu.

Nevhodnými prostriedkami na čistenie bicykla sú vysokotlakové čističe, ktoré môžu poškodiť ráfiky a ďalšie komponenty. Rovnako tak by sa nemalo používať agresívne čistiace prostriedky, pretože by mohli poškodiť lak na rámčeku bicykla alebo brzdovej doštičky. Pri čistení kolobežky je potrebné dbať na to, aby sa čistilo iba telo kolobežky, nie brzdové doštičky. Ak je potrebné čistiť brzdové doštičky, vyberte ich z kolobežky a očistite ich samostatne.

Ak chcete svoj bicykel alebo kolobežku udržiavať v perfektnom stave, odporúčame ich pravidelne čistiť a kontrolovať. Ak zistíte, že niektorá časť bicykla alebo kolobežky je poškodená, vymeňte ju čo najskôr. Tým zaistíte bezpečnosť svojho vybavenia a tiež to, že sa vám bude dobre jazdiť.

OXELO Kolobežka Town 7 XL čierna ČIERNA

Cena

Všeobecne sa dá povedať, že bicykel je drahší ako kolobežka, samozrejme však záleží na type a modeli kolobežky, či bicykla. Určite bude rozdiel, ak si budete chcieť vybrať celoodpružený horský bicykel či jednoduchý mestský bicykel. To isté platí pri kolobežkách a rozhodne bude cenový rozdiel, či si budete chcieť vybrať freestyle kolobežku, mestskú kolobežku alebo profi športovú kolobežku s veľkým predným kolesom. Sú však ďalšie vstupné náklady, ktoré by ste nemali pred kúpou a počas užívania zabudnúť. Bude sa hlavne jednať o položky údržby, pretože ako sme už spomínali – správna údržba veľmi predĺži životnosť vášho vybavenia.

Pre pravidelnú údržbu bicykla či kolobežky budete potrebovať nasledujúce:

  • kefa na čistenie rámu
  • kefa na čistenie reťaze
  • olej na reťaz
  • lepidlo na plášť

Cena týchto predmetov sa pohybuje od pár do desiatok Euro. Pokiaľ teda budete chcieť svoje kolo alebo kolobežku pravidelne udržiavať, je potrebné s tým počítať.

Na trhu je tiež dostatok príslušenstva, ktoré sa predáva spolu s bicyklom či kolobežkou. Medzi najčastejšie sa predávanými predmetmi sú:

Cena takého príslušenstva sa pohybuje od pár do pár stoviek Euro, takže treba s tým tiež počítať. Samozrejme nesmieme zabudnúť na ochranné prostriedky ako helmy, chrániče a ďalšie. To sú všetko položky, na ktoré nie je dobré pred kúpou bicykla či kolobežky zabudnúť.

Rýchle a flexibilné v meste

Bicykel a kolobežka sú pre jazdu v meste dvoma z najlepších dopravných prostriedkov, pričom obaja majú svoje výhody a nevýhody.

Bicykel je flexibilnejší, pretože môžete na ňom jednoducho prechádzať viac terénnych nerovností a všeobecne na ňu dosiahnete vyššiu rýchlosť. Pokiaľ však v meste nie sú cyklotrasy, tak ste s bicyklom odkázaní na cestu, na ktorej sa stávate dopravným prostriedkom podliehajúcim predpisom jazdy na pozemných komunikáciách. Ak teda natrafíte na červenú, tak budete musieť chtiac nechtiac čakať na zelenú.

Na kolobežke sa nedosahuje takých rýchlostí, avšak jej domov sú chodníky, vďaka čomu si môžete zjednodušiť a často skrátiť trasu podľa svojej potreby. Prípadne, že potrebujete niečo v obchode, tak väčšinou kolobežku veľmi jednoducho zložíte a vezmete ju so sebou. Horšie však je, pokiaľ vás čaká jazda do kopca či náročnejší terén. V tom sú rozhodne nevýhody kolobežky.

BICYKLE

Transport a skladovanie

Kolobežka má oproti bicyklu tú výhodu, že je ľahšia a ľahšie sa s ňou manipuluje. Je tiež všeobecne lacnejšie ako bicykel, čo sme už spomínali. Nevýhodou kolobežky je ale jej nestabilita a obmedzená vzdialenosť, ktorú je možné na ňu uraziť. Respektíve je všeobecne povedané kratšia ako vzdialenosť, ktorú dokážete uraziť na bicykli.

Čo však veľmi hrá pre kolobežku je jej nízka hmotnosť a jednoduchá manipulácia. To platí hlavne teda pre mestské kolobežky. Potrebujete do obchodu, preplneného MHD alebo uskladniť svoj dopravný prostriedok do skrinky? To sú hlavné dôvody, prečo sú napríklad mestské kolobežky také obľúbené. Kolobežku jednoducho rozložíte a zložíte.

Záver

Pokiaľ si teda chcete kúpiť dopravný prostriedok, zvážte svoje potreby a možnosti. Ak potrebujete iba občas a na krátke vzdialenosti, mohla by pre vás byť lepšou voľbou kolobežka. Pokiaľ ale potrebujete dopravovať väčší náklad alebo na dlhšie vzdialenosti, bicykel by pre vás bol lepšou voľbou. Bicykel je tiež lepšou voľbou, ak chcete zvýšiť svoju fyzickú aktivitu. Či už sa rozhodnete pre bicykel alebo kolobežku, tak si jazdu na oboch rozhodne užijete!