Logo Logo
Ako prať softshell
  • 18.02.2022
  • Ako prať softshell, softshell,

Softshell je veľmi obľúbeným materiálom, ktorý sa používa na výrobu softshellového oblečenia ako príslušenstvo. Nájdete z neho hlavne bundy alebo nohavice, ale aj batohy či časti obuvi. Keďže sa jedná o outdoorový materiál plný funkčných vlastností, tak je jeho údržba trochu náročnejšia ako klasické oblečenie. V našom článku sme sa však tomu pozreli na kĺb!

Ako prať softshell

Ako prať softshell

Najprv sa pozrieme na to, čo vlastne softshell je a čo sa na jeho výrobu používajú za materiály. Následne už prejdeme k tomu, ako správne prať softshell a ako často prať softshell. Praním to však nekončí a bolo by veľmi nevhodné zabudnúť na správne sušenie softshellového oblečenie. Keď však softshell vyperiete a vysušíte, tak dokáže stratiť časť svojich vlastností, konkrétne hlavne vodeodolnosť, a preto je záver článku venovaný správnej impregnácii softshellu. Poďme na to!

Čo je softshell

Softshell je druh materiálu, ktorý sa často používa na outdoorové bundy, nohavice a ďalšie športové oblečenie či príslušenstvo. Jedná sa o mäkkú a pružnú tkaninu, ktorá je vetru a vode odolná, vďaka čomu je ideálna na použitie v chladnom počasí, pretože vás udrží v teple a suchu. Softshell je tiež veľmi priedušný, čo je ideálne pre outdoorové aktivity, ako je turistika alebo lyžovanie. V našom článku Softshell alebo hardshell bunda? sme si softshellové oblečenie zrovnali s ďalším, veľmi obľúbeným materiálom.

Materiál

Materiál softshellových búnd a nohavíc tvorí väčšinou zmes polyesteru a spandexu alebo elastanu. Rôzne značky používajú rôzne materiály, ale všetky softshellové oblečenie ponúkajú dobrú rozťažnosť a hrejivosť. Nohavice sú často vo vnútri podšité fleecom pre extra izoláciu po celý rok. Ostatne fleece je tiež veľmi zaujímavý materiál av našom článku 3 rozdiely medzi fleece a softshell bundou, sme si ho porovnali práve so softshellom.

Niektoré softshellové oblečenie je vodeodolné, iné dokonca až nepremokavé. Pre tých, ktorí v chladnejších mesiacoch radi jazdia na bicykli, sú k dispozícii napríklad cyklistické softshellové nohavice. Tieto cyklistické nohavice majú vnútornú podšívku pre ešte lepšie zachytenie telesného tepla, než je tomu pri bežných cyklonohaviciach.

TURISTICKÉ OBLEČENIE

Správne pranie

Najlepší spôsob, ako ochrániť svoje softshellové oblečenie, je pred praním ho na to poriadne pripraviť. Pokiaľ sa jedná o bundu, zložte kapucňu a zatvorte zipsy. Pokiaľ sa jedná o nohavice, odoberte pás a opäť zatvorte zipsy. Ak sú na odeve nejaké záplaty alebo odznaky, pred praním ich zložte.

Najprv si prečítajte pokyny na starostlivosť na štítku softshell odevu, aby ste zistili, či ho možno prať v práčke. Pokiaľ je to možné, zvoľte cyklus jemného prania, ktoré perie oblečenie na 20 až 30 °C. Nezabudnite na to použiť aj správny prací prostriedok na outdoorové, v tomto prípade softshellové oblečenie. Nepoužívajte na pranie horúcu vodu, pretože by to mohlo spôsobiť zmrštenie látky! Rozhodne na pranie softshellu nepoužívajte bielidlo!

Pokiaľ potrebujete prať svoje softshellové oblečenie ručne, použite jemný prací prostriedok a studenú vodu. Jemne látku vydrhnite handričkou, pričom sa vyhnite silnému treniu. Pred dôkladným vypláknutím nechajte oblečenie niekoľko minút nasiaknuť pracím prostriedkom. Nakoniec odev zaveste do sucha na chladnom, dobre vetranom mieste mimo priameho slnečného svetla alebo do blízkosti kúrenia, mohlo by totiž dôjsť k poškodeniu materiálu odevu. Správnou starostlivosťou o softshellové oblečenie dokážete veľmi predĺžiť jeho životnosť.

Ako často prať softshellové oblečenie?

Všeobecne sa odporúča prať softshellové oblečenie každé tri až štyri nosenie. Je to preto, že softshellová látka dokáže negatívne meniť svoje vlastnosti, pokiaľ ju neperiete dostatočne často, čo môže znížiť jej účinnosť pri odpudzovaní vody a ochranou pred vetrom. Softshellové oblečenie môže navyše zachytiť pachy, pokiaľ sa pravidelne nečistí. Zápach sa môže časom zaryť do látky a bude horšie odstrániteľný aj po vypraní. V prípadoch, keď sú pachy obzvlášť silné, môžu sa počas prania preniesť z jedného kusu oblečenia na druhý.

Za extrémnych okolností, ako keď športovci nosia softshellové oblečenie bez toho, aby ich zložili počas celého týždňa tréningu, môže dôjsť k obrazne povedané „zažranie“ nečistôt, škvŕn a pachov do látky. Pre zbavenie odolných škvŕn máme pre vás malý tip – softshellové oblečenie vložte do mrazničky, pokiaľ škvrny nezmrznú a neskrehnú. Následne je možné ich jednoduchšie odstrániť, avšak nepoškoďte pritom vrstvu vášho softshellového oblečenia!

Avšak aj príliš časté pranie softshellového oblečenia môže byť problematické, a to z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, že sa látka rýchlejšie opotrebuje, pokiaľ sa počas krátkej doby opakovane perie a suší. Navyše každodenné pranie softshellového oblečenia môže tiež spôsobiť, že bude vystavené určitým typom chemikálií alebo detergentov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť ich funkčné vlastnosti za nepriaznivého počasia.

SOLOGNAC Poľovnícka softshellová bunda

Správne sušenie

Pokiaľ ide o sušenie softshellového oblečenia, treba mať na pamäti niekoľko vecí. Jednak je softshellová tkanina navrhnutá tak, aby bola vodeodolná a priedušná, takže je dôležité ju nepresušiť. Tiež nechcete používať príliš veľa a intenzívneho tepla, pretože to môže látku poškodiť. Obvykle je najlepšie sušiť softshellové oblečenie na vzduchu, ale ak sa ponáhľate, môžete ho vysušiť v sušičke za použitia krátkych a jemných programov. Len ich dajte pozor, aby ste ich neprehriali, a vyberte ich zo sušičky, akonáhle uschnú, aby ste sa vyhli pokrčeniu.

Ako dlho by malo byť softshellové oblečenie v sušičke, to sa bude líšiť v závislosti práve na vašej sušičke. Softshellové oblečenie je navrhnuté na nosenie vo vlhkých podmienkach, takže ich sušenie nebude trvať tak dlho. Odporúčame tak sušenie softshellového oblečenia v sušičke pravidelne kontrolovať.

A čo impregnácia?

Pokiaľ ide o softshellové bundy a nohavice, možno sa pýtate, aký je správny spôsob ich impregnácie. Aby ste zo svojho softshellového oblečenia vyťažili maximum, je dôležité ich správne impregnovať. Hlavným dôvodom, prečo impregnovať softshell je, aby bol vodeodolný. Vďaka tomu budete môcť zostať v suchu a teple za zlých poveternostných podmienok. Ďalšou výhodou impregnácie softshellového oblečenia je, že ho pomôže chrániť pred špinou, škvrnami, prachom a inými nečistotami.

Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako impregnovať softshellové oblečenie. Najčastejším spôsobom je použitie nástrekovej hydroizolačnej úpravy. To je možné vykonať doma alebo v miestnom outdoorovom obchode. Ďalšou možnosťou, ktorú máte, je použitie špecifického čističa bielizne pre softshell, ako je Nikwax Tech Wash, ktoré vašu softshellovú bundu vyčistia a zároveň ju znova naimpregnujú. Posledným spôsobom, ako impregnovať oblečenie, je použitie hydroizolačného vosku. Táto metóda nie je tak bežná ako striekanie alebo umývanie, ale stále je účinná.

Aké softshellové oblečenie teda impregnovať? V podstate čokoľvek, čo by ste mohli chcieť použiť v daždi alebo snehu. Patrí sem vaša bunda a nohavice spolu s prípadnými batohmi, topánkami, rukavicami, čiapkami atď. Ak môže vonku zmoknúť alebo ušpiniť, zvážte jej impregnáciu. Pokiaľ ide o to, kedy by ste mali impregnovať svoje softshellové oblečenie, najlepším obdobím roka je jeseň. Všeobecne sa dá povedať, že v tomto období sa s najväčšou pravdepodobnosťou vyskytne dážď a sneh, takže je dobré sa na zimu pripraviť. Majte na pamäti, že ak žijete niekde, kde veľmi neprší, impregnácia oblečenia nemusí byť nutná.

TURISTICKÉ OBLEČENIE

Záver

A sme na konci nášho článku. Starostlivosť o softshellové oblečenie a doplnky nie je žiadna veda, pri nesprávnom postupe však dokážete veľmi rýchlo a negatívne ovplyvniť jeho funkčné vlastnosti. Softshell nie je jediným oblečením, ktoré je o trochu náročnejšie na údržbu. Veríme však, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to! V našom článku Ako prať páperovú bundu sme sa zamerali na údržbu a čistenie peria.