Logo Logo
Ako vybrať cestný bicykel
  • 19.04.2022
  • cestný bicykel, bicykel,

Cestné bicykle ponúkajú možnosť svižnej jazdy nielen na cestách, ale aj v iných typoch terénu. Ako je to možné? Cestných bicyklov nájdete viac druhov, ktoré sa špecializujú práve do rôznych podmienok. Ako a podľa čoho si však cestný bicykel vybrať? To sa dočítate v našom článku!

Ako vybrať cestný bicykel

Ako vybrať cestný bicykel

Najprv sa pozrieme na to, aký zvoliť materiál rámu cestného bicykla a aké sú ich rozdiely. Následne prejdeme na veľkosť rámu a ďalšie faktory ovplyvňujúce výber a samozrejme si prejdeme rôzne typy a prevedenie cestných bicyklov.

Karbónový alebo hliníkový rám?

Pri výbere rámu cestného bicykla treba zvážiť materiál, hmotnosť, pevnosť a cenu. Všeobecne sú karbónové rámy ľahšie a ponúkajú plynulejšiu jazdu ako hliníkové rámy. Hliníkové rámy sú však na druhú stranu odolnejšie a cenovo dostupnejšie ako rámy karbónové. Najlepší materiál rámu pre vás nakoniec závisí od vašich potrieb a rozpočtu, čo si následne prejdeme.

Veľký rozdiel je v tom, ako sa oba materiály chovajú v prípade poškodenia vznikajúceho napríklad pri páde alebo preprave. Karbónový rám totiž praská, zato hliníkový rám sa ohýba. Rovnako to platí pri horských bicykloch, čo sme rozobrali v našom článku Karbón alebo hliník? Ktorý materiál je lepší pre rám horského bicykla?, v ktorom sa dočítate množstvo zaujímavých rozdielov a informácií platných tiež pre rámy cestných bicyklov.

CESTNÉ BICYKLE

Správna veľkosť rámu

Pri hľadaní správnej veľkosti rámu cestného bicykla je potrebné vedieť najdôležitejší parameter, z ktorého sa vychádza. Veľa ľudí si pritom myslí, že je to výška postavy jazdca. Najdôležitejším parametrom je však dĺžka vnútornej nohy. Ak ju chcete zmerať, postavte sa k stene s nohami pri sebe a zmerajte si nohu od podlahy k hornej časti vnútornej strany stehna. Tým získate dĺžku vnútornej nohy. Detailnejšie sme sa o tom rozpísali pri detských bicykloch, pretože výška a vnútorná dĺžka nohy sa s vekom postupne mení. Ak teda hľadáte aj bicykel pre svoje dieťa, tak vám odporúčame náš článok Správna veľkosť detského bicykla.

Akonáhle budete mať dĺžku vnútornej nohy, môžete pomocou tabuľky veľkostí nájsť veľkosť rámu, ktorá je pre vás tá pravá. Väčšina tabuliek veľkostí uvádza veľkosť rámu v palcoch, takže nebuďte pri výbere a porovnávaní veľkostí prekvapení. Ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti pri výbere veľkosti rámu, je typ bicykla, na ktorom budete jazdiť. Ak plánujete veľa jazdiť do kopca, možno budete chcieť vybrať veľkosť o niečo menšiu, než odporúča tabuľka veľkostí. To vám poskytne efektívnejší pohyb šliapania a lepší prenos sily.

V prípade pochybností je vždy najlepšie chybovať na strane opatrnosti a ísť s menšou veľkosťou. Vždy môžete vykonať drobné úpravy na bicykli, ak je príliš malé, ale je oveľa ťažšie upraviť príliš veľké koleso. Pokiaľ ide o rámy cestných bicyklov, na veľkosti záleží. Určite si dajte na čas s hľadaním tej správnej veľkosti pre vás. Urobí to zásadný rozdiel vo vašom zážitku z jazdy.

VAN RYSEL Cestný bicykel EDR AF 105 čierny ČIERNA M

Na čo si dať pri cestných bicykloch pozor?

Pri nákupe nového cestného bicykla je dôležité venovať pozornosť veľkosti kolies. Veľkosť kolies koreluje s veľkosťou rámu cestného bicykla – čím menší bicykel, tým menší rám a naopak. Počet hrotov kolies taktiež ovplyvňuje výkon. Viac hrotov kolies poskytuje väčšiu trakciu a hladšiu jazdu. Kolesá cestných bicyklov sú tiež k dispozícii v rôznych materiáloch, hrúbkach a ďalších vlastnostiach. Ďalšie faktory, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere bicyklov pre cestný bicykel, zahŕňajú hmotnosť, životnosť, štýl jazdy a samozrejme váš rozpočet.

Hmotnosť je pri bicykloch pre cestné bicykle dôležitým faktorom. Ľahšie kolesá sa ľahšie zrýchľujú a lepšie sa s nimi manipuluje, ale nemusia byť tak odolné ako ťažšie kolesá. Trvanlivosť je ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba vziať do úvahy. Kolesá na cestných bicykloch prinášajú množstvo namáhania z cesty a od prírodných živlov. Silnejšie a ťažšie kolesá sú obvykle odolnejšie ako ľahšie kolesá.

Pri výbere bicyklov pre cestný bicykel je tiež potrebné vziať do úvahy rozpočet. Kolesá vyššej triedy vyrobené z uhlíkových vlákien môžu byť drahé, ale ponúkajú najlepší výkon. Lacnejšie kolesá vyrobené z hliníka alebo ocele sú cenovo dostupnejšie, ale nemusia fungovať tak dobre ako možnosti vyššej triedy.

Čeľustové brzdy alebo kotúčové brzdy?

Ráfikové brzdy (čeľustové brzdy) na cestné koleso alebo kotúčové brzdy? Tieto dva typy bŕzd sa od seba veľmi líšia a obaja majú svoje výhody a nevýhody. Ráfikové brzdy boli prvým typom bŕzd na cestných kolesách, ale postupom času si získali väčšiu obľubu kotúčovej brzdy.

Čeľustové brzdy sú základným typom bŕzd, ktoré využívajú dve kovové doštičky na pritlačenie na boky ráfika kolesa. To vytvára trenie a spomaľuje koleso. Ráfikové brzdy sa ľahko používajú a udržujú a sú relatívne lacné. Vo vlhkom počasí však môžu byť menej účinné a pri nesprávnom použití môžu poškodiť ráfik. Kotúčové brzdy fungujú inak ako ráfikové. Používajú strmeň na zovretie rotora (kovového disku) pripevneného ku kolesu. To vytvára trenie a spomaľuje koleso. Kotúčové brzdy sú účinnejšie vo vlhkom počasí a nepoškodzujú koleso. Sú však drahšie a vyžadujú viac údržby ako ráfikové brzdy.

Aký typ brzdy je teda pre cestný bicykel lepší? Záleží na vašich potrebách a preferenciách. Ak chcete jednoduchú, lacnú brzdu, ktorá sa ľahko používa a udržuje, použite ráfikové brzdy. Pokiaľ chcete účinnejšiu brzdu, ktorá dobre funguje za vlhkého počasia a nepoškodzuje koleso, použite kotúčové brzdy. Na túto tému sme sa tiež rozpísali v článku Čeľustové brzdy alebo kotúčové brzdy?.

CESTNÉ BICYKLE

Rôzne typy cestných bicyklov

Cestné bicykle sú najbežnejším typom bicyklov a sú ideálne na jazdu na spevnených cestách. K dispozícii je celý rad cestných bicyklov, od klasických cestných po gravel bicykle či cyklokrosové bicykle. Klasický cestný bicykel je najzakladanejším typom a je ideálny na jazdu na spevnených cestách. Má ľahký rám, úzke plášte a cestné riadidlá (známe tiež pod pojmom „barany“), čo umožňuje jazdu v aerodynamickejšej polohe. Tento typ cestného bicykla je ideálny na dochádzanie alebo diaľkové vychádzky.

Gravel biky sú určené na jazdu po nespevnených cestách, majú silnejšie plášte a širšie riadidlá ako klasický cestný bicykel. Vďaka tomu sú stabilnejšie a pohodlnejšie pri jazde v nerovnom teréne. Gravel kolesá sú tiež najčastejšie vybavené kotúčovými brzdami, ktoré ponúkajú väčšiu brzdnú silu ako tradičné ráfikové brzdy. Cyklokrosové bicykle sú podobné cestným bicyklom, ale s niekoľkými kľúčovými rozdielmi, vďaka ktorým sú vhodnejšie pre jazdu v teréne. Majú širšie plášte a vyššiu stredovú os (časť rámu, ku ktorej sa pripevňujú pedále), vďaka čomu sú stabilnejšie na nerovnom teréne. Cyklokrosové kolesá majú tiež konzolové alebo kotúčové brzdy, ktoré ponúkajú väčšiu brzdnú silu v blatistých podmienkach.

Triatlonové kolesá sú navrhnuté na pretekanie a majú aerodynamické prvky, ako sú aerodynamický rám a kolesá s hlbokým prierezom. Sú obvykle ľahšie ako ostatné cestné bicykle a majú strmší uhol sedlovej rúrky, čo jazdca stavia do aerodynamickejšej polohy.

K dispozícii je mnoho ďalších typov cestných bicyklov, ako sú elektrické cestné bicykle a bicykle Fatbike. Elektrické cestné bicykle majú motor, ktorý pomáha jazdcovi pri šliapaní, takže sú ideálne pre dochádzanie alebo jazdu do kopcov. Ak chcete presne vedieť, ako vám elektrobicykel pri šliapaní pomáha, tak vám odporúčame náš článok Ako funguje elektrobicykel. Fat biky majú veľké ráfiky, ktoré poskytujú trakciu a stabilitu na piesku alebo snehu.

Záver

A sme na konci nášho článku. Správny výber cestného bicykla podlieha mnohým parametrom. Niektoré sú dané, ako napríklad správna veľkosť rámu kolesa, ktorá sa odvíja od dĺžky vnútornej nohy, ktorú de facto nijako neovplyvníte. Avšak množstvo parametrov a prevedenie cestných bicyklov môžete meniť podľa vašich predstáv a preferovanom štýle jazdy. Veríme, že vďaka nášmu článku už presne viete ako na to!