Logo Logo
Rozdiel medzi jarným a letným softshellom
  • 20.07.2022
  • softshell,

Softshell je veľmi obľúbenou látkou či materiálom používaným pre mnoho druhov prevažne športového oblečenia. Jeho prednosťou sú ľahkosť, priedušnosť a vodeodolnosť, avšak aj medzi softshellovými výrobkami existujú rozdielne vlastnosti, ktoré sa môžu líšiť použitím, respektíve pre ktoré ročné obdobia sú softshellové výrobky určené. Presne preto sa v našom článku pozrieme na rozdiely medzi letným a jarným softshellom.

Rozdiel medzi jarným a letným softshellom

Rozdiel medzi jarným a letným softshellom

Najprv si prejdeme, čo vlastne softshell je a aké sú jeho vlastnosti. Následne už prejdeme na rozdielne prevedenie a vlastnosti jarného a letného softshellu, aké sú jeho hlavné využitie a či sa dá povedať, či je lepšia jarná alebo letná softshell. Poďme na to!

Čo je to softshell

Softshell je typ látky vyrobený z rôznych materiálov, z ktorých najbežnejšie je nylon a polyester. Obvykle je odolný voči vetru a vode, takže je ideálny na použitie v rôznych poveternostných podmienkach. Softshellové materiály sú tiež celkom priedušné, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre aktivity, ako je turistika a lyžovanie. Softshell nie je jediným materiálom, ktorou sa s obľubou používa pre športové oblečenie. V našich článkoch Softshell alebo hardshell bunda? a 3 rozdiely medzi fleece a softshell bundou sme si porovnali rozdiely softshellu s ďalšími materiálmi.

SOFTSHELL OBLEČENIE

Rozdielne prevedenie

Pri výbere softshellového oblečenia treba zvážiť, či sa chceme v letných mesiacoch obliekať do ľahšieho a priedušnejšieho modelu, alebo či sa prikloníme k teplejšiemu jarnému softshellu. Letné softshellové oblečenie je určené pre teploty nad 15 °C a je vyrobené z materiálu, ktorý odvádza pot. Jarné softshellové oblečenie má teplejšiu vrstvu a je určené do teplôt pod bodom mrazu. Rozdiel medzi jarným a letným softshellom je v prevedení a strihoch.

Letné softshellové oblečenie je často voľnejšieho strihu, čo umožňuje lepšiu ventiláciu. Jarná softshell je tesnejšieho strihu a má vypchávky z teplého materiálu, ktorý dodatočne izoluje telo. Letné softshellové oblečenie má často vrecká na zips, ktoré sa hodia na drobnosti, ako sú kľúče alebo telefón. Vrecká na jarné softshellové oblečenie sú obvykle väčšie a umiestnené na hrudi, čo umožňuje ľahký prístup k ďalším vrstvám oblečenia.

Rozdiel medzi jarným a letným softshellom je tiež vo vzore. Letné softshellové oblečenie má často jednoduchý design bez zbytočných elementov. Jarné softshellové oblečenie má často výraznejšie vzory, ktoré pomáhajú pri orientácii v teréne.

FORCLAZ Pánska turistická softshellová bunda

Využitie

Jarné softshellové oblečenie je určené skôr na aktivity v prírode, ako sú turistika, lyžovanie alebo cyklistika. Je ľahké a skladné, takže sa ľahko prenáša. Letné softshellové oblečenie je určené hlavne na športy, ako je tenis, plávanie či beh. Je odolnejší proti vetru a dažďu a navrhnutý pre teploty do 30 °C. Okrem búnd nájdete aj softshellové tričká, či softshell nohavice. Pokiaľ práve jedny hľadáte pre svoje deti, tak vám odporúčame náš článok 5 tipov na softshellové nohavice pre deti.

Je softshell vodotesný?

Dnes sa softshellový materiál využíva prevažne na outdoorové aktivity, ale jeho vlastnosti ho robia vhodným aj na iné účely. Jedna z nich je ochrana proti vode. Preto sa pýtate, či je softshellový materiál vodotesný. Odpoveď na to je samozrejme kladná. Výrobcovia softshellového oblečenia garantujú jeho vodotesnosť do určitého vodného stĺpca. Pokiaľ teda hľadáte oblečenie, ktoré by vás chránilo pred dažďom, softshell je ideálnou voľbou.

Inou dôležitou vlastnosťou softshellu je priedušnosť. Vďaka tomu, že je softshell elastický a pružný, dokáže sa materiál prispôsobiť telesnému tvaru a poskytnúť tak optimálnu priedušnosť. To znamená, že softshellové oblečenie vás nezahreje, ale nebude vám ani robiť problémy s dýchaním pokožky. Preto je softshell ideálnou voľbou na jarné aj letné obdobie.

Pokiaľ teda hľadáte oblečenie, ktoré vás ochráni pred vetrom a dažďom, ale zároveň vám nebude robiť problémy s dýchaním pokožky, softshell je ideálnou voľbou. Jeho elastickosť a priedušnosť ho robí vhodným na akékoľvek ročné obdobie.

Jarný alebo letný softshell?

Softshell je vhodný na rôzne typy aktivít, a preto sa jedná o výbornú voľbu pre jarné aj letné mesiace. Ako sme už spomínali, jarná softshell je ideálna pre turistiku, cykloturistiku alebo iné outdoorové aktivity, kde oceníte jeho ľahkosť a priedušnosť. Letný softshell je určený skôr na športové aktivity, ako sú napríklad beh či iné športy, kde vás ochráni pred slnkom a horúcimi lúčmi. Okrem toho je letný softshell obvykle ľahší a priedušnejší ako jarný softshell.

SOFTSHELL OBLEČENIE

Záver

Takže na záver – ak sa pýtate, ktorý softshell je lepší na jar alebo leto, tak to naozaj záleží na tom, aký typ aktivity chcete s ním prevádzkovať. Ak sa chystáte na turistiku či cyklistiku, potom vám bude vyhovovať jarný softshell. Ak plánujete skôr športové aktivity, ktoré sú vystavené intenzívnemu slnku, potom je lepšou voľbou letný softshell. Aby malo akékoľvek softshellové oblečenie čo najdlhšiu životnosť, tak je dôležitá správna starostlivosť. V našom článku Ako prať softshell sme sa na túto tému detailne zamerali.